Program Kulturnog centra Zrenjanina do 22. juna 2023.

Zrenjanin – Kulturni centar Zrenjanin

Projekcija putopisnog dokumentarnog filma „Biciklom oko sveta“

Projekcija putopisnog dokumentarnog filma „Biciklom oko sveta“ Zorana Zivlaka,  bicikliste, profesora geografije  i  autora filma – video i narativnog zapisa  (biciklističkog) putovanja  u Katar na prošlogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu,  zakazana je u utorak, 13. juna u 19 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Autor će sa nama podeliti uzbudljive avanture i  priče, susrete, lepote delova Balkana,  čudnovatog Zakavkazja, magične Persije i delića postmodernog- peščanog  Arabijskog poluostrva sa naglaskom na Dohi…

Kako se navodi, Zivlak svoju strast prema biciklizmu razvija od svoje četvrte godine, koju kasnije produbljuje i odlučuje se na put oko sveta. Tokom petnaest godina putovanja biciklom posetio je sve kontinente osim Antarktika.

Publika će u toku prvog dela večeri u uvodnom delu pogledati retrospektivu dosadašnjih putovanja, zatim poslednji film iz serijala „Biciklom oko sveta“ a nakon projekcije biće upriličen i razgovor sa autorom.

Ulaz je slobodan.

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Svake subote sa početkom u 10 časova u okviru onlajn radionica Kulturnog centra pratioci  naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, prezentaciju veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…

U subotu, 17. juna održaće se kreativna radionica Ateljea «Luča» koju će voditi Sanela Dunđerski.

Podsetnik – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Berza gramofonskih ploča

U nedelju, 18. juna  od 10 do 14 časova u Kulturnom  centru Zrenjanina  biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

Razgovor sa umetnicom – Gost večeri: Maja Pandurov

U ponedeljak, 19. juna u okviru tribinskog programa Kulturnog centra održaće se umetničko veče pod nazivom „Razgovor sa umetnicom“. Gost večeri je  Maja Pandurov. Razgovor počinje u 19 časova u Gradskoj bašti.  Moderator je Đorđo Prstojević, urednik  programa Kulturnog centra.

O Maji Pandurov:

„Maja Pandurov, književnica, multimedijalna umetnica i profesionalni novinar (1975.)  objavljuje prozu i poeziju u kontinuitetu od 1996. godine. Autorka je za sada  sedam  samostalnih  knjiga i jedne ekološke bojanke. Zastupljena u zbornicima i književnim časopisima. Svoje pisanje je promovisala u Srbiji i u zemljama u regionu. Pored pisanja svoju kreativnost pokazuje i kroz slikanje, kratke filmove i spotove kao i bavljenje muzikom…“

Tribina „Istorija kulturne politike Srbije: Borba protiv šunda i kiča“ i projekcija filma „Kongres zaborava“

„Istorija kulturne politike Srbije: Borba protiv šunda i kiča“, multimedijalno predavanje dr Vladimira Paunovića kulturologa i dokumentariste biće održano u Kulturnom centru Zrenjanina u  utorak, 20. juna u 19 časova. U okviru predavanja biće prikazan i Paunovićev prvi dugometražni igrano-dokumentrani film „Kongres zaborava“ koji je posvećen najvećem skupu u oblasti kulturne politike u SFRJ – Kongresu kulturne akcije iz 1971. godine.

Trejler na linku.

Nakon projekcije održaće se razgovor sa autorom, debata o temama u filmu: decentralizaciji kulture, umetničkim slobodama, cenzuri i odnosu prema kiču i šundu…

O autoru

Vladimir Paunović je doktorirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na temu decentralizacije u kulturi, a od početka devedesetih se kao istraživač, organizator i producent bavi popularnom kulturom. Osnivač je ŠRAF-a, kum Arsenal festa i realizator više stotina programa i manifestacija, autor knjiga, filmova i predstava…

Izložba dečjih radova Ateljea Luča

Godišnja izložba dečijih radova nastalih u Ateljeu Luča u periodu od septembra 2022. do juna 2023. godine otvara se u četvrtak, 22. juna u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Ovaj likovni atelje u okviru radionica upoznaje decu sa različitim tehnikama crtanja, slikanja, vajanja, starim zanatima i novim materijalima,  u nastanku svojih radova upotrebljavaju i reciklažni materijal. Likovna sekcija ateljea broji oko sedamdeset članova uzrasta od treće do šesnaeste godine koji   će se  predstaviti publici do 4. jula 2023.

O ateljeu:

„Luča Atelje“ je projekat dve sestre, Sanele Dunđerski koja  je diplomirani dizajner tekstila i profesor u školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu i Jovane Solomun  – master primenjeni umetnik i vaspitač u Domu učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ u Zrenjaninu.

Udruženje je osnovano 2021. i iza sebe ima dve izložbe i stotinak polaznika radionica koje se realizuju u Luča Ateljeu. Radionice su  prilagođene deci uzrasta od 3 do 16 godina i vodi ih Sanela, a radionice keramike koje su  namenjene odraslima vodi Jovana.

Izložbe:

Maj 2021. –galerija ALUZ – „Izložba upotrebnih predmeta od gline“ (30 izlagača polaznika);

Jun 2021.- izložbeni salon Istorijskog arhiva – „Godišnja izložba dečijih radova 2021/22.“ (74 izlagača polaznika).

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022