Realizovan projekat „Naše školsko dvorište – najlepše školsko dvorište“, pod mentorstvom profesora održivog razvoja Aleksandra Rakite

Zrenjanin - Zrenjaninska gimnazija

Učenici Zrenjaninske gimnazije, Aleksandar Hamond, Ognjen Kovačević, Nikola Uzelac, Vukašin Sladojević i Maja Malić, pod mentorstvom profesora održivog razvoja Aleksandra Rakite, ostvarili su izuzetan projekat nazvan „Naše školsko dvorište – najlepše školsko dvorište“. Ovaj značajan projekat je realizovan uz podršku programa „Šta nam teško“ i u saradnji sa Pokretima gorana Vojvodine, unutar okvira projekta „Mladi su zakon“.

Cilj ovog projekta bio je transformisati školsko dvorište Zrenjaninske gimnazije u atraktivno i funkcionalno mesto za sve učenike, kao i za ptice koje naseljavaju taj prostor. 

Zahvaljujući naporima ovih vrednih učenika i podršci njihovog mentora, školsko dvorište je postalo bogatije za četiri nove klupe, koje će omogućiti učenicima da se opuštaju i druže na svežem vazduhu u slobodno vreme u školi. Pored klupa, postavljene su i kućice za ptice kako bi se stvorili prijateljski uslovi za život ptica unutar školskog dvorišta.

Kroz postavljanje četiri klupe i kućica za ptice, projekat je direktno doprineo očuvanju životne sredine na više načina:

“Prvo, dodavanjem klupa školskom dvorištu stvorena je udobna i prijatna sredina za učenike da se opuštaju i druže na otvorenom, čime se promoviše važnost kontaktiranja sa prirodom i očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja. 

Ovaj aspekt projekta doprinosi održivom razvoju tako što podstiče svest o važnosti zelenih prostora i pruža učenicima priliku da se povežu sa prirodom.” – poručuje profesor Aleksandar Rakita, koordinator projekta.

“Drugo, kućice za ptice koje su postavljene unutar školskog dvorišta ne samo da su estetski privlačne, već i pružaju sigurno stanište pticama. Ova inicijativa podržava biodiverzitet i pomaže očuvanju lokalnih vrsta ptica, što je ključno za održavanje ravnoteže u ekosistemu. Osim toga, omogućava nama učenicima da učimo o važnosti očuvanja prirode i ulozi koju svako može igrati u očuvanju života na Zemlji.” – ističu učenici Zrenjaninske gimnazije koji su u ovom projektu.

“Treće, projekat je primer saradnje između obrazovnog sektora i lokalnih organizacija, u ovom slučaju, Pokretom gorana Vojvodine i programa „Šta nam teško“, unutar okvira projekta „Mladi su zakon“. Ova saradnja osnažuje zajednicu i pokazuje kako se uzajamna podrška može koristiti za ostvarivanje održivih ciljeva I nadamo se da će ih biti I ubuduće.” – zaključuje profesor Rakita.

Zahvaljujući trudu i angažmanu ovih mladih lidera, Zrenjaninska gimnazija je dobila ne samo estetsku obnovu školskog dvorišta, već je takođe dala primer kako zajednički rad i briga o prirodi mogu pozitivno uticati na školsku sredinu i okolinu.

Ovaj projekat „Naše školsko dvorište – najlepše školsko dvorište“ predstavlja inspiraciju za druge škole i zajednice koje žele da unaprede svoja školska dvorišta i doprinesu očuvanju prirode.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. ovo je primer za sva školska dvorišta da se urede i osmisli odmor za učenike izmedju časova bravo za gimnaziju u zrenjaninu

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px