Program Kulturnog centra Zrenjanina do 14. decembra  2023.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Tribina i izložba „Srbi Livanjskog polja – tragovi kroz vekove“

„Srbi Livanjskog polja – tragovi kroz vekove“ naziv je programa u okviru kojeg će se održati tribina i predstaviti izložba fotografija posvećena livanjskim Srbina sa ciljem negovanja sećanja na poreklo,  istoriju, kulturu i  život Srba u Livanjskom polju. Na tribini će se predstaviti knjiga publiciste Buda Simonovića „Ognjena Marija Livanjska“ koja govori o ustaškim zločinima tokom Drugog svetskog rata, o njoj će pored autora govoriti i Gordana Dostanić, predsednica udruženja Ognjena Marija Livanjska. Nakon održane tribine i razgovora o knjizi predstaviće se  izložba fotografija i arhivskih članaka  opisujući  viševekovni život Srba na Livanjskom polju pod smenom političkih i istorijskih okolnosti,  koji su u skladu sa sredinom definisali svoje običaje, nošnju, muziku,  gradili verske, kulturne i obrazovne institucije, istrajavajući u očuvanju svog nacionalnog i verskog identiteta.

Program počinje u 18 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Organizatori su udruženje Ognjena Marija Livanjska i zrenjaninski Kulturni centar. Moderator programa je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

Promocija zbirke priča i izložba o psihološkom nasilju

Promocija zbirke priča o nefizičkom partnerskom nasilju nastalih u okviru projekta  “I ovo je nasilje” (https://irida.rs/projekti/i-ovo-je-nasilje/) koji je pokrenula organizacija „Irida“ (https://irida.rs/) biće održana u utorak, 5. decembra u 18 časova u Kulturnom centru Zrenjanina.    Promociju zbirke pratiće i izložba fotografija nastalih u okviru istoimenog projekta i koju potpisuju mladi autori i autorke iz cele Srbije.  “I ovo je nasilje” je projekat o pisanju kratkih priča koje govore o psihološkom nasilju u partnerskim oodnosima, sa mladim autorima i autorkama  koji su završili kurs na ovu temu. Mladi su nakon završetka kursa imali mentorsku podršku Iride, kao i dramaturškinje, u procesu pisanja priča kako bi što živopisnije i realnije oslikali scenarije psihološkog nasilja, sa namerom da imaju edukativan karakter. Ovaj projekat je dobio podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“ koji sprovodi Hartefakt fond, i OAK fondacije u okviru programa „Snažnije zajedno“ koji sprovodi Trag fondacija.

Promocija je zakazana  za 5. decembar u toku kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Predstava „Pacifizam“ – Dramske grupe Organizacije gluvih i nagluvih Zrenjanin

U sredu, 6. decembra sa početkom u 19 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina članovi Dramske grupe Organizacije gluvih i nagluvih osoba iz Zrenjanina, izvešće predstavu „Pacifizam“. Predstava je urađena u saradnji sa Kreativnim centrom «Cekom», uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina. Sa grupom je radila Smiljana Tucakov, ideja i režija Predrag Karanjac. Na Republičkom festivalu kulturno-umetničkih ostvarenja gluvih i nagluvih Srbije koji je održan u Jagodini 26.11.2023. osvojili su treće mesto. 

Ulaz je slobodan.

Predavanje o zdravom načinu života

U Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 7. decembra u 18 časova biće održano lekarsko predavanje dr Klare Harmati  „Zdrava ishrana i adekvatna suplementacija rezultiraju bolje zdravlje“. Klara Harmati je sertifikovani savetnik u ishrani i suplementaciji. Na predavanju će se govoriti o zdravom načinu života i adekvatnoj primeni suplemenata, načinima njihovog korišćenja u interesu zdravlja čoveka.

Promocija knjige Nine Lalić Jankov – „Ovo je zemlja za nas“

Promocija knjige „Ovo je zemlja za nas“ Nine Lalić Jankov biće održana u petak, 8. decembra u 18 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Ovo je autorkina šesta knjiga. Knjiga je napisana na temu razvoja, krize i raspada SFRJ, ratovima 90-tih, kao i odrastanja, vaspitanja i obrazovanja omladine nekada i sada. Pored autorkinog predstavljanja publikacije na promociji učestvuju i Smiljana Dobožanov Petrović, koja će čitati odlomke iz knjige i gimnazijalac Strahinja Tanasijin koji će na gitari svirati i pevati rok i pop pesme iz 80-tih uz koje se nekada odrastalo u bivšoj Jugoslaviji.

