Program Kulturnog centra Zrenjanina do 28. marta 2024.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Tribina „Svedočenje ekonomiste“

U Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 19. marta u 18 časova biće održana tribina „Svedočenje ekonomiste (Slučaj Kovid – 19)“. Tema tribine je analiza ekonomiste prof. dr Dejana Molnara, vanrednog profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu urađena  u obliku ekonomskog dnevnika koji je nastao tokom i nakon pandemije  kao i  o posledicama i uticajima  kako na građane tako i na državnu, regionalnu i globalnu ekonomsku politiku. Na tribini govore dr Dejan Molnar i Đorđo Prstojević, moderator i urednik tribinskog programa.

Više o tribini: Tema tribine je troknjižje/triologija, svojevrsnog  ekonomskog dnevnika (hronike ) tokom i nakon korone iz ugla ekonomiste. Profesor Molnar je izvrsnim analizama ekonomskog okruženja u kome smo se našli kao država i društvo, uspeo da  građanima koji nemaju neka ekonomska predznanja, približi ekonomsku situaciju izavanu korona virusom i posledice po građane i privredu kako naše zemlje, šireg regiona i čitavog globalnog sveta. Na tribini građani će imati priliku da osim o posledicama pandemije korona virusa, čuju akatuelne informacije i analize o ekonomskim predviđanjima i ekonomskim pokazateljima privrede našeg grada i države.

Dani frankofonije/Ziua francofoniei

Povodom obeležavanja Dana frankofonije (Ziua Francofoniei) i tridesetjednogodišnjice od kada je Rumunija postala punopravni član Međunarodne organizacije Frankofonije u Kulturnom centru Zrenjanina i Kulturnom centru Vršca, Generalni konzulat Rumunije (Consulatul General al României)  publici u Zrenjaninu i Vršcu predstaviće dva uspešna ostvarenja rumunske kinematografije.

U zrenjaninskom Kulturnom centru u sredu, 20. marta u 20 časova prikazuje se  filmska komedija „6,9 po Rihterovoj skali“  (6,9 pe scara Richter),  a u petak, 22. marta vršačka publika imaće priliku od 18 časova  da pogleda film „Priča jednog zabušanta“ (Povestea unui pierde-vară).

Ulaz je slobodan. Partneri ove kulturne manifestacije iz Republike Srbije su: Grad Vršac, Grad Zrenjanin, Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna, nedeljnik na rumunskom jeziku„Libertatea“   iz Pančeva,  Redakcija programa na rumunskom jeziku Radio televizije Vojvodine, Kulturni centar Vršca i Kulturni centar Zrenjanina. 

O filmu„6,9 po Rihterovoj skali“  koji se prikazuje u zrenjaninskom Kulturnom centru:

„6,9 po Rihterovoj skali“ (komedija, režija: Nae Karanfil )

Toni, mladi pozorišni glumac, teško se snalazi između komplikovane uloge u jednom mjuziklu, ljubomorne depresivne žene i opsesijom za neizbežnim velikim zemljotresom najavljen od strane svih „stručnjaka“. Međutim, pravi zemljotres za njega predstavlja neočekivani povratak svog oca, posle dve decenije odsustva. Nemoralni i manipulatorni, otac se instalira u univerzum svog sina, uznemiravajući mu opstanak, a glavna uloga u mjuziklu u kojem igra Toni predstavlja u savršenosti njegov haotični život koji se našao na pragu kolapsa…

O filmu „Priča jednog zabušanta“ koji se prikazuje u vršačkom Kulturnom centru:

„Priča jednog zabušanta“ (komedija-drama, režija: Paul Negoesku)

Petru je profesor matematike na Fakultetu Politehničkih nauka, i uprkos svojim godinama (42 godine), vodi život bez briga. Večeri provodi u izlascima sa drugarima na pivo i njegove posete Irini sa kojom ima neobavezan odnos. Kada Irina ostane trudna, Petru je prisiljen da promeni svoj stil života kako bi na kraju postao ozbiljniji…

Izložba fotografija Društva kreativnih gimnazijalaca

Izložba fotografija „Kroz kaleidoskop“  Društva kreativnih gimnazijalaca predstaviće oko 40 učeničkih fotografija nastalih u periodu od 2o23/24 godine. Fotografije će biti izložene od 21. marta do 9. aprila u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Postavku odlikuje  raznovrsnost zapisa, tema i tumačenja stvarnosti – okruženja.

