Nastavak decenijske saradnje u okviru projekta “Minerva”: gimnazijalci iz nemačkog Hercogenrata u novoj poseti Zrenjaninu

Zrenjanin - Projekat Minerva

Projekat filozofske razmene “Minerva”, pokrenut 2012. godine na inicijativu profesora filozofije Zrenjaninske gimnazije Aleksandre Maksić i gimnazije iz nemačkog grada Hercogenrata Franka Bekera nastavljen je i ove školske godine, s novim generacijama učenika. U Zrenjaninu ovih dana borave gimnazijalci iz Nemačke, a u okviru aktivnosti koje realizuju sa svojim vršnjacima iz našeg grada danas su posetili Gradsku kuću. U ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika Sima Salapure, primio ih je i obratio im se zamenik gradonačelnika Saša Santovac. 

Ukazao je da Grad Zrenjanin podržava ovakav vid saradnje i projekat dve škole smatra  veoma značajnim.

“On omogućava nemačkoj i našoj deci da steknu nove prijatelje, upoznaju se s načinom života, kulturom, funkcionisanjem porodica u obe zemlje. Grad Zrenjanin, prilikom ovakvih susreta, želi i da omogući gimnazijalcima iz Nemačke da upoznaju grad i okolinu, vide neke zanimljivosti, tako da je ovoga puta organizovan izlet na Carsku baru, a danas će posetiti i Novi Sad i Frušku goru. Želim vam da započeta prijateljstva nastavite i negujete ih, jer imati prijatelje u drugim državama puno znači i to je nešto što ostaje za ceo život”, poručio je gimnazijalcima Santovac.

Saradnja između gimnazija u Hercogenratu i Zrenjaninu imala je za dosadašnji rezultat više uzajamnih poseta, humanitarnih akcija, zajedničkih filozofskih radionica, izdavanja časopisa “Minerva” na tri jezika, poseta mestima i znamenitostima u okolini, poseta kulturnim dešavanjima i drugih aktivnosti, o čemu je govorila i profesorka Aleksandra Maksić.

“Tema koju ove godine proučavamo je šta znači biti “političan”, šta je filozofija politike, kakvo svojstvo politika ima u našem svakodnevnom životu, ali i teoriji. Za mene lično, najvažnija reč u ovom projektu, pokrenutim s dragim kolegom Bekerom, jeste “kosmopolitizam”.

Nakon deset godina projekta, jer su 2013. godine Zrenjanin prvi put posetila deca iz Nemačke, rezultati su brojni i puno toga je ostalo upamćeno, a ono što je najlepše u njemu, što je već rečeno, to je upravo prijateljstvo i činjenica da imamo učenike s obe strane koji su učestvovali u prvoj godini projekta, a sada su držali radionicu ovim učenicima”. Projekat se od sličnih razlikuje i po tome što, kroz učešće u njemu, plasiramo filozofske sadržaje umesto turističkih”, istakla je profesorka Maksić.    

U ime Zrenjaninske gimnazije, prisutne je pozdravio direktor Milan Radaković.

“Za svaku pohvalu je što ovaj projekat traje više od decenije, zahvaljujući profesorima Aleksandri i Franku. Veliki broj učenika iz Nemačke je boravio u našem gradu tokom prethodne decenije, ostali su kontakti, prijateljstva, godine su prolazile ali je pozitivan trag ostao. Dugujem zahvalnost na podršci i Gradu Zrenjaninu. Postoji i jedna simbolika ove posete Zrenjaninu – sutra se obeležava Međunarodni dan jezika i drago mi je što se i to uklapa u boravak učenika iz Nemačke i tom prilikom podelićemo i diplome učenicima koji su položili iz znanja nemačkog jezika”, rekao je direktor Radaković. 

Profesor Frank Beker zahvalio se Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku na pažnji koju posvećuju saradnji dveju gimnazija i rekao da, kada je pre deset godina stigao u Zrenjanin s prvom grupom učenika, nije mogao da pretpostavi u koliko će značajan projekat sve to da se razvije.

“Ukazujem i poštovanje Zrenjaninskoj gimnaziji, profesorima i učenicima, na izuzetno dobrom pristupu projektu i drago mi je što ga je gimnazija uvek maksimalno štitila i podržavala. Tokom naše saradnje mnogo je bilo događaja koji su odisali pozitivnom energijom.

Sada smo već peti dan u Zrenjaninu, a mene ni jedan učenik nije pozvao telefonom, što znači da su svi dobro, da se osećaju sigurno i zaštićeno i to me posebno raduje. Naredne godine pokušaćemo da u Zrenjanin dovedemo i delegaciju grada Hercogenrata, kako bi saradnju proširili i na nivou dva grada”, kazao je profesor Beker.   

Svoja iskustva i utiske o učešću u ovom projektu, ostvarenim saznanjima, poznanstvima i druženjima prenele su učenica IV razreda Zrenjaninske gimnazije Katarina Đurović i učenica iz Hercogenrata Liza Repas.

Prijemu je prisustvovala i profesorka Zrenjaninske gimnazije Svetlana Todorović Gvozdenović, u svojstvu prevodioca, ali i učesnika u projektu.

Hercogenrat je grad sa oko 50 hiljada stanovnika, smešten na samoj nemačko-holandskoj granici, koja ga, praktično deli na dva dela, po čemu je specifičan.

Teritorijalno je najbliži najzapadnijem nemačkom gradu Ahenu.

Projekat „Zajedno – Minerva” započet je u novembru 2012. godine, kada su učenici Zrenjaninske gimnazije bili gosti na festivalu kulture i umetnosti “Eurijade”, u mestu Kerkade u Holandiji, blizu tromeđe Nemačke, Holandije i Belgije, u neposrednom susedstvu Hercogenrata.

Od početnog nepoverenja, naročito kada je u pitanju bio dolazak nemačkih srednjoškolaca u Srbiju i Zrenjanin, razvila su se trajna prijateljstva i veliko interesovanje za međusobne posete, kao najbolji način za neposredno upoznavanje različitih naroda i kultura.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px