Knjiga je objavljena krajem maja ove godine u izdanju društva za afirmaciju kulture „Presing“, a posvećena je deci i omladini i njihovim roditeljima.

O autorki – Nina Lalić – Jankov rođena je 1966. godine u Novom Bečeju, živi na Fruškoj Gori, a radi u Novom Sadu. Profesorka je istorije ali se pisanjem bavi odmalena. Neko vreme bila je novinarka na televiziji Vojvodine i u dopisništvu lista „Danas“. Objavila je još pet knjiga: „Interglacijacija“, „Predatori, mali priručnik za virtuelne avanturice“, „Katarina Druga Velika-ruska severna zvezda“, „Romul“ i „Zombingovanje“.

Koncert baletske škole „Dimitrije Parlić“

Baletska škola „Dimitrije Parlić“ iz Pančeva, odeljenje u Zrenjaninu, u petak, 8. decembra priređuje godišnji koncert.

Na programu su koreografije učenica Osnovne baletske škole kao i  poznate baletske varijacije na muziku P. I. Čajkovskog, Ludviga Minkusa, Rikarda Drigoa…

Koncert će se održati na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 18 časova.

Ulaz je slobodan.

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Tokom decembra nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra. Svake subote pratioci i posetioce  naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…

U subotu, 9. decembra na Fejsbuk strani Kulturnog centra od 10 časova biće održana radionica Gradske biblioteke «Čitanjac sa bibliotekarima»

Podsetnik – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Veče gusala i epske poezije

KUGD „Petar Perunović – Perun“ iz Zrenjanina, uz podršku Kulturnog  centra Zrenjanina, kao i prethodnih godina, organizuju veče gusala i  epske poezije u Kulturnom centru Zrenjanina. Manifestacija će održati 9. decembra 2023. godine, od 19 časova. Učestvuju guslari iz Srbije i regiona,  pesnici, KUD-ovi, pevačke grupe i naratori. Ulaz je slobodan.

KUGD „Petar Perunović – Perun“ iz Zrenjanina, već decenijama, svojim  radom i delovanjem pokušava da na ovim prostorima sačuva iskonsku srpsku  tradiciju, kulturu i epsku poeziju. Rad društva je na potpuno amaterskim  osnovama i opstaje zahvaljujući entuzijazmu ljubitelja gusala, i uz podršku  donatora i Grada Zrenjanina. Društvo postoji od 1933. godine i čine ga  predsednik, predsedništvo, nadzorni odbor, kao i osam guslara koji svoje  umeće pokazuju na raznim manifestacijama. Guslari ovog društva redovno  učestvuju na Pokrajinskim, Republičkim i Saveznim festivalima, kao i  Revijama koje se održavaju svake godine širom regiona.

Bioskop Kulturnog centra Zrenjanina

U bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 10. decembra na programu je dečja avantura «Titina» a od 20 časova domaći dokumentarni film «Flašaroši», Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra za dečji film po ceni od 250 a za igrani u večernjem terminu po ceni od 300 dinara, radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova kao i pre početka projekcije.

Nedelja, 10. decembar – film „Titina“ – 11 časova

O filmu: 

„Titina je zabavna i uzbudljiva priča o jednom skoro zaboravljenom putovanju i otkriću: osvajanju Sevrnog pola 1926. godine vazdušnom ekspedicijom. Italijanski vazduhoplovni inženjer Umberto Nobile uživa u društvu svog voljenog psa Titine koju je spasao na ulicama Rima. Jednog dana slavni norveški istraživač Roald Amundsen kontaktirao ga je u nameri da vazdušnim brodom osvoje Severni pol. Nobile teži da uhvati priliku i uđe u istoriju. Odvodi Titinu sa sobom gde neverovatni trio kreće u potragu za poslednjim neotkrivenim mestom na Zemlji. Njihova potraga je uspešna, ali nakon toga dvojica muškaraca počinje da se svađaju oko slave… Očima četvoronožne Titine otkriva se istinita priča o trijumfu i porazu.“

Trejler na linku.