Svečano otvaranje zakazano je u četvrtak, 21. marta u 18.30 časova na kojem će mladi autori, predstaviti svoje viđenje sveta kroz objektiv.

Organizator događaja je sekcija Zrenjaninske gimnazije „U društvu kreativnih gimnazijalaca“ u saradnji sa profesorom filozofije Edijem Darušijem i Kulturnim centrom Zrenjanina.

izlozba gimnazijalaca

Mjuzikl “Violinista na krovu”

Povodom predstojećeg jevrejskog praznika Purim u goste nam dolazi čuveni mjuzikl „Violinista na krovu“ koji će biti izveden u četvrtak, 21. marta na Velikoj sceni Kulturnog centra sa početkom u 20 časova. Publika će biti u prilici da pogleda najnoviju inscenaciju mjuzikla Josipa Stejna u režiji Stefana Sablića i produkciji Jevrejskog kulturnog centra iz Beograda. Mjuzikl je poklon Zrenjanincima od strane Jevrejske opštine Zrenjanin i realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom.

Slobodnih karata više nema.

O predstavi: Mjuzikl Josipa Stejna “Violinista na krovu” zasnovan je na priči Šolema Alehema “Tejvje, raznosač mleka“, a Stajn je tu klasičnu kratku priču na jidišu adaptirao u proslavljeni brodvejski hit. Tekst pesama napisao je Šeldon Harnik, a muziku Žeri Bok.

Radnja se odigrava u izmišljenom jevrejskom selu u carskoj Rusiji i na uzbudljiv, ali i potresan način govori o jevrejskoj tradiciji. Glavni junak, Reb Tevje trudi se da očuva jevrejsku tradiciju i zbog toga dolazi u sukob sa svojim ćerkama i njihovim željama da se udaju za osobe koje nisu izabrane na tradicionalan način.

Upitan šta ga je motivisalo da radi “Violinistu na krovu”, kog je žanra (u datoj postavci) i šta je izvukao u prvi plan, Stefan Sablić za “Blic” kaže:

„Jevrejska priča o večitom progonu, rasizam, proterivanje, neuništivi antisemitizam kao i pitanja opstanka, održavanja vere i tradicije, međureligijskih brakova su nažalost bolne teme i dalje aktuelne u 21. veku. Predstava je uprkos tome vesela, muzika je veoma lepa, orkestar virtuozan, glumci divno pevaju i glume…“ – kaže Stefan Sablić.

U glavnoj ulozi je Nebojša Ljubišić, a igraju i Dragana Đukić, Ivan Jevtović, Branislava Podrumac, Miloš Vlalukin, Staša Nikolić, Vedran Borovčanin, Lea Savin i Ognjen Malušić u alternaciji sa Petrom Đurđevićem. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Boris Čakširan, a orkestar čine Dragana Anđelić Bunjac, Filip Krumes, Srđan Đorđević, Goran Milošević i Sinan Aćifović.

Radionice za mlade iz oblasti kreativne industrije

Kuturni centar  u saradnji sa „Šik Šok Šourumom“, organizuje ciklus besplatnih radionica „Kreativni kompas: Navigacija kroz dizajn“. Radionice su namenjene učenicima osmog razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola. Koncept je osmišljen na način da mlade upozna sa odabranim pojmovima i alatima koji se koriste u kreativnim industrijama. Detaljan program predavanja pogledajte na: www.kczr.org

Dečje radionice

U subotu, 23. marta na Fejsbuk strani Kulturnog centra od 10 časova održaće se kreativna radionica Luča ateljea sa Sanelom Dunđerski – poseta ateljeu.

Podsetnik – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

24. marta održava se SuPersu kviz

Kviz namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta  pod nazivom „SuPersu“ biće održan u nedelju, 24. marta u Kulturnom centru Zrenjanina. Predviđeno je takmičenje 23 školske ekipe, uzrasta od petog do osmog razreda, sa administrativnog područja grada. Kroz druženje i upoznavanje proveravaće se znanja iz opšte kulture i različitih oblasti (školskog) gradiva. Snimanje devetog kviz serijala počinje u Velikoj sali Kulturnog centra u 8.30 časova i otvoreno je za javnost. 

