Na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” promovisan 11. ciklus Letnje stručne prakse

Zrenjanin – Letnja stručna praksa

Na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” promovisan 11. ciklus Letnje stručne prakse – do sada učestvovalo više od 180 studenata

Promovisanje novog, 11. ciklusa Letnje stručne prakse, upriličeno je juče na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu.

Uz učešće predstavnika Grada Zrenjanina, fakulteta, članica udruženja ZREPOK i pobednika prošlogodišnjeg ciklusa, prisutni studenti informisani su o projektu, njegovim rezultatima do sada, značaju učešća u njemu za njihovu buduću karijeru, a mogla su se čuti i pozitivna iskustva ranijih učesnika.

promocija letnje prakse 2023 2
foto: zrenjanin.rs

Iskustva o Letnjoj stručnoj praksi predstavili su i predstavnici kompanija „Persu“ i „Gomeks“, članica ZREPOK-a. Ispred Grada Zrenjanina, koji podržava projekat od 2013. godine, promociji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević i Marija Damjanović. 

Zamenik Santovac je izrazio zadovoljstvo što je lokalna samouprava već deset godina deo ovog projekta i što je prepoznala njegov značaj i istakao da Letnja stručna praksa na najbolji način spaja fakultet i privredu, i da će Grad Zrenjanin uvek to podržavati. 

“Ovde imamo primere uspešnih mladih ljudi, koji su danas na rukovodećim mestima u kompanijama u kojima su radili praksu. Privreda je prepoznala njihov potencijal, njihovu želju za napredovanjem i daljom edukacijom i zadržala ih u svojim kompanijama. Namerno ističem edukaciju, jer studenti imaju na fakultetu priliku da dosta toga nauče, ali u suočavanju s privredom i stvarnim funkcionisanjem nekog preduzeća shvataju koliko je potrebno dodatno raditi na sebi i na stručnom usavršavanju, kako bi mogli da napreduju”, rekao je Santovac. 

Po njegovim rečima, značaj Letnje stručne prakse je obostran, jer i kompanije imaju benefit od učesnika u praksi, a one najtalentovanije angažuju i kao svoje buduće zaposlene. 

Grad Zrenjanin opredeljuje sredstva u iznosu od 30 hiljada dinara za svakog učesnika Letnje stručne prakse i prethodnih godina za tu namenu izdvajano je 600 hiljada dinara po ciklusu. 

Ispred TF “Mihajlo Pupin”, program Letnje stručne prakse prezentovali su dekan prof. dr Milan Nikolić i rukovodilac Centra za razvoj prakse i karijerno vođenje studenata prof. dr Dragana Glušac, a u ime udruženja ZREPOK član Izvršnog odbora Dragoljub Bjeloglav
 
Predstavili su se i prošlogodišnji pobednici, tim u sastavu Milica JovanovVesna Mihajlov i Filip Petrović, koji je, u saradnji s Unijom poslodavaca Zrenjanina, stručnu praksu realizovao na projektu: “Postavljanje reciklomata u Zrenjaninu”. Studente je pozvao da učestvuju u projektu i preneo im svoja iskustva i Goran Kovačević, osnivač kompanije „Gomeks“. 

“Letnja stručna praksa“ jedinstven je u Srbiji projekat saradnje između visokoškolske obrazovne ustanove, privrednog udruženja i lokalne samouprave i realizuje se na teritoriji srednjeg Banata. Partneri u projektu su udruženje privrednika Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK), Unija poslodavaca Zrenjanina i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, uz podršku Grada Zrenjanina. Od potpisivanja Protokola o saradnji između partnerskih organizacija 2010. godine, uspešno je realizovano 10 ciklusa projekta “Letnja stručna praksa”. Kroz njega je do sada prošlo preko 180 studenata, značajan broj je zaposlen u preduzećima koja su u sastavu ZREPOK-a, a pojedini su čak izuzetno napredovali u karijeri. 

Osnovna ideja “Letnje stručne prakse” jeste da se s jedne strane omogući studentima zrenjaninskog fakulteta sticanje praktičnih znanja i veština u realnom sektoru privređivanja kako bi se osposobili da po završetku školovanja lakše pronađu zaposlenje i brže se uključe u radne procese. S druge strane, zrenjaninskim firmama se omogućava prednost u prepoznavanju i odabiru najkvalitetnijih studenata kako bi se zadržali u sredini iz koje su iznikli i dali doprinos njenom razvoju.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: zrenjanin.rs

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px