Prvi obrisi dva murala Viorela Flore na parkingu Gradske kuće. Ovi portreti će krasiti zidove!

Zrenjanin - Viorel Flora

Sredinom avgusta nas je sve obradovala vest koja je najavila svojevrsnu izložbu na otvorenom zrenjaninskog slikara Viorela Flore koju je tada najavio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Flora se spremao da nam podari izložbu na otvorenom, a u planu je bilo da zid krase portreti znamenitih sugrađana.

Juče je redakcija portala volimzrenjanin.com zatekla akademskog slikara Viorela Floru i njegovog saradnika, takođe slikara Kiru Radenkova, na visokim temperaturama od preko 35 stepeni kako oslikavaju zid bivše Kino bašte.

Na levoj strani zida su već primetni obrisi Slavka Županskog, srpskog i jugoslovenskog političara, a sa desne strane Brigadira Dragutina Ristića, srpskog i jugoslovenskog divizijskog generala.

Slavko Županski (Melenci, 29. avgust 1880 — Zrenjanin, 1959) bio je srpski i jugoslovenski političar. Osnovao je 31. oktobra 1918. godine Srpsko narodno veće u Velikom Bečkereku. U međuratnom periodu aktivno učestvuje u nacionalnim organizacijama. Inicirao je podizanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću u Velikom Bečkereku. Organizovao je proslavu 20-godišnjice oslobođenja Petrovgrada 1938. godine, kao i demonstracije 27. marta 1941. godine u ovom gradu.

Dragutin J. Ristić (Beograd, 2. februar 1872 — Beograd, 5. januar 1959) bio je srpski i jugoslovenski divizijski general. Tokom Balkanskih ratova 1912-1913, komandovao je Četvrtim pešadijskim pukom prvog poziva i Šestim pešadijskim pukom. Za vreme Prvog svetskog rata je komandovao Trinaestim pešadijskim pukom „Hajduk Veljko“ i Trećim pešadijskim pukom. Od 1916. godine je postavljen za komandanta pešadijske brigade u sastavu Moravske divizije.

Takođe je otkriveno da će se između portreta ova dva velikana naći i poznati citati, ali još uvek nije otkriveno koji tačno.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022