Članovi žirija su Rako Tomović, profesor istorije, predsednik žirija, Ivana Sabo, profesorka biologije i Vladimir Đurić, pomoćnik direktora i rukovodilac programske službe Kulturnog centra. Najuspešnije takmičarske ekipe očekuju vredne nagrade u vidu putovanja. Prvoplasirani se nagrađaju besplatnim letovanjem na nekoj od morskih destinacija, drugoplasirana ekipa provešće vikend u Akvaparku u Jagodini a za osvojeno treće mesto, za nagrađenu ekipu, organizuje se izlet u Akvapark Petrolend u Bačkom Petrovcu. Sve učesnike bez obzira na plasman očekuju nagrade.

Prijatelji kviza i darodavci nagrada su: Persu marketi (generalni pokrovitelj), Akvapark Jagodina, Akvapark Petrolend – Bački Petrovac, Mrkšićevi salaši, Mlekara Zott, Knjižara „Birooprema“, Prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron) i „Kraljeva voda“. Organizator kviza je Kulturni centar Zrenjanina. Kviz će se emitovati na RTV „Santos“. O  terminu prikazivanja blagovremeno ćemo vam pružiti informaciju.

Bioskopska projekcija Kulturnog centra Zrenjanina

U bioskopu Kulturnog centra u nedelju, 24. marta u 20 časova prikazuje se  igrani film „48 sati i 1 minut“.  Karte  po  ceni od  300 dinara prodaju se na  biletarnici  Kulturnog centra  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije.

Nedelja, 24. mart – 20 časova – „48 sati i 1 minut“

O filmu: «Scenariskinji ovog filma, Sonji Rajačić, u Holivudu poznatoj kao Sonia Alexa , inspiracija za scenario bio je slučaj koji je stravično potresao srpsku javnost i doveo do uvođenja Tijaninog zakona, a kojim su pooštrene kazne za najteža krivična dela, među kojima su i ubistva dece. Između ostalog, ovim zakonom promenjeno je i to da policija više ne čeka da prođe 48 sati da bi krenula u potragu, već kreće odmah. Film “48 sati i jedan minut” upravo se bazira na tome kako zakon od 48 sati čekanja sprečava policiju da odmah krenu u potragu za decom, pa su roditelji prinuđeni da sami i svim silama tragaju za njima. Rajačićeva ističe da ju je Tijanin slučaj toliko potresao, te da je tada odlučila da piše o tih 48 sati i šta oni znači za potragu deteta.»

Izložba grafika studenata Fakulteta umetnosti u Nišu

Izložba grafika studenata Fakulteta umetnosti u Nišu predstaviće se zrenjaninskoj publici od 28. marta do 9. aprila 2024. 

Izložba sadrži 90 grafika različitih dimenzija nastalih u periodu od 2022-2023. godine i na ideji prezentovanja godišnje grafičke produkcije na osnovnim i master akademskim studijama ovog niškog fakulteta. 

Izbor grafika obuhvata aktivnosti studenata sa  dve studijske grupe, Departmana likovnih i Departmana primenjenih umetnosti. 

Svečano otvaranje zakazano je u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina,  u izložbenom salonu, 28. marta u 19 časova. Zajedno sa studentima radove će predstaviti profesori fakulteta.

18. turneja filmskog festivala „Slobodna zona“

U Kulturnom centru Zrenjanina u okviru ovogodišnje osamnaeste prolećne Turneje filmskog festivala „Slobodna zona“  svakog četvrtka od 20 časova u Velikoj sali  od 28. marta do 9. maja publika će imati priliku da pogleda  četiri igrana i tri dokumentarna filma. Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora  donosi najnovije  filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj (filmskoj) sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi  koji pokrivaju širok spektar društvenih, ekonomskih i političkih problematika, a kvalitetom su u vrhu filmskog stvaralaštva. Ulaz je slobodan.

