Danas je u Baroknoj sali Gradske kuće održana promocija knjige “Srbi u Banatu (1411-1594)”

Zrenjanin – “Srbi u Banatu (1411-1594)”

Podelite vest

Promocija knjige “Srbi u Banatu (1411-1594)” – popularizacija malo poznate istorije banatskih Srba pre Velike seobe

Promocija knjige “Srbi u Banatu (1411-1594)” – dva esejistička pogleda, autora dr Ferenca Nemeta i dr Milana Micića, održana je danas u prepunoj Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. U prisustvu predstavnika Srednjobanatskog okruga, Grada Zrenjanina i gostiju, o knjizi su govorili autori, recenzenti prof. dr Snežana Božanić i dr Zoltan Čemere, predstavnici izdavača Mirjana Basta i Milan Bjelogrlić i urednik izdanja Zoran Stojačić. Izdavači su Istorijski arhiv Zrenjanin, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” i “Baštinar” Perlez.

Pre promocije, za učesnike je priređen prijem u kabinetu predsednika Skupštine grada Čedomira Janjića, kom su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Snežana Vučurević i Rajko Kapelan, kao i član Gradskog veća Saša Kandić. Promociji je prisustvovao i načelnik Srednjebanatskog okruga Predrag Rađenović

Knjiga je zajednički autorski rad Nemeta i Micića, koji u predgovoru navode da ona kroz svoj sadržaj ističe zajedničku borbu i savezništvo srpskog i mađarskog naroda u jednoj istorijskoj epohi u kojoj su se oba naroda našla u središtu svetsko-istorijskog sukoba religija i civilizacija.  

Srpski i mađarski narod, po njihovim rečima, našli su se u tom periodu u situaciji da pokušaju da zaustave turski prodor u srednju i zapadnu Evropu, ali pre svega, u borbi da zaštite sebe i svoje istorijsko postojanje pred najezdom, koja je u hrišćanskom poimanju sveta imala apokaliptični karakter.  

Milan Micić, koji se kroz svoja dela najviše bavio istorijom Srba tokom Prvog svetskog rata i potonjim kolonizacijama, ističe da je povratak u znatno dalji istorijski period predstavljao poseban izazov.

“Knjiga govori o malo poznatoj istoriji ovog prostora, s obzirom da većina banatskih familija svoje trajanje, uopšte trajanje banatskih Srba, vezuje za poslednjih tri stotine godina, odnosno vreme Velike seobe. Za početak je odabrana godina 1411, kada je Despot Stefan Lazarević postao župan Torontalske županije, a završava se 1594. godinom i događajem izuzetno značajnim za srpsku istoriju, a koji se malo pominje, to je Banatski ustanak, prvi srpski ustanak protiv turske vlasti, što je bio i povod za spaljivanje moštiju Svetog Save. Obuhvata period kada su se Srbi i Mađari nalazili u zajedničkoj odbrani hrišćanskog sveta od osmanske najezde i stoga je značajno što imamo i Ferenca Nemeta kao autora, jer deo teksta govori o tome šta je pisalo u mađarskoj istoriografiji i izvorima o Srbima u Banatu u tom vremenu, što je malo poznato u srpskoj kulturnoj javnosti i uopšte, srpskoj istoriografiji”, rekao je Micić povodom današnje promocije. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: zrenjanin.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px