Promocija knjige „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ autorke dr Mile Mihajlović

Zrenjanin – Promocija knjige

Podelite vest

Knjiga pod naslovom „Кulturno pamćenje tršćanskih Srba“ autorke dr Mile Mihajlović biće predstavljena zrenjaninskoj publici u sredu, 19. oktobra, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Knjiga je jedinstvena naučna studija koja kroz teorijski i empirijski pregled naslova definiše dva pojma: kulturno pamćenje u dijaspori i nacionalnu kulturu u dijaspori, formira jasnu, opštu sliku o kulturološkim specifičnostima Srba u Trstu, kao i platformu za formulisanje preciznih misija, ciljeva i zadataka državnih organa i institucija u smislu očuvanja kulturnog nasleđa nacionalne manjine u inostranstvu.

Krajnji društveni cilj knjige je da na osnovu rezultata analize trovekovne tradicije Srba u Trstu, ponudi predlog novog, jedinstvenog i sofisticiranog konceptualnog modela upravljanja nacionalnim nasleđem van granica zemlje matice.

Relevantnom arhivskom građom i najstrožim metodama naučnog istraživanja, ovo delo pomera granice srpskog kulturnog kruga više stotina kilometara na zapad, potvrđujući da je Trst najzapadnije srpsko kulturno središte, a ne mаnastiri Krka i Krupa. Kao najbolje prozno delo, knjiga je dobitnik Povelje „Rastko Petrović“ za 2017. godinu.        

O autorki:

Dr Mila (Radmila) Mihajlović, rođena je u Zrenjaninu gde je završila osnovnu školu i gimnaziju (1980) i nižu muzičku školu za gitaru i solo pevanje. Fakultet je završila u Rimu na Konzervatorijumu „Santa Ćećilija“ – odsek solo pevanja (1989). Magistrirala je u Beogradu, na Fakultetu muzičkih umetnosti, mentor prof. Zvonimir Krnetić (2002). Doktorirala je sa najvišom ocenom na temu „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ na Fakultetu za kulturu i medije, Univerzitet „Džon Nezbit“, Beograd, mentor prof. dr Milivoje Pavlović (2016). Odlukom Matičnog odbora za istoriju, arheologiju i etnologiju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dana 1. juna 2018. godine je izabrana u naučno zvanje naučnog saradnika humanističkih nauka, naučna grana: istorija.

Dr Mila Mihajlović autor je osam naučnih knjiga, od kojih su neke prevedene i na strane jezike, dobitnik je nagrade Grada Zrenjanina za 2012. godinu, Specijalne nagrade žirija italijanske književne nagrade 2014, nosilac je “Zlatne značke” Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2017. godinu. Na Sretenje 2022. godine povodom Dana Državnosti Srbije, predsednik Republike Srbije odlikovao ju je Srebrnom medalјom za zasluge.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px