Kraći pregled filmova

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda sedam filmova među kojima su dva dobitnika nagrada ovogodišnjeg izdanja Filmskog festivala Slobodna Zona. Film «Rana oklevanja», dobitnik nagrade u Regionalnoj selekciji – Horizonti Balkana, kao i film «Sokolovo jezero», dobitnik nagrade u selekcij Prva dva koraka. Na repertoaru ovogodišnje turneje naći će se i drugi deo triologije reditelja Christiana Petzolda, film «Crveno nebo», film-esej «Draga Fiona»  vizuelne umetnice Fione Tan koji povezuje njenu porodičnu istoriju sa kolonijalnom istorijom Holandije. Film «Zlo ne postoji» prati preokrete u život Takmuija i njegove ćerke Hane kada grupa investitora dođe u njihovo selo da započne novi veliki projekat. Dokumentarni film «Neizbrisiva sećanja» čini seriju kućnih snimaka koji prate napredovanje Alchajmerove

bolesti čileanskog novinara Augusta Gongoria. Film na uzbudljiv i dirljiv način povezuje zajedničku prošlost Augusta i njegove supruge sa brunom i tragičnom istorijom Čilea. „Džoana Baez: Ja sam buka“ je dokumentarni film o legendarnoj pevačici i aktivistkinja Džoaia Bae, koja se iskreno i beskopromisno kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na njenu 60 godina dugu karijeru.

U nastavku pogledajte raspored projekcija i detalje vezane za filmove.

Raspored projekcija:

28. mart – film: „Zlo ne postoji“
4. april – film: „Crveno nebo“
11. april – film: „Rana oklevanja“
18. april – film: „Sokolovo jezero“
25. april – film: „Draga Fiona“
2. maj – film: „Neizbrisiva sećanja“
9. maj – film: „Džoana Baez: Ja sam buka“

28. mart – 20 časova

„Zlo ne postoji“  –  igrani film 

Režija: Ryûsuke Hamaguchi, Japan, 106’

“Takumi sa ćerkom Hanom živi u selu Mizubiki, blizu Tokija. Kao i generacije pre njih, i oni žive skromno, u skladu sa prirodom i ciklusima u njoj. Jednog dana stanovnici sela saznaju za plan da se izgradi glemping blizu Takumijeve kuće, koji bi stanovnicima grada ponudio udoban „beg“ u prirodu. Kada dvoje predstavnika kompanije iz Tokija stignu u selo da bi održali sastanak, postaje jasno da će ta izgradnja zagaditi lokalno izvorište vode i to izaziva nemire među lokalnim stanovništvom. Namere kompanije ugrožavaju ekološki balans mesta i način života seljana, i ostavljaju duboke posledice na Takumijev život.”

4. april – 20 časova

„Crveno nebo“ –  igrani film

Režija:  Christian Petzold, Nemačka, 103’

„U kući blizu obale, Leon završava svoju knjigu a Feliks umetnički portfolio, dok im se primiče šumski požar. Planove im remete Nađa i Devid, par koji se zatekao na istom mestu. Leon uporno pokušava da bude profesionalan, prikrivajući svoju nedruštvenost i kipteći od besa zbog dobrog raspoloženja i smeha ostalih ukućana. Dolazak Leonovog izdavača unosi dodatni nemir i sve to u trenutku kada nebo postaje zažareno crveno i na njih počne da izručuje pepeo sagorele okolne šume. ‘Crveno nebo’, drugi deo Pecoldove trilogije započete filmom ‘Undine’ (2020), govori o mogućnosti da budete deo sveta, a opet dopustite životu da vam isklizne iz ruku.“

11. april – 20 časova

„Rana oklevanja“ – igrani film

 Režija:  Selman Nacar, Turska, Francuska, Rumunija, Španija, 84’.

„Advokatici Džanan dani prolaze tako što jutra provodi u sudnici, a noći pored bolničkog kreveta svoje majke. Na dan izricanja presude optuženiku za ubistvo kojeg ona brani, Džanan mora da napravi moralni izbor koji će uticati na živote njene majke, sudije i branjenika.“

18. april – 20 časova

„Sokolovo jezero“ –  igrani film

 Režija:  Charlotte Le Bon, Francuska, Kanada, 100’

«Bastijen i Kloi provode letnji raspust sa svojim porodicama na jezeru u Kvebeku. Stidljivi trinaestogodišnji Bastijen i njegova porodica odsedaju u kućici na jezeru, gde Bastijen upoznaje odvažnu šesnaestogodišnju Kloi. Ona je ljubiteljka folklora i lokalnih legendi i govori Bastijenu da duh opseda obližnje jezero. Uprkos jazu u godinama, dvoje tinejdžera stvaraju čvrstu vezu. Kako je spreman da prevaziđe svoje najgore strahove da bi zaslužio mesto u Kloinom srcu, raspust postaje buran ključni trenutak za mladog dečaka.»

