Promocija knjige „Aleksandrovački letopis“ kao deo programa izložbe „Strma ravnica“

Zrenjanin – dr Milan Micić

Podelite vest

U okviru izložbe „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 11. maja 2022, sa početkom u 19 časova biće održana promocija knjige „Aleksandrovački letopis“ autora dr Milana Micića. Na promociji će, pored autora, govoriti i Miodrag Cvetić, muzejski savetnik-istoričar u penziji, i Dimitrije Mihajlović, kustos-istoričar.

dr Milan Micić rođen je 1961. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je i doktorirao kod dr Mire Radojević sa temom „Razvitak novih naselјa u Banatu (1920-1941)” o međuratnoj kolonizaciji Banata. Radio je kao profesor istorije, direktor osnovne škole, a od 2009. godine kao pomoćnik za kulturno nasleđe i javne zbirke u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Pokrajinske vlade.

Autor je četrdeset knjiga iz istoriografije, istorijske esejistike   dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu srpski dobrovolјački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku, Srbi u Mađarskoj  u 20. veku, istorija Banata i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

Predsednik je Saveza udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovolјaca 1912–1918. Živi u Novom Sadu.

aleksandrovacki letopis

Iz Predgovora autora:

“Aleksandrovo je najveće od novih naselja for­miranih procesom kolonizacije 1921–1941. godine na prostoru Kraljevine Jugoslavije. 1939. godine selo je imalo više od 5.000 stanovnika.
Kolonija Aleksandrovo nastala je kao specifičan spoj ravničara i dinaraca, doseljenih Banaćana i Ličana. Veličina sela, kao i njegov značaj u kolonizacionom procesu, postavili su istraživanje istorije naseljavanja Aleksandrova kao svojevrsnu paradigmu kolonizacije, izvedene između dva svetska rata.

U periodu 2021–2023. godine Aleksandrovo obeležava stogodišnjicu nastanka naselja. Selo nije nastalo „preko noći“; najintenzivnije doseljavanje i gradnja kuća dešavali su se u periodu 1921–1923. godine, ali sve međuratno vreme (1921–1941) trajalo je formiranje novog sela, ratarskih domaćinstava, gradnja javnih zgrada i institucija, oblikovanje javnog i društvenog života novog naselja, modernizacija sela, gradnja novog lokalnog identiteta (Aleksandrovčanin).”

Da podsetimo...

Izložba „Strma ravnica“ predstavlja jedan vek života kolonističke populacije na vojvođanskim prostorima i rezultat je terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine. Predmeti na postavci mahom su vlasništvo porodica potomaka srpskih ratnih dobrovolјaca i obuhvataju odlikovanja, oružje, dokumenta, narodne nošnje, polјoprivredna radila, građu, alat, pokućstvo i fotografije.

Izložba predstavlja kulturno i materijalno nasleđe srpskih dobrovolјaca kolonista iz Velikog rata, a prate je dokumentarni filmovi koji govore o sećanju svedoka okupacije u Drugom svetskom ratu i sudbine dobrovolјačkih porodica, rušenja spomenika Kralјa Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovolјačkih naselјa i pravlјenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista. Autori izložbe su Bogdan Šekarić, muzejski savetnik etnolog, i Dimitrije Mihajlović, kustos istoričar, iz Muzeja Vojvodine.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px