Projekat „Staklena vitrina meseca“ 15. mart 2022-15. januar 2023.

Zrenjanin – Međunarodna godina stakla

Podelite vest

Stalna postavka Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin

Ujedinjene nacije proglasile su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla (IYOG22) u cilju afirmacije staklarstva, i to kroz istoriju i razvoj tehnologije, umetničko oblikovanje, privredni značaj i revitalizaciju staklarstva kroz kreativno preduzetništvo. Neophodno je istaći tehnološki, naučni i ekonomski značaj stakla jer taj transparentan materijal na kome se zasnivaju mnoge naše tehnologije može olakšati razvoj pravednijih i održivijih društava koje bi odgovorile na izazove globalizacije. Narodni muzej Zrenjanin se priključio obeležavanju Međunarodne godine stakla projektom “Staklena vitrina meseca“, a u planu su i druge programske aktivnosti.

nmz projekat staklena vitrina meseca

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počinje 15. marta 2022. i trajaće do 15. januara 2023. godine. On predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine će se menjati, čime će se dobiti na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost.

Tematika vitrina će biti raznovrsna i predstaviće proizvodni program pojedinih staklara, tehnike izrade staklenih predmeta, načine upotrebe stakla, pojedine tipove stakla karakteristične za različite evropske regione i dr. Prva tematska vitrina, koja će biti izložena u martu, posvećena je Murano staklu. Od srednjeg veka pa sve do danas Murano sa istoimenog arhipelaga u venecijanskom zalivu predstavlja jedan od najznačajnijih evropskih staklarskih centara. Publici će ovom prilikom biti predstavljeno 5 predmeta sa akcentnom na tehniku milefjori –  hiljadu cvetova (ital. millefiori).

Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koji je i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022