Projekat „Staklena vitrina meseca“ – Novogodišnji stakleni ukrasi

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Podelite vest

Kamernu postavku pod nazivom „Novogodišnji stakleni ukrasi“ posetioci će moći da pogledaju u periodu od 15. decembra 2022. do 15. januara 2023. u stalnoj postavci Zbirke primenjene umetnosti posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin.

Ova postavka posvećena praznicima koji se bliže poslednja je u nizu od deset postavki koje su realizovane u okviru ciklusa “Staklena vitrina meseca” koji je imao za cilj promociju stakla i afirmaciju staklarstva.

Prve staklene ukrase namenjene kićenju jelki izradio je Nemac Hans Grajner krajem XVI ili početkom XVII veka. Ovi ukrasi bili su u formi malih staklenih kuglica nanizanih u vidu venca zajedno sa limenim figurama. Do razvoja današnjeg tipa ukrasa dolazi tek početkom XIX veka upravo u regionu Lauše sa razvojem malih kućnih radionica. 

Već tokom četrdesetih godina staklenim kuglama se dodaju metalne kapice sa prstenovima radi lakšeg kačenja, da bi tokom pedesetih počelo da se primenjuje i unutrašnje bojenje uz pomoć srebrnog nitrata. Tokom istog perioda dolazi do primene glinenih kalupa i proizvodnji ukrasa u različitim formama, čime ukrasi dobijaju oblike voća, oraha i dr.

Sva ova unapređenja dovešće do toga da region Lauše narednih 100 godina bude glavni evropski centar za proizvodnju staklenih ukrasa na svetu.

Sledeći značajan evropski centar razvio se početkom sedamdesetih godina XIX veka u češkom regionu Jabloneca na Nisi. Češki majstori umnogome unapređuju forme i sisteme dekoracije, i osmišlјavaju jedan poseban tip ukrasa koji nastaje nizanjem perlica, cevčica i dr. Na taj način jedno vreme pariraju ukrasima iz regiona Lauše. Nakon Drugog svetskog rata dolazi do razvoja novih centara proizvodnje staklenih ukrasa, a za naše tržište su svakako značajni oni koji dolaze iz istočne Evrope, kao što su Polјska i Rusija.

S obzirom da idemo u susret novogodišnjim praznicima, poslednju desetu temu projekta „Staklena vitrina meseca“ posvetili smo novogodišnjim staklenim ukrasima. Vitrina sadrži desetak staklenih ukrasa za jelke različitih proizvođača sa područja srednje i istočne Evrope, koji većinski pripadaju vremenskom periodu druge polovine XX veka. Svojom lepotom posebno se ističu oni u formi patulјka, korpe, pečurke, zvonca ili polulopte sa uvučenim ornamentom.

Autor postavke i projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Ovu godinu Ujedinjene nacije proglasile su Međunarodnom godinom stakla (IYOG22), a Narodni muzej Zrenjanin priključio se afirmaciji staklarstva projektom “Staklena vitrina meseca“, kao i realizacijom izložbi „Češko presovano staklo u ogledalu“ i „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras”.

Da podsetimo:

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počeo je 15. marta 2022. i traje do 15. januara 2023. godine i predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px