Program NMZ tokom manifestacije „Muzeji za 10“

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanina

Tokom manifestacije „Muzeji za 10“ koja traje od 15. do 19. maja 2023. godine Narodni muzej Zrenjanin pripremio je izložbe, kamerne postavke, predavanja i koncert Muzičke škole „Josif Marinković“.

Ulaz je besplatan na sve sadržaje.

Izložbe:

Salon – Izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“ – od 18. maja

Izložba „Nemanjići – rađanje kralјevine“ obuhvata deo kostima i rekvizita korišćena za realizacju istoimene serije u produkciji RTS-a. Autori su za cilј imali da dočaraju ceremonijalni i svakodnevni život srednjovekovne srpske vlastele, na osnovu svedočanstava sačuvanih na freskama, kao i na osnovu svog talenta i inspiracije. Autor izložbe koja je premijerno bila postavlјena u galeriji Radio-televizije Srbije je direktor Galerije RTS-a Petar Đinović, dok su postavku pripremile glavna kostimografkinja RTS-a Suzana Gligorijević, scenografkinja Mira Andrejević i Aleksandra Stošić Krstović sa timom.

Mali salon – “Muzej u očima dece” – Izložba

“Muzej u očima dece” je gostujuća izložba iz Narodnog muzeja Kikinda. Namenjena je deci uzrasta od 6 do 12 godina, kao i porodicama sa mlađom decom. Kroz interaktivan pristup zavičajnom nasleđu, deca imaju priliku da uče o deset odabranih tema: mamut i kornjača, puška i zastava, pegla i šivaća mašina, pitos i ledara, apotekarska vaga i stojnice, čobanska kabanica i klepetuša, portret žene i oglice, mlin i krunjač kukuruza, kasa i portret trgovca, gramofon i gusle. Navedene teme su u potpunosti srodne sa eksponatima koji su izloženi u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin, tako da će posetiocima izložbe predmeti biti bliski za razumevanje i prepoznaće “par” koji se čuva u zrenjaninskom Muzeju.

Kamerne postavke:

Niša japanizma – prvi sprat (4. zidna niša u hodniku)

U niši će biti predstavljeni predmeti izrađeni od keramike (porcelana), metala, i drveta izrađeni u dalekom Japanu.

Vremenski obuhvataju period od kraja 19. pa sve do sredine 20. veka. Akvizicija eksponata realizovana je tokom 2019. i 2020. godine kada je otkupljen veći broj predmeta iz privatne kolekcije Zrenjaninca Boška Zakina (1960-2022). Narodni muzej Zrenjanin ima dugu tradiciju čuvanja i negovanja japanske kulture na prostoru Banata, počev od 1945. godine pa sve do danas. Autor postavke: Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti.

Uhvaćeni u mreži – Vilin konjici – drugi sprat Muzeja

Na drugom spratu muzeja, u holu, pored stalne postavke Vilin konjica, biće izložene dodatne vrste, deo bogate kolekcije prirodnjačkog odelјenja, koja broji preko hilјadu primeraka.

Danas se smatra da na Zemlјi postoji oko 6.000 vrsta vilinih konjica. Spadaju među najstarije poznate insekte na Zemlјi čiji su fosili stariji od 300 miliona godina. Prisustvo velikog broja vrsta vilinih konjica nam govori o bogatstvu, raznovrsnosti i očuvanosti staništa. Osetlјivi su na promene, kako u vodenim tako i u kopnenim ekosistemima, i zbog toga predstavlјaju i važne indikatore stanja u staništu.

Vilini konjici su graciozni, lepi i kao takvi, čest motiv u bajkama koji je oduvek budio pažnju najmlađih. Ipak, dodatno ih krasi velika brzina ali i fantastično vidno polјe. Autorka: Nataša Knežević, viša kustoskinja-biološkinja.

Koncert:

četvrtak, 18. maj u 19h – koncert muzička škola „Josif Marinković“

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px