Projekcija dokumentarnog filma „Za bolju žetvu” (1948) i vođenje kroz izložbu „Agrarno nasleđe Banata”

Zrenjanin – „Za bolju žetvu”

Podelite vest

Četvrtak, 26. januar 2023. u 18h, Salon Narodnog muzeja Zrenjanin

U okviru izložbe „Agrarno nasleđe Banata”, koja je postavljena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 26. januara 2023. godine, sa početkom u 18 časova biće održan interaktivan program namenjen publici koja je zainteresovana za ovu temu. Nakon projekcije dokumentarnog filma „Za bolju žetvu” (30 minuta) koji je snimljen u Nakovu kraj Kikinde 1948. godine, prisutnima će se obratiti koautorka izložbe mr Rajka Grubić, muzejska savetnica, etnološkinja i Ivana Arađan, viša muzejska pedagoškinja iz Narodnog muzeja Zrenjanin. Program je zamišljen kao razgovor sa publikom o temama zemljoradnje (oranje, sejanje, okopavanje, žetva, vršidba, berba kukuruza i dr.) tokom 20. veka. Razgovaraće se i o običajima i verovanjima koji su pratili navedene prolećne, letnje i jesenje radove u polju. Manuelne radove vremenom zamenjuju parne mašine, kojih se sećaju naši stariji sugrađani.

Pozivamo sugrađane koji su detinjstvo proveli na selu ili svedočili različitim tipovima obrade zemlje i običaja da nam se pridruže, podele sa nama svoja sećanja i ponesu, ukoliko poseduju, stare fotografije sa ovom temom iz svoje porodične arhive.

Dobro došli!

agrarno nasledje kolaz
priprema gumna za vrsidbu zita banat sredina xx veka

Da podsetimo: Izložba „Agrarno nasleđe Banata” predstavlјa zajednički projekat Etnološkog i Prirodnjačkog odelјenja zrenjaninskog muzeja, a autorke su Rajka Grubić, muzejska savetnica-etnološkinja, i Nataša Knežević, viša kustoskinja-biološkinja.

Izložbom je obuhvaćena detalјna analiza agrarnog nasleđa Banata.

Tako da posetioci mogu da se upoznaju sa obradom zemlјe, najznačajnijim polјskim radovima, alatkama i mašinama koji su korišćeni kroz vreme, zatim da saznaju u kojoj meri je agrarno nasleđe povezano sa razvojem porodice, njene obredne prakse i običaje, koje su bilјne kulture imale prioritet kroz vekove, kako se i zašto menjala njihova zastuplјenost na terenu.

rucak u polju okolina zrenjanina 1935

Na izložbi su predstavlјeni predmeti iz etnološke i prirodnjačke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin: polјoprivredne alatke, oruđa i mašine, semena, presovane bilјne vrste, fotografije sa najznačajnijim polјskim radovima ali i običajnim radnjama  koje su izvođene sa cilјem da zaštite useve od nepogoda, osiguraju bogatiju žetvu, dozovu kišu u sušnim periodima i drugo.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. odlično predavanje o agraru u zrenjaninu u četvrtak gde bi trebaLO DA PRISUSTVOJE ŠTO VIŠE LJUDI KOJI SE BAVE ZEMLJORADNJOM I UPOZNAJU SE SA DOSTITGUĆIMA U POLJOPRIVREDI

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022