Promocija knjige „Aleksandrovački letopis“ kao deo programa izložbe „Strma ravnica“

Zrenjanin – dr Milan Micić

Podelite vest

U okviru izložbe „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 11. maja 2022, sa početkom u 19 časova biće održana promocija knjige „Aleksandrovački letopis“ autora dr Milana Micića. Na promociji će, pored autora, govoriti i Miodrag Cvetić, muzejski savetnik-istoričar u penziji, i Dimitrije Mihajlović, kustos-istoričar.

dr Milan Micić rođen je 1961. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je i doktorirao kod dr Mire Radojević sa temom „Razvitak novih naselјa u Banatu (1920-1941)” o međuratnoj kolonizaciji Banata. Radio je kao profesor istorije, direktor osnovne škole, a od 2009. godine kao pomoćnik za kulturno nasleđe i javne zbirke u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Pokrajinske vlade.

Autor je četrdeset knjiga iz istoriografije, istorijske esejistike   dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu srpski dobrovolјački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku, Srbi u Mađarskoj  u 20. veku, istorija Banata i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

Predsednik je Saveza udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovolјaca 1912–1918. Živi u Novom Sadu.

aleksandrovacki letopis

Iz Predgovora autora:

“Aleksandrovo je najveće od novih naselja for­miranih procesom kolonizacije 1921–1941. godine na prostoru Kraljevine Jugoslavije. 1939. godine selo je imalo više od 5.000 stanovnika.
Kolonija Aleksandrovo nastala je kao specifičan spoj ravničara i dinaraca, doseljenih Banaćana i Ličana. Veličina sela, kao i njegov značaj u kolonizacionom procesu, postavili su istraživanje istorije naseljavanja Aleksandrova kao svojevrsnu paradigmu kolonizacije, izvedene između dva svetska rata.

U periodu 2021–2023. godine Aleksandrovo obeležava stogodišnjicu nastanka naselja. Selo nije nastalo „preko noći“; najintenzivnije doseljavanje i gradnja kuća dešavali su se u periodu 1921–1923. godine, ali sve međuratno vreme (1921–1941) trajalo je formiranje novog sela, ratarskih domaćinstava, gradnja javnih zgrada i institucija, oblikovanje javnog i društvenog života novog naselja, modernizacija sela, gradnja novog lokalnog identiteta (Aleksandrovčanin).”

Da podsetimo...

Izložba „Strma ravnica“ predstavlja jedan vek života kolonističke populacije na vojvođanskim prostorima i rezultat je terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine. Predmeti na postavci mahom su vlasništvo porodica potomaka srpskih ratnih dobrovolјaca i obuhvataju odlikovanja, oružje, dokumenta, narodne nošnje, polјoprivredna radila, građu, alat, pokućstvo i fotografije.

Izložba predstavlja kulturno i materijalno nasleđe srpskih dobrovolјaca kolonista iz Velikog rata, a prate je dokumentarni filmovi koji govore o sećanju svedoka okupacije u Drugom svetskom ratu i sudbine dobrovolјačkih porodica, rušenja spomenika Kralјa Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovolјačkih naselјa i pravlјenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista. Autori izložbe su Bogdan Šekarić, muzejski savetnik etnolog, i Dimitrije Mihajlović, kustos istoričar, iz Muzeja Vojvodine.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022