Poljoprivredna stručna služba o aktuelnostima na banatskim njivama

Zrenjanin – PSS

Podelite vest
Retko povoljni uslovi za letnje-jesenju setvu

Posle dugotrajne suše i vrlo visokih temperatura kiša koja je pala ne može pomoći prolećnim usevima. Ona će povećati rezerve zemljišne vlage pred predstojeću jesenju setvu ozimih strnih žita. Međutim, stvoreni su vrlo povoljni uslovi za jesenju setvu krmnog bilja i uljane repice. Optimalni rok setve pomenutih vrsta je od polovine avgusta do poslednje dekade septembra.

Suša u letnjim mesecima nije dozvolila adekvatnu pripremu zemljišta. Ove padavine stvoriće povoljne okolnosti za osnovnu obradu, predsetvenu pripremu zemljišta, setvu i najbitnije, nicanje.

Svi proizvođači koji se opredele za setvu uljane repice trebalo bi da uzoru čim se steknu uslovi za to (neposredno posle padavina).

Nakon oranja isti dan bi trebalo obaviti tanjiranje ili drljanje, pa čak i setvospremiranje, ako uslovi dozvoljavaju. Ovim se postojeća vlaga u zemljištu bolje čuva, a u površinskom sloju od oko 6 cm stvoriće se sitnomrvičasta struktura.

S obzirom na sušu, đubrenje zemljišta je potrebno obaviti pred oranje, podrivanje ili pred tanjiranje, a sve u cilju očuvanja vlage.

Repica se seje pliće od strnih žita, jer je seme u odnosu na pšenicu sitnije osam do deset puta i zahteva kvalitetniju predsetvenu pripremu. Sloj zemljišta mora biti optimalno usitnjen i sabijen zbog boljeg kontakta sa semenom.

2

Treba biti ujednačene dubine setve. Neophodno je izbegavati polaganje semena u sveže poorano i pripremljeno zemljište. Setva u takvo zemljište je otežana i nekvalitetna, pa su nicanje i raspored biljaka u redu neujednačeni.

Za postizanje optimalnog razvoja i otpornosti na zimu potrebno je da repica nikne šest nedelja pre pojave mrazeva od -5 ° Celzijusa. Optimalna faza za prezimljavanje je kada biljke imaju 7–10 snažnih listova rozete, prečnik vrata korena iznad 8 mm, visinu pravog stabla do 1 cm, odnosno da je nadzemni deo biljke visine oko 25 cm, što podrazumeva da je glavni koren dubine 10–15 cm.

Kod zasnivanja lucerišta treba imati na umu da se radi o višegodišnjoj biljnoj vrsti. Kako se uradi đubrenje i obrada od toga će zavisiti koliko godina će se koristiti na toj parceli.

Pri zasnivanju lucerišta važno je obratiti pažnju na plodored, izbor zemljišta i njegovu pripremu, kao i na đubrenje i samu setvu.

Uspešnost letnjeg roka setve uslovljena je obezbeđenošću zemljišnom vlagom za klijanje i nicanje. Ako se lucerka seje u neslegnuto zemljište, seme „procuri” u dublje slojeve, iz kojih ne može da nikne.

Kiše koje su pale, kao i najava lepog i toplog vremena tokom septembra, dozvoljavaju produženje roka setve lucerke, te je na planiranim površinama na kojima ona još nije posejana treba obaviti do 25. septembra.

Mlada lucerka sejana u letnje-jesenjem roku nalazi se u dobroj kondiciji ako su vremenski uslovi pogodovali uspešnom zasnivanju, čak i onih useva sejanih kasnije od optimalnog roka (krajem septembra, pa čak i početkom oktobra). Ova krmna kultura, ako pre zime razvije pet trolista i korenov sistem do dubine jedan metar preživljava i najjače zime.

Bez obzira na vremenske uslove, ekonomsku i političku situaciju, pred nama je početak nove vegetacione godine ozimih useva.

Za List Zrenjanin : Ivana Vasilijić dipl. Inž, savetodavac PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px