Održana promocija knjige “Čovek to ne može da iskaže“ Radeta Ćosića u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Promocija knjige “Čovek to ne može da iskaže: izabrane pesme“ Radeta Ćosića održana je sinoć u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Pored autora na promociji su govorili Nemanja Savić, domaćin ovog susreta, Milan Vašalić i Marija Vojinović, profesor srpskog jezika i književnosti. Gitarska pratnja, koja je upotpunila čitanje autorove poezije, bio je Milan Stupar. Izdavač knjige je Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa.

O knjizi, Dragan Batinić koji je napravio izbor pesama i napisao pogovor naveo je sledeće:

„Kad god ga sretnem učini mi se da je, Rade Ćosić, tog trenutka „ispao“ iz neke svoje pesme i ne shvatajući do kraja šta ga je snašlo, onako začuđen, opet uleće u borbu sa realnim svetom i vlastitim životom. I po ko zna koji put pokušava da taj svet preoblikuje u novu pesmu u kojoj će se nastaniti, dok ga i ona ne potrese, protrese i iz sebe istrese, u sred sveta u kojem se baš ne snalazi najbolje, kao ni svet sa njim. I sve tako iznova i iznova, iz svake njegove pesme u pesmu, iz dana u dan, decenijama sam u zapitanosti da li je život Ćosića pretvorio u pesmu, ili on život prevodi u poeziju.“

Rad Ćosić je rođen 1958. godine u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde, gde i sada živi. Preko 40 godina bavi se poezijom. On je 1982. godine objavio zbirku pesama pod nazivom “Dim u očima”, 1993. godine je objavio zbirku pod nazivom “Drveni štap”, 1995. godine “Slike u ogledalu sna”, 2001. godine “Dok podižem vetar” i 2023. godine zbirku pesama “Čovek to ne može da iskaže”, koja predstavlja izbor iz prethodne 4 zbirke.

“Možemo da kažemo da na osnovu samih naziva zbirke pesama, kao i naziva pesama, da su simboli i metafore uz povremena poređenja, osnovna sredstva lirskog izraza. Rade Ćosić je pesnik savremene poezije, sa svim osobenostima slobodnog stiha.”, rekla je Marija Vojinović na promociji knjige.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px