Poljoprivredna stručna služba o gajenju mušmule – Voće za organsku proizvodnju

Zrenjanin – Poljoprivredna stručna služba

U narodu poznata divlja kruškica je voćna vrsta koja se retko gaji na većim površinama u Srbiji. Uglavnom je uzgajaju vikendaši na svojim imanjima kao jedno ili dva, tri stabla u voćnjaku. Plodovi mušmule su veoma zdravi, obiluju pektinom i mineralnim materijama potrebnim za normalno funkcionisanje ljudskog organizma.

Ukus mušmule je specifičan i ne prija svima, zbog stanja ploda u kojem se konzumira, a to je „gnjilost”. Predstavlja transformaciju skroba u šećere koju pokreću niske temperature s početka zime. Njeni plodovi ne mogu dugo da se čuvaju u potpunom zrelom stanju, svega nekoliko dana. Ali zato čvrsti, formirani, ali još uvek nezreli plodovi, mogu da se čuvaju četiri do pet nedelja, pa i više.

Na ovaj način produžava se period konzumacije plodova.

Postoji još jedan način održavanja, a to je direktno na grani. Naime, plodovi mušmule sukcesivno sazrevaju na stablu nekad i do pred kraj decembra, dugo posle opadanja lišća, a prvo sazrevanje ili „gnjilenje” uglavnom dolazi posle prvog mraza.

Pored svih njenih osobenosti, ona je naročito pogodna za organsku proizvodnju, jer je napada mali broj štetočina i bolesti. Samim tim veoma je smanjen broj hemijskih tretmana. Učestala je pojava da vikend proizvođači nikada nisu prskali mušmulu, a da im je ona i pored toga dala obilan i zdrav rod. Skromnih je zahteva prema zemljištu i drugim uslovima gajenja, relativno je otporna na sušu, i blago zaslanjeno zemljište, što je veoma interesantna osobina koja se može iskoristiti na nekim lokalitetima u našem regionu.

Porast mladara u toku proleća i leta nije toliko bujan, tako da se može i preskočiti redovna zimska rezidba za godinu, pa čak i dve. Brzo prorodi, već u trećoj godini od sadnje, i što je najbitnije, mušmula je izuzetno stabilne rodnosti. Cvetovi joj retko izmrzavaju jer kasno cveta, a u punoj rodnosti po stablu najčešće rodi od 10-20 kg plodova mušmule.

Pored konzumiranja u svežem „gnjilom” stanju, njeni plodovi su veoma pogodni za preradu u džem. Kaže se da je plod mušmule najprirodniji i najzdraviji džem, jer takvu gustinu plod već rirodno poseduje na grani.

Opširnije na sajtu Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin pročitajte OVDE

Milinko Sinđić, dipl. inž. PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px