Program Kulturnog centra Zrenjanina do 16. maja 2024.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Tribina o nasleđu Mihajla Pupina

„Kreativna vizija budućnosti Zrenjanina na Pupinovom nasleđu “ naziv je tribine koja će se održati u sredu, 8. maja u Kulturnom centru Zrenjanina sa početkom u 19 časova.  

Učesnici su predstavnici Grada Zrenjanina, Tehničkog fakulteta ,,Mihajlo Pupin“ doc. dr Mila Kavalić i doc. dr. Darko Radovančević, Goran Marinković predsednik Društva inžinjera i tehničara Zrenjanina, Ivan Bošnjak državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Milan Radaković direktor Zrenjaninske gimnazije i Edi Daruši profesor Zrenjaninske gimnazije.

Moderator je Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

Promocija knjige Dejana Petrovića

Promocija knjige „Okrutnosti života potrebna je blagost pogleda“ Dejana Petrovića biće održana u četvrtak, 9. maja u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19 časova. Reč je o zbirci intervjua koji su rađeni sa nizom istaknutnih umetnika,  režisera, muzičara, pisaca, glumaca itd. nastali su u periodu od 2004. do 2023. godine. Autorova sistematizovana zbirka razgovora 2023. ugledala je „svetlo dana“ i u vidu knjige objavljene u izdanju Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“. Pored autora, knjigu će predstaviti i Mirko Sebić, urednik izdavačke delatnosti Kulturnog centra Vojvodine. Više o knjizi pogledajte u prilogu, na sajtu www.kczr.org

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina – radionice

U okviru dečjeg programa Kulturnog centra u subotu, 11. maja na Fejsbuk strani Kulturnog centra od 10 časova prikazuje se snimak  radionice koja  se održala u Gradskoj biblioteci na temu kulture, prosvete i aktivizma za mlade.

Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

Modna revija studenata Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupun“

Modna  revija  studenata studijskog programa Odevnog inženjerstva Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” biće održana u petak, 10. maja u  Kulturnom centru Zrenjanina. Revija počinje u 20 časova. Studenti,  zajedno sa nastavnicima došli su  na ideju da organizju modnu reviju u godini jubileja Tehničkog fakulteta „Miahjlo Pupin“, povodom 50 godina postojanja. Na reviji će biti prikazano blizu 50 modela. U realizaciji modela, studentima su pružali smernice i pomoć nastavnici doc. dr Marije Pešić, doc. dr Inete Nemeša i doc. dr Nadiie Bukhonke. Najveće zasluge i angažovanje u realizaciji modela pružila im je saradnica u nastavi Valentina Bozoki. Realizaciju ove modne revije pomogle su i brojne kompanije. Klaster modne i odevne industrije Srbije Facts i njegove članice Extera d.o.o. Arilje, AMC – Afrodite mode collection, d.o.o Beograd, i Luna d.o.o. iz Požarevca,  kroz donaciju pribora i tekstilnih materijala. Podršku u realizaciji samog događaja pružila je kompanija Mehler protective system  iz Zrenjanina, kao i mnogi šminkeri i frizeri sa teritorije grada Zrenjanina koji će taj dan pomoći u finalizaciji izgleda modela.

Revija se sastoji iz tri dela. U prvom delu biće prikazani modeli koji su nastali redizajniranjem starih farmerica, jakni i drugih odevnih predmeta od džinsa. Ovim  želimo skreniti pažnju da se kreativnošću može dobiti nov, moderan, redizajniran odevni predmet čime se staroj odeći i materijalima produžava vek trajanja. Ovako, stara odeća  koji bi u suprotnom završila na deponiji, dobija novi izgled. Na ovaj način širimo svest o očuvanju životne sredine. U drugom delu biće prikazani modularni odevni predmeti, koji takođe nose poruku koja je vezana za održivost i zaštitu životne sredine. Jedan  modularni odevni predmet se može nositi na više različitih načina. Na ovaj način, smanjujemo gomilanje odeće u ormarima. U trećem delu modene revije biće prikazani unikatni modeli, kreacije naših studenata koji su kao temu inspiracije imali geometriju.

