Na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” promovisan 11. ciklus Letnje stručne prakse

Zrenjanin – Letnja stručna praksa

Na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” promovisan 11. ciklus Letnje stručne prakse – do sada učestvovalo više od 180 studenata

Promovisanje novog, 11. ciklusa Letnje stručne prakse, upriličeno je juče na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu.

Uz učešće predstavnika Grada Zrenjanina, fakulteta, članica udruženja ZREPOK i pobednika prošlogodišnjeg ciklusa, prisutni studenti informisani su o projektu, njegovim rezultatima do sada, značaju učešća u njemu za njihovu buduću karijeru, a mogla su se čuti i pozitivna iskustva ranijih učesnika.

promocija letnje prakse 2023 2
foto: zrenjanin.rs

Iskustva o Letnjoj stručnoj praksi predstavili su i predstavnici kompanija „Persu“ i „Gomeks“, članica ZREPOK-a. Ispred Grada Zrenjanina, koji podržava projekat od 2013. godine, promociji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević i Marija Damjanović. 

Zamenik Santovac je izrazio zadovoljstvo što je lokalna samouprava već deset godina deo ovog projekta i što je prepoznala njegov značaj i istakao da Letnja stručna praksa na najbolji način spaja fakultet i privredu, i da će Grad Zrenjanin uvek to podržavati. 

“Ovde imamo primere uspešnih mladih ljudi, koji su danas na rukovodećim mestima u kompanijama u kojima su radili praksu. Privreda je prepoznala njihov potencijal, njihovu želju za napredovanjem i daljom edukacijom i zadržala ih u svojim kompanijama. Namerno ističem edukaciju, jer studenti imaju na fakultetu priliku da dosta toga nauče, ali u suočavanju s privredom i stvarnim funkcionisanjem nekog preduzeća shvataju koliko je potrebno dodatno raditi na sebi i na stručnom usavršavanju, kako bi mogli da napreduju”, rekao je Santovac. 

Po njegovim rečima, značaj Letnje stručne prakse je obostran, jer i kompanije imaju benefit od učesnika u praksi, a one najtalentovanije angažuju i kao svoje buduće zaposlene. 

Grad Zrenjanin opredeljuje sredstva u iznosu od 30 hiljada dinara za svakog učesnika Letnje stručne prakse i prethodnih godina za tu namenu izdvajano je 600 hiljada dinara po ciklusu. 

Ispred TF “Mihajlo Pupin”, program Letnje stručne prakse prezentovali su dekan prof. dr Milan Nikolić i rukovodilac Centra za razvoj prakse i karijerno vođenje studenata prof. dr Dragana Glušac, a u ime udruženja ZREPOK član Izvršnog odbora Dragoljub Bjeloglav
 
Predstavili su se i prošlogodišnji pobednici, tim u sastavu Milica JovanovVesna Mihajlov i Filip Petrović, koji je, u saradnji s Unijom poslodavaca Zrenjanina, stručnu praksu realizovao na projektu: “Postavljanje reciklomata u Zrenjaninu”. Studente je pozvao da učestvuju u projektu i preneo im svoja iskustva i Goran Kovačević, osnivač kompanije „Gomeks“. 

“Letnja stručna praksa“ jedinstven je u Srbiji projekat saradnje između visokoškolske obrazovne ustanove, privrednog udruženja i lokalne samouprave i realizuje se na teritoriji srednjeg Banata. Partneri u projektu su udruženje privrednika Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK), Unija poslodavaca Zrenjanina i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, uz podršku Grada Zrenjanina. Od potpisivanja Protokola o saradnji između partnerskih organizacija 2010. godine, uspešno je realizovano 10 ciklusa projekta “Letnja stručna praksa”. Kroz njega je do sada prošlo preko 180 studenata, značajan broj je zaposlen u preduzećima koja su u sastavu ZREPOK-a, a pojedini su čak izuzetno napredovali u karijeri. 

Osnovna ideja “Letnje stručne prakse” jeste da se s jedne strane omogući studentima zrenjaninskog fakulteta sticanje praktičnih znanja i veština u realnom sektoru privređivanja kako bi se osposobili da po završetku školovanja lakše pronađu zaposlenje i brže se uključe u radne procese. S druge strane, zrenjaninskim firmama se omogućava prednost u prepoznavanju i odabiru najkvalitetnijih studenata kako bi se zadržali u sredini iz koje su iznikli i dali doprinos njenom razvoju.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: zrenjanin.rs

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022