Promocija knjige autora Zorana Subotičkog „Čudesni svet Dunđerskih”

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

U petak, 4. novembra 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održana promocija knjige „Čudesni svet Dunđerskih” čiji je autor Zoran Subotički.

„Čudesni svet Dunđerskih“ je najpre nastao 2015. godine kao koncept i projekat koji za cilj ima afirmaciju kulturne, ekonomske i duhovne zaostavštine porodice Dunđerski, najbogatije i najmoćnije srpske porodice u Austrougarskoj carevini.

Pozorište se pokazalo kao izuzetan medij za dostizanje pomenutih ciljeva te su tako nastajale drame o Dunđerskima koje su izvođene isključivo u dvorcima, kaštelima i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja od Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Beograda do Budimpešte. Drame o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerskoj, Lazaru Dunđerskom, namoćnijem Srbinu Carevine, te o Bogdanu Dunđerskom, srbobranskom i starobečejskom veleposedniku, oživele su nekadašnji sjaj „dvorske kulture Vojvodine“, a dramski tekstovi sabrani u ovoj knjizi, prerasli su  u štivo koje se čita bez daha, jednako kako se i predstave gledaju.

cudesni svet dundjerskih

O autoru:

Zoran Subotički je rođen u Bečeju, 21. juna 1960. godine.

Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Katedri za jugoslovensku književnost, opštu književnost i srpsko-hrvatski jezik. Na istom Fakultetu predavao je Književnost renesanse i baroka, u periodu od 1988. godine do 2002. godine. Na Državnom univerzitetu u Milanu držao je predavanja u svojstvu lektora.

Pored književno-kritičkih i esejističkih tekstova objavljivanih u jugoslovenskim časopisima, objavio je i tri knjige: „Užas i lepota smeha – poetika smeha Miloša Crnjanskog” /Matica srpska, Novi Sad, 1988/, „Snovi i kultura renesanse” /Svetovi, Novi Sad, 2000/, „Čudesni svet Dunđerskih“ /Prometej, Dom kulture Srbobran i Narodna biblioteka Srbobran, 2020/.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022