Projekcija dokumentarnog filma „Za bolju žetvu” (1948) i vođenje kroz izložbu „Agrarno nasleđe Banata”

Zrenjanin – „Za bolju žetvu”

Podelite vest

Četvrtak, 26. januar 2023. u 18h, Salon Narodnog muzeja Zrenjanin

U okviru izložbe „Agrarno nasleđe Banata”, koja je postavljena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 26. januara 2023. godine, sa početkom u 18 časova biće održan interaktivan program namenjen publici koja je zainteresovana za ovu temu. Nakon projekcije dokumentarnog filma „Za bolju žetvu” (30 minuta) koji je snimljen u Nakovu kraj Kikinde 1948. godine, prisutnima će se obratiti koautorka izložbe mr Rajka Grubić, muzejska savetnica, etnološkinja i Ivana Arađan, viša muzejska pedagoškinja iz Narodnog muzeja Zrenjanin. Program je zamišljen kao razgovor sa publikom o temama zemljoradnje (oranje, sejanje, okopavanje, žetva, vršidba, berba kukuruza i dr.) tokom 20. veka. Razgovaraće se i o običajima i verovanjima koji su pratili navedene prolećne, letnje i jesenje radove u polju. Manuelne radove vremenom zamenjuju parne mašine, kojih se sećaju naši stariji sugrađani.

Pozivamo sugrađane koji su detinjstvo proveli na selu ili svedočili različitim tipovima obrade zemlje i običaja da nam se pridruže, podele sa nama svoja sećanja i ponesu, ukoliko poseduju, stare fotografije sa ovom temom iz svoje porodične arhive.

Dobro došli!

agrarno nasledje kolaz
priprema gumna za vrsidbu zita banat sredina xx veka

Da podsetimo: Izložba „Agrarno nasleđe Banata” predstavlјa zajednički projekat Etnološkog i Prirodnjačkog odelјenja zrenjaninskog muzeja, a autorke su Rajka Grubić, muzejska savetnica-etnološkinja, i Nataša Knežević, viša kustoskinja-biološkinja.

Izložbom je obuhvaćena detalјna analiza agrarnog nasleđa Banata.

Tako da posetioci mogu da se upoznaju sa obradom zemlјe, najznačajnijim polјskim radovima, alatkama i mašinama koji su korišćeni kroz vreme, zatim da saznaju u kojoj meri je agrarno nasleđe povezano sa razvojem porodice, njene obredne prakse i običaje, koje su bilјne kulture imale prioritet kroz vekove, kako se i zašto menjala njihova zastuplјenost na terenu.

rucak u polju okolina zrenjanina 1935

Na izložbi su predstavlјeni predmeti iz etnološke i prirodnjačke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin: polјoprivredne alatke, oruđa i mašine, semena, presovane bilјne vrste, fotografije sa najznačajnijim polјskim radovima ali i običajnim radnjama  koje su izvođene sa cilјem da zaštite useve od nepogoda, osiguraju bogatiju žetvu, dozovu kišu u sušnim periodima i drugo.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. odlično predavanje o agraru u zrenjaninu u četvrtak gde bi trebaLO DA PRISUSTVOJE ŠTO VIŠE LJUDI KOJI SE BAVE ZEMLJORADNJOM I UPOZNAJU SE SA DOSTITGUĆIMA U POLJOPRIVREDI

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px