Održana početna konferencija projekta „Strategija za mlade Srednjeg Banata za period 2024-2030“

Zrenjanin - Mladi Srednjeg Banata

Grad Zrenjanin, u partnerstvu sa Opštinama Žitište, Nova Crnja, Sečanj i Novi Bečej i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj-Banat realizuje projekta pod nazivom “Strategija za mlade Srednjeg Banata za period 2024-2030“.

Tim povodom juče je u Gradskoj kući održana početna konferencija projekta na kojoj su predočene aktivnosti predviđene na realizaciji tog važnog dokumenta koji za cilj ima poboljšanje uslova za život mladih.

Projekat se realizuje u okviru javnog poziva ”Program podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2023. godini – Podrška u sufinansiranju izrade razvojnih dokumenata regionalnog razvoja“ koji je raspisao Kabineta ministra zaduženog za koordinaciju ravnomernog regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije.

Gradonačelnik Simo Salapura ukazao je da strateško opredeljenje Grada Zrenjanina kao centra Srednjeg Banata jeste da radi sa mladima i za mlade na stvaranju adekvatnih i podsticajnih uslova za kvalitetan život mladih, njihovo ravnopravno, aktivno i organizovano učešće u društvenom životu.

Naveo je i da je, obzirom na različitosti potreba i izazova sa kojima se mladi suočavaju u svojim lokalnim zajednicama, posebno u ruralnim područjima gde je otežana dostupnost kulturnim, zdravstvenim, socijalnim i drugim uslugama važno razvijati kancelarije za mlade i lokalne Savete za mlade jer su to važni mehanizmi za efikasno podsticanje razvoja omladinske politike na lokalnom nivou.

 – Najveća pažnja treba da se usmeri na poboljšanje zapošljivosti mladih, naročito mladih iz osetljivih grupa, sa posebnim akcentom na omladinsko preduzetništvo i povećanje učešća žena, kao i na povećanje stope aktivnosti mladih, ali i na smanjenju stope rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti i aktivnijem učešću mladih u društvu i većoj uključenosti u kreiranju, praćenju i vrednovanju javnih politika. 

Neophodno je razvijati integrisane usluge za sve mlade na lokalnom nivou, uz obezbeđivanje sigurnih javnih prostora za razvijanje zdravih i bezbednih stilova života, i kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih. 

Sve to, uz ostale mere koje preduzima Grad Zrenjanin za podizanje standarda života, treba da doprinese poboljšanju demografskih trendova i većem ostanku mladih u regionu Srednjeg Banata, uz njihov solidaran i odgovoran odnos prema zajednici u koju imaju puno poverenje – rekao je gradonačelnik.

Istakao je i da je upravo zbog toga izrada Strategije za mlade Srednjeg Banata značajna kao osnov za buduće delovanje u stvaranju uslova za još bolji život mladih našoj sredini.

Gradonačelnik je podsetio na to da je Grad Zrenjanin u prethodnom periodu sprovodio aktivnosti koje su se ticale ekonomskog osnaživanja mladih, kao i ženskog preduzetništva i podrške poljoprivrednim gazdinstvima, gde su prednost imali mladi iz naseljenih mesta.

Takođe, rekao je, Grad je realizovao i aktivnosti kojima su se obezbeđivali adekvatni prostori za bavljenje sportom, rekreativnim aktivnostima, uređivani su prostori za boravak mladih, a radilo se i na promociji zdravog života, finansiranju talentovanih učenika, dodeljivane su studentske i đačke stipendije, finansirani su odlasci na takmičenja srednjoškolaca, stručne prakse kao pomoć kod pronalaženja prvog posla i sprovođen niz drugih mera koje su se ticale podrške i pomoći mladim ljudima u našem gradu.

Današnjoj početnoj konferenciji prisustvovao je i profesor Robert Molnar, angažovan na projektu kao ekspert, koji je rekao da  je “Strategija za mlade Srednjeg Banata za period 2024-2030“ važan dokument ne samo za naš grad već i opštine Srednjobanatskog okruga i da je Grad Zrenjanin uvideo važnost bavljenja problematikom mladih

– U izradu ovog dokumenta, pored mene koji ću koordinirati i postavljati strateške okvire biće uključeni i svi relevantni akteri iz ovih pet lokalnih samouprava, a to su akteri iz sfere obrazovanja, zapošljavanja, nevladinog sektora i gradskih i opštinskih uprava – rekao je Molnar i ukazao da je osnovni cilj poboljšanje položaja mladih koji su, kako je naveo, budućnost ovog regiona.

– Na njima ostaje svet iza nas i treba da čujemo i njihova razmišljanja na ovu temu – rekao je profesor Molnar.    

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px