Velika ljubav prema modi i odevnim tehnologijama motivisala je studente i kreiraju modele sa puno ljubavi i nadamo se de ćete uživati u onome što su studenti pripremili.

Bioskopske projekcije Kulturnog centra Zrenjanina

Početkom maja u Kulturnom centru Zrenjanina završava se i 18. zrenjaninska turneja filmskog festivala „Slobodna zona“. U četvrtak, 9. maja u 20 časova, emitovaće se dokumentarni film o poznatoj muzičarki i borkinji za građanska prava – „Džoana Baez: Ja sam buka“. Ulaz je slobodan.

Nakon „Slobodne zone“ četvrtkom nastavljamo sa projekcija ali ovaj put termini su rezervisani za organizaciju novog ciklusa Francuskog filmskog karavana, u susret Letnjim olimpijskim igrama koje se održavaju u Parizu,  pod imenom „Sport na filmu“.  Ciklus u Zrenjaninu  organizuje Francuski institut u Srbiji u saradnji za Kulturnim centrom prvi film iz ovog ciklusa prikazuje se u četvrtak, 16. maja –  „Home Games“/ Home Games. Projekcija počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan.

  1. maj – film „Home Games“/ Home Games

Nedeljom od 11 i od 20 časova

U redovnom terminu, na filmskom matineu, namenjenom najmlađima u nedelju, 12. maja  u 11 časova na  repertoaru je dečji animirani film „Priča o čarobnom maču“ a u večernjem terminu od 20 časova prikazuje se filmska priča o čuvenoj muzičarki Ejmi Vajnhaus „Back to black“/“Povratak u crno“.

Karte za projekcije od 11 i 20 časova prodaju se po ceni od 250 i 300 dinara na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije.

Detaljne informacije o filmovima možete potražiti na sajtu Kulturnog centra Zrenjanina www.kczr.org

Mesec Matice srpske u Zrenjaninu

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Matica srpska organizuju manifestaciju „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“. Manifestacijom je predviđeno da se u toku maja održe tri predavanja. U utorak, 14. maja u 19 časova u Baroknoj sali Gradske kuće biće održano predavanje na temu „Srbi i aristokratija na teritoriji današnje Rumunije“,  u utorak, 21, maja u Kulturnom centru Zrenjanina u terminu od 19 časova predavanje o temi „Višejezičnost – o jezičkim i kulturnim kontaktima“. Prvo predavanje održaće dr Saša Jašin, drugo prof. dr Nataša Kiš a treći termin 28. maj u 19 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće,  rezervisan je za promociju zbirke pesama „Rakije i rane“ Milana Micića, generalnog sekretara Matice Srpske.

U utorak, 14. maja u 19 časova, pre početka predavanja, zakazano je otvaranje manifestacije.

Datum: 14. 5 . 2024.

Vreme: 19 časova

Mesto: Barokna sala

Tema: „Srbi i aristokratija na teritoriji današnje Rumunije“

Predavač: dr Saša Jašin, direktor Izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji.

Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

U okviru manifestacije „ Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“ prvo predavanje će imati dr Saša Jašin, direktor izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji. Predavanje će biti o istorijskom značaju srpske aristokratije na tlu sadašnje Rumunije. Istorijske okolnosti u kojima je živeo srski narod i njegova aristokratija u rumunskom delu Banata. Kao i podsećanje na srpsko plemstvo i plemićke porodice.

Konkurs Kulturnog centra Zrenjanina za demo bendove

Kulturni centar Zrenjanina objavljuje konkurs za snimanje albuma demo bendu. Album se snima u studiju Kulturnog centra Zrenjanina “Nasnimanije”. Konkurs je otvoren od 19. aprila do 29. maja 2024. godine.

Uslovi konkursa:
– Članovi benda moraju biti mlađi od 33 godine;
– Bend ne sme imati objavljen studijski album;
– Da bend svira autorsku muziku.