25. april – 20 časova

„Draga Fiona“  – dokumentarni film

 Režija:  Fiona Tan , Holandija, 102’

«U Muzeju filma u Amsterdamu Fiona Tan je istraživala nemi, dokumentarni materijal pohranjen tamo pre više od jednog veka. Impresivni arhivski materijali prikazuju svakodnevni život i naporan rad ljudi koji su živeli blizu okeana. Fiona, poreklom Indonežanka iz Australije, u Amsterdam je došla na studije 1988. Tokom tog perioda od oca je dobijala pisma u kojima je opisivao život kod kuće, svog unuka, psa, svetsku političku scenu i ekonomsku trku. Paralelno iščitavanje ovih pisama preko arhivskog materijala je neka vrsta audiovizuelnog toka svesti pojačana veštim zvučnim zapisom koji sugestivno otkriva suptilnu vezu između slike i zvuka, nekada i sada, Holandije i Indonezije, trgovine i kolonijalizma, oca i kćerke.»

2. maj – 20 časova

„Neizbrisiva sećanja“ – dokumentarni film

Režija:  Maite Alberdi, Čile, 85’

„Na premijeri ovog filma na Sandens festivalu svi su plakali. Augustino i Paulina su zajedno već 25 godina. Nažalost, on boluje od Alchajmerove bolesti celu deceniju i oboje žive u strahu od dana kada je više neće prepoznavati. Poznata glumica i nekadašnja ministarka kulture Čilea, Paulina se od trenutka kada Augustino dobije dijagnozu ne odvaja od njega i uvodi ga u svoj svet. Režiserka je beležila snimke tokom četiri godine, a oni se u filmu prepliću se sa porodičnim snimcima ovog para. ‘Neizbrisiva sećanja’ je film koji pokazuje da ne postoji samo jedan način da se bude par, niti samo jedan način da se iskusi ljubav.“

9. maj – 20 časova

„Džoana Baez: Ja sam buka“ –  dokumentarni film

 Režija: Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor, 113’

„Muzičarka, borkinja za građanska prava i aktivistkinja Džoan Baez je na sceni više od 60 godina. Za sada 82-godišnjakinju, lično je oduvek bilo i političko, a prijateljstvo sa Martinom Luterom Kingom i njen pacifizam, oblikovali su njenu posvećenost. U ovoj biografiji koja počinje njenom oproštajnom turnejom, Baez se na nepoštedni način suočava sa ponekad bolnim uspomenama. Ona ne samo da deli svoje uspehe već i otvoreno govori o dugogodišnjim psihološkim problemima i terapijama, o porodici, drogama, starenju i pitanjima krivice i opraštanja. Film prepliće dnevničke beleške i obilje donekle neviđenog arhivskog materijala sa opsežnim razgovorima sa Džoan, kao i trenucima iz bekstejdža sa turneje.

Šta me opet snađe nova monodrama – komedija glumice Anđelke Stević Žugić

“Šta me opet snađe” nova monodrama – komedija glumice Anđelke Stević Žugić biće izvedena na Velikoj sceni  Kulturnog centra Zrenjanina u ponedeljak, 15. aprila sa početkom u 20 časova

Kako se navodi, kroz lik i sudbinu junakinje Jovanke Joke Jakovljević,  na duhovit, zabavan i pomalo ironičan način glavna junakinja govori o večito aktuelnoj temi razvoda, o životu i izazovima sa kojima se žena u svojim kasnim tridesetim, nakon razvoda bori. 

Kroz čitav niz likova koje igra, Anđelka svojim već prepoznatljivim i izuzetnim glumačkim stilom ponovo potvrđuje zašto je omiljena komičarka regiona. 

Autor teksta je Nebojša Romčević, režiser je Petar Jovanović a muziku za predstavu uradio je Aleksandar Saša Lokner.

Karte po ceni od 1500 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Više o prodaji karata na 023/566-712.

Koncert Petra Graša

Koncert  Petra Graša biće održan u Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 16. maja sa početkom u 20 časova.

Veliki hitovi, rado slušane melodije kao i uvek, obradovaće ljubitelje ovog poznatog muzičara.

Karte se prodaju po ceni od 2500 dinara na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od srede, 20. marta radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Informacije o prodaji karata: 023/566712 i 063/562783. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px