Nedelja, 10. decembar – film «Flašaroši» – 20 časova

Režija: Nemanja Vojinović. Sinopsis: „Na periferiji srpske prestonice, Beograda, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Nekada arheološko nalazište neolitske kulture u Evropi, ovo toksično mesto, podložno požarima, predstavlja radno mesto zajednici sakupljača plastičnih flaša – Flašarošima. U ovom dokumentarnom vesternu pratimo poslednje dane te zajednice pre nego što će njihovi poslovi zastareti, dok fokus prebacujemo na borbu jednog boksera mekog srca, Janike, da postane vođa u tom haotičnom sistemu.“

Trejler: 

U Kulturnom centru Zrenjanina javna prezentacija programa plavog pozorišta: Ekspanzija života – Manifest

U Kulturnom centru Zrenjanina u nedelju, 10. decembra u 19 časova biće održana javna prezentacija programa „Ekspanzija života – Manifest“, koji je nastao u sklopu edukativnog rada «Plavog pozorišta» sa mladima sa i bez hendikepa. Nakon beogradske premijere zrenjaninsku publiku na Dan ljudskih prava očekuje prikaz projekta koji se sastojao od višemesečnog rada,  inspirisan srpskim umetnicima 20. veka. 

Prezentacija „EKSPANZIJA ŽIVOTA – MANIFEST“ nastala je kao rezultat edukatvno – kreativnog projekta inkluzije mladih osoba sa hendikepom „Oda različitosti 2“. Kroz obuku u sferi tehnika savremenog pozorišta, mladi su dobili sredstva da na kreativan način, javno podele svoja razmišljanja o svetu u kojem žive, svoje pobune, ambicije i snove.

Kako se navodi: „Inspiraciju smo pronašli u avangardnoj srpskoj umetnosti između dva rata, a naročito u Zenitizmu, kao prostoru aktivizma, eksperimentisanja, pomeranja granica, odbacivanja pravila i konvencija, otkrivanja, preispitivanja smisla lične i društvene stvarnosti. Kao i u zenitističkom manifestu Ljubomira Micića i u ovom kreativnom procesu sve se događa u cilju kontakta sa neposrednim životom.“

 Voditelji projekta i edukatori su glumci i pedagozi «Plavog pozorišta», Maša Jelić i Marko Potkonjak, a u prezentaciji učestvuje deset mladih osoba sa hendikepom i bez hendikepa. Partneri «Plavog pozorišta» na projektu su Akademska inkluzivna asocijacija, Kulturni centar Zrenjanina i Studenstski kulturni centar Kragujevca. Projekat je podržan od strane Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Stručna tribina kluba vina

Stručna tribina na temu „Malolaktička fermentacija (MLF) osnove jabučnokiselinskog vrenja“ u organizaciji zrenjaninskog Kluba vina i Kulturnog centra biće održana u ponedeljak, 11. decembra u Maloj sali Kulturnog centra u 18 časova.

Predavač je Šandor Šomođi, tehnolog. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra. Ulaz je slobodan.

Humanitarni koncert za decu obolelu od raka

U sredu, 13. decembra u 18 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin, održaće se humanitarni koncert pod nazivom „Note za dečija srca“. Organizatori i učesnici su: Kreativno-edukativna radionica “Iskrice“ –NVO centar,  Udruženje „Kolegijum – Sanjalice“,  Plesni klub „Free Dance“,  Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju –  CEKOM,  KUD „Lala“ Ečka, KUD GIK «Banat –  Pionir»,  Baletski studio „Delfina“, Udruženje za očuvanje kulture i tradicije folklornog stvaralaštva „Moja sosa“, Predškolska ustanova Zrenjanin – vrtić „Vila“ i „Crvenkapa“.

Prikupljena sredstva biće donirana NURDOR –u,  nacionalnom udruženju roditelja  dece obolele od raka, kao podrška malim herojima i misji udruženja – navode organizatori.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px