Nakon festivala slede promocije najnovijeg broja časopisa „Stripolis“

Zrenjanin – Stripolis

Podelite vest

Iz štampe je izašao novi, četrnaesti po redu, časopis „Stripolis“. Na sto šezdeset stranica donosi radove autora iz Hrvatske, Nemačke, Argentine, Švedske, Francuske, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Libana, Tajvana i Srbije.

I ovaj put na stranicama među koricama časopisa mogu se videti različite vrste autorskog, alternativnog kao i eksperimentalnog stripa. Zanimljive su tehnike koje su korišćene pri stvaranju radova, a kreću se od poznatih slikarskih poput akvarela i crteža tušem, preko digitalnih do onih koji su rađeni vezom na platnu.  Uređivačka politika časopisa takođe omogućava autorima da se izraze u kratkim formama, od po jedne stranice, čega je sve manje u svetu, pa do dužih stripova čiji je broj stranica blizak onim albumskim.

Svojim sadržajem stripovi obiluju raznim temama poput onih koje se bave odnosom oca i sina, aktuelnim trenutkom u kojem živimo, ekonomijom i ratovima, procesom starenja, kao i ilsutrovanjem stihova poznatih pesnika i rok muzičara kao što je Leonard Koen.

Odgovarajući na pitanja urednika, kroz intervju predstavio se autor Dušan Gačić iz Zagreba. Takođe je objavljen jedan od intervjua gde se susreću Karl Barks i Flojd Godferson.

Ukupno ima 160 stranica od kojih su 90 u punom koloru.

Časopis se objavljuje u okviru izdavačke produkcije Kulturnog centra Zrenjanina. Glavni i odgovorni  urednik izdanja je Vladimir Đurić, pomoćnik direktora – rukovodilac programske službe Kulturnog centra, autor projekta i urednik izdanja je mr Branko Đukić, grafički dizajner časopisa je Mišo Živanov a grafičku obradu i oblikovanje uradio je Bojan Stojisavljević. Autor radova na koricama je Dušan Gačić, prevod sa engleskog jezika uradio je Zoltan Duga, sa nemačkog Alida Spilkucić, prevod sa španskog Bojana Kovačević Petrović a sa francuskog jezika  Oliver Urošević

Časopis je objavljen zahvaljujući finansijskoj podršci Grada Zrenjanina i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine.

13. festival stripa, uskoro kreće ciklus promocija najnovijeg broja časopisa „Stripolis“

Kulturni centra Zrenjanina sredinom septembra po 13. put organizovao je festival stripa „Stripolis“ u saradnji sa autorom projekta mr Brankom Đukićem. Na dan otvaranja festivala 15. septembra kao i proteklih godina u okviru Cosplay-a nastupila su deca iz Predškolske ustanove koja su se maskirala u svoje omiljene strip junake. Po prvi put otvaranje smo organizovali na otvorenom, na platou Kulturnog centra, a pored štandova na kojima su se predstavili izdavači stripova, prisutni su mogli da uživaju i u atraktivnom programu Haos animatora. Neonski disko robot izazavao je pravo oduševljenje kod najmlađih. Na festivalu su realizovane dve radionice  “Animacija u tvom telefonu” studija „Dom animacije“ koju je vodila Zlata Popov  i “Strip laboratorija” na kojoj su učestvovali učenici Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput“ kao gosti festivala, zajedno sa svojim vršnjacima iz Zrenjanina i strip crtačem Slobodanom Kovačevićem. Organizovane su dve izložbe i tri razgovora sa gostima festivala (Slobodanom Ivkovim, Stevanom Subićem, Dušanom Mladenovićem i Sibinom Slavkovićem).

Festival su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine i Grad Zrenjanin. Nakon festivala očekuje nas i promocija najnovijeg izdanja, 14. broja časopisa „Stripolis“, (časopisa internacionalnog i autorskog stripa) koja će se održati u Beogradu i Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji.

U nastavku obavezno pogledajte video prilog, pregled događaja sa ovogodišnjeg festivala i razgovor o najnovijem broju časopisa.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px