Prijava benda treba da sadrži:
– Ime benda;
– Spisak članova benda (ime, prezime, godina rođenja);
– Kratku biografiju benda;
– Fotografiju benda;
– Link ka bilo kakvom audio materijalu benda; lajv ili demo snimak (JuTjub, Fejsbuk, Saunklaud…).
*Prijave za konkurs (i ostala pitanja) slati na mejl:  kczr@yahoo.com
Rezultati konkursa biće objavljeni 5. juna 2024. godine na sajtu i na društvenim mrežama Kulturnog centra Zrenjanina.
Pobednički bend će biti obavešten na mejl sa kojeg je poslao prijavu. Pobednički bend ima rok od 5 dana da potvrdi da je obavešten o pobedi.

16. maja u Kulturnom centru otvaranje izložbe srednjoškolaca „Mi smo taj Uroš Predić“

U Kulturnom centru u četvrtak, 16. maja u 18 časova biće otvorena retrospektivna izložba„Mi smo taj Uroš Predić“, izložba likovnih radova učenika koji su nastali u periodu od 2006 – 2024. godine. Organizatori izložbe su Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“ i Kulturni centar Zrenjanina. 

Ovogodišnju postavku, 19. po redu, čine odabrani likovni radovi, koji su bili izlagani prethodnih godina i koji su deo fonda umetničke kolekcije učeničkih radova ove škole. Osim toga biće izloženi plakati, fotografije, katalozi i školski časopisi, koji ilustruju veliki kreativni potencijal mladih ljudi razvijan tokom izrade stručnih zadataka, realizacije projekata i u vannastavnim aktivnostima. 

Na izložbi učestvuje oko 70 autora sa preko 150 radova. Koordinatorka i autorka izložbe je profesorka likovne kulture Dušanka Đorđević.

 

Pored otvaranja izložbe u okviru programa održaće modna revija učeničkih modela. Izložba je dostupna do 28. Maja a u toku njenog trajanja predviđen je i niz pratećih sadržaja od revije u toku „Noći muzeja“,  niza radionica i aukcijske prodaje humanitarnog karaktera.

Prateći izložbeni program

  1. maj 2024, 18.00 časova – otvaranje izložbe i modna revija.

– Kolekciju čine odabrani odevni predmeti, koje su izradile i nose učenice obrazovnog profila Modelar odeće HPTŠ “Uroš Predić“, praćene mentorkama – nastavnicama praktične nastave Jadrankom Živković i Biljanom Šuntić. Odevni predmeti koji će biti predstavljeni nastajali su prethodnih 15 godina.

  1. maj 2024, 18.00 časova – modna revija u okviru manifestacije „Noć muzeja“, pod nazivom „Sve je u trendu“.

–  Odabran je deo kolekcija odevnih predmeta, koje su učenici, predvođeni svojim mentorima, kreirali i izradili ove i prethodnih godina. Kolekciju će upotpuniti modeli

nastali kombinacijom postojeće garderobe iz ormara, u skladu sa aktuelnim stilovima odevanja mladih. Modele će nositi učenice ove škole, svih obrazovnih profila. Muzika: DJ MIR

21, 22, 23. maj 2024 – od 12.30 do 14.30 č. – radionice za osmake, koje organizuju učenici i

nastavnici svih obrazovnih profila.

– Učenici će imati priliku da prisustvuju i učestvuju u hemijskim ogledima, izradi prehrambenih i proizvoda od tekstila.

  1. maj 2024, 19.00 č. – zatvaranje izložbe i aukcijska prodaja pojedinih likovnih radova, odevnih predmeta i modnih detalja. Prodaja će biti humanitarnog karaktera. Organizator aukcije je Udruženje roditelja i nastavnika „Sinapsa“, Zrenjanin.

Koncert Petra Graša

Koncert Petra Graša biće održan u Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 16. maja sa početkom u 20 časova. Veliki hitovi, rado slušane melodije kao i uvek, obradovaće ljubitelje ovog poznatog muzičara.

Karte se prodaju po ceni od 2500 dinara na biletarnici Kulturnog centra  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Informacije o prodaji karata: 023/566712 i 063/562783.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px