Poljoprivredna stručna služba o mogućim štetnostima na njivama

Zrenjanin – Poljoprivredna stručna služba

Biljnu proizvodnju zavisno od useva, ratarskih, povrtarskih i voćnih zasada ugrožava veliki broj biljnih bolesti i štetočina koje značajno utiču na kvalitet i kvantitet gajenih useva. Često prouzrokovana oštećenja limitiraju prinos. Pored direktnih šteta od insekata postoje i one indirektne.

Naime, na oštećenim tkivima biljaka razvijaju se i fitopatogene gljive kao paraziti ili saprofiti. Poljoprivredni proizvođači moraju imati u vidu vrlo važnu činjenicu da se pored štetnih insekata u prirodi mogu vrlo masovno naći i oni korisni, predatori štetočina i polinatori. Njihova uloga u proizvodnji je neophodna.

pss pcele 2

Zato se hemijske mere moraju sprovoditi u skladu sa pojavom i prisustvom ovih insekata kako bi ih sačuvali. Prognozno- -izveštajna služba u gotovo svakoj svojoj preporuci, objavljenoj na portalu pisvojvodina.com upravo ukazuje na upozorenje proizvođačima kod sprovođenja hemijskih mera, koje se tiče zaštite polinatora.

Najosetljivija faza kod svih useva je cvetanje. Tada je na snazi zakonska obaveza koja zabranjuje tretman insekticidima. Sa stanovišta zaštite bilja, štetni insekti se mogu iskontrolisati u fazama pre ili posle cvetanja, primenom preparata u večernjim satima, i to preparata koji pokazuju selektivnost prema oprašivačima. Naravno, uz obavezno upozorenje pčelarima da će biti tretiranje i period trajanja, kako tada pčele ne bi puštali na ispašu. Zato je neophodna komunikacija između proizvođača i vlasnika košnica, koji ponekad ostave pčele na obodu parcela bez dogovora sa korisnicima parcela i bez naznačenog kontakta, što predstavlja problem.

U srednjem Banatu se proizvodnja uljane repice značajno povećava, a to je usev koji je pčelarima vrlo atraktivan. Štete uljanoj repici prouzrokuje repičin sjajnik koji se pojavljuje rano s proleća u fazi butonizacije, kako terminalnog pupoljaka tako i cvetnih pupoljaka na bočnim granama i upravo se tada i obavljaju tretmani (nikako u cvetanju) primenom insekticida iz grupe piretroida, ali svakako uz sve gore navedeno (tretman u večernjim satima,upozorenje i sl).

Izvor i opširnije na psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px