Gradonačelnik učestvovao u radu Prve nacionalne konferencije o porodici

Zrenjanin – Pronatalitetna politika

Gradonačelnik učestvovao u radu Prve nacionalne konferencije o porodici: aktivna uloga Grada Zrenjanina u kreiranju pronatalitetne politike u Srbiji

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura učestvovao je danas u radu Prve nacionalne konferencije o porodici “Srbija – naša porodica”, održane u Palati Srbija u Beogradu. Uz učešće brojnih predstavnika gradova i opština u Srbiji i Republici Srpskoj i eminentnih gostiju, konferenciju je organizovalo Ministarstvo Republike Srbije za brigu o deci i demografiju, kao segment sistematskog i sveobuhvatnog rešavanja problema depopulacije, kroz sprovođenje proporodične i pronatalitetne politike, od državnog do lokalnog nivoa.

Resorna ministarka prof. dr Darija Kisić rekla je da je cilj konferencije da sagleda šta svi mogu zajedno da urade na najvažnijem zadatku – podršci i jačanju porodice i rađanju što više dece. 

“Nema ništa vrednije od rađanja novog života i nema većeg zadatka od roditeljstva. Porodica je garant opstanka društva, države i nacije i jako i sigurno porodično okruženje stvara snažnu ekonomiju, a ona jaku državu. Ministarstvo za brigu o deci i demografiju je strateški i finansijski spremno da insituciju porodice, kao najvredniji nacionalni resurs, podrži i osnaži u svakom smislu. Vlada Srbije je različitim pronatalitetnim merama učinila mnogo u pružanju podrške porodicama s decom, kao i onim koje tek žele da zasnuju porodice. Tome svedoče podaci koji pokazuju da smo na dobrom putu i koji nas motivišu da idemo napred. U prva dva meseca ove godine rođeno je u Srbiji nešto više od 10 hiljada beba, što je za preko 5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine i nadamo se nastavku ovakvog trenda”, poručila je ministarka Kisić.  

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da sve što Vlada u kontinuitetu radi na svim poljima nema smisla ukoliko nas ne bude bilo više, i time obezbedimo i osiguramo da Srbija opstane.   

“Ključ toga je upravo u broju rođene dece i jačini porodica. Dakle, sve što rade Vlada Srbija i lokalne samopurave je, ustvari, pronatalitetna politika. One posebne mere koje donosimo, kao direktnu podršku rađanju, i roditeljstvu to je neka naša dodatna podrška, ali je jasno da se niko neće odlučiti da rodi dete ili osnuje porodicu zato što mi dajemo sto, dvesto, tristo ili petsto hiljada dinara ili zato što pomažemo sa subvencijama u stanove. To će samo biti podrška, a sve drugo što radimo, što se tiče poboljšanja kvaliteta života u Srbiji – rasta ekonomije, mogućnosti zapošljavanja i dobre zarade, investiranja u puteve i pruge, digitalnu infrastrukturu, obrazovni i zdravstveni sistem – to je, ustvari, ono što je važno”, istakla je Brnabić i sublimirala problematiku depopulacije u tri stavke.

“Pod jedan – imamo problem. Pod dva – imamo pozitivne i ohrabrujuće trendove i pod tri – da je mnogo dodatnog posla pred nama i da moramo da imamo mnogo bolje rezultate. Ne rađa se dovoljno dece za prostu reprodukciju i imamo sve stariju populaciju, što je problem prisutan decenijama, ne samo kod nas, već i u većini evropskih zemalja, koji se dugo i teško rešava. Ohrabruje da smo u 2019. godini, prvi put nakon petnaest godina, postigli stopu reprodukcije veću od 1,5 i ona je danas 1,52. Ali, da bi dostigli prostu reprodukciju stanovništva, ona mora iznositi 2,1 i zato moramo još mnogo da radimo i stalno razgovaramo o tome, i zato je, između ostalog, važno da imamo i nacionalnu konferenciju o porodici i podižemo svest o njenom značaju”, kazala je premijerka Srbije.     

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022