Program Kulturnog centra Zrenjanina do 9. novembra 2023.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Tribina „Bezbednosna kultura kao aspekt edukacije mladih“

U okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 31. oktobra u 18 časova biće održana tribina „Bezbednosna kultura kao aspekt edukacije mladih“.

Govore: Tanja Todorović, master defektolog za bolesti zavisnosti i sertifikovani psihoterapeut i Sretko Pjanović, nekadašnji šef odseka za sektaško ponašanje i neformalne društvene grupe uprave policije – PU za Grad Beograd. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik programa.

O tribini – Nakon tragičnih događaja u našoj zemlji kada je učenik osnovne škole iz Beograda usmrtio svoje drugove, javnost i celokupno društvo u Srbiji je ostalo zatečeno obimom i razmerama tragedije. Na ovoj tribini tražimo odgovore od stručnih lica kakva bezbednosna kultura treba treba da bude u društvu kad su u pitanju deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Na koje izazove treba obratiti pažnju na putu od škole do kuće, koje negativne pojave i obrazci lošeg ponašanja alarmiraju školske psihologe i pedagoge, kao i nastavnike i roditelje da se dete ne uklapa u sredinu. Stručna pomoć koja se pruža u slučaju vrašnjačkog nasilja i mnoga druga pitanja iz aspekta bezbednosti dece, koja su neophodna roditeljima, učenicima i njihovim nastavnicima za pravilno odrastanje dece.

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Tokom novembra nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra. Svake subote pratioci i posetioce  naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima… U subotu, 4. novembra na Fejsbuk strani Kulturnog centra od 10 časova biće održana zanatska radionica OSŠ „9. Maj“ u saradnji sa učenicima OŠ „Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina.

Podsetnik – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Pesničko veče Nemanje Radulja

„Skriveno u meni, ili postoji“ naziv je pesničke večeri na kojoj će se predstaviti  Nemanja Radulj, srednjoškolac koji se bavi pisanjem poezije. Na početku stihovi su mu bili šaljivog karaktera, kasnije prelazi na ljubavnu poeziju dok su mu trenutna inspiracija ljudska osećanja i oblast životne filozofije. Poetsko veče će se održati u Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 4. novembra sa početkom u 18 časova. Na promociji pored autora govoriće i Marina Pejić, profesorka srpskog jezika Zrenjaninske gimnazije. Veče poezije organizuje Kancelarija za mlade u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

O sebi i svojoj poeziji Nemanja Radulj naveo je sledeće:

„Rođen sam 11. marta 2005. u Beogradu, trenutno živim u Česteregu. Učenik sam Zrenjaninske gimanzije. Poezijom se bavim od svoje osme godine, prva pesma mi se zvala “Krug”. Tematika mog pisanja je veoma raznovrsna, od dečije,  šaljive, ljubavne poezije, pa sve do filozofskih tema i tema vezanih za tugu, bol, anksioznost i sve ono što muči čoveka, kroz svoja viđenja i svoja iskustva…”

Opera „Na uranku“

Jedna od najpoznatijih i prva domaća opera „Na uranku“ (kompozitora) Stanislava Biničkog za koju je operski libreto napisao Branislav Nušić biće izvedena u subotu, 4. novembra u 20 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Muzičko-scensko delo koje će zrenjaninska publika imati priliku da pogleda je značajan umetnički projekat rediteljke i dramaturga Jovane Solunović Mitrović koji je ujedno i deo njene doktorske disertacije a i projekta digitalizacije opere urađenog u cilju širenja kulturnog nasleđa. Opera „Na uranku“  je nastala  1903. godine, a radnja je smeštena u srpskom selu pod turskom vlašću gde se rađa ljubav između Radeta i Stanke. U digitalnoj verziji ove priče smeštene u 21. vek, naglasak je stavljen na feministički narativ i prikazivanje promena u društvu, posebno u vezi sa položajem žena i problemom femicida. Radnja se i dalje odvija u srpskom ruralnom mestu, ali pod okriljem savremenih društvenih i kulturnih uticaja. Uloge tumače: Aleksandra Petrović – sopran (Stanka), Aleksandra Ristić – mecosopran (Anđa), Damjan Mišić – tenor (Rade) i Marko Milisavljević – bariton (Redžep). Koreografiju i scenski pokret uradila je Malgoržata Osipinska, video produkciju Igor Jovanović, muzičku produkciju i adaptaciju kompozicije uradio je Marko Pejčić. Opera je urađena u koprodukciji Fakulteta umetnosti u Nišu, Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu i Narodnog pozorišta u Nišu.

Karte po ceni od 1000 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka izvođenja.

Više o operi, projektu i rediteljki pročitajte u nastavku.

Opera „Na uranku“  u jednom činu

Trejler na linku.

Stanka: Aleksandra Petrović – sopran
Anđa: Aleksandra Ristić – mecosopran
Rade: Damjan Mišić – tenor
Redžep: Marko Milisavljević – bariton
Kompozitor: Stanislav Binički
Libreto: Branislav Nušić
Koreografija i scenski pokret: Malgoržata Osipinska
Video dizajn: Igor Jovanović
Muzička produkcija: Marko Pejčić
Idejno rešenje i koncept scenografije i kostima: Jovana Solunović-Mitrović
Hor pripremila: Ivana Mirović
Reditelj i dramaturg: Jovana Solunović-Mitrović
Hor: Jelena G. Todorović, Jelena J. Todorović, Ivana Milošević, Marija Aksić Nikola Đorđević, Todor Krunić, Mihajlo Janaćković, Miloš Đorđević, Miloš Borić.

Koprodukcija Fakulteta umetnosti u Nišu, Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu i Narodnog pozorišta u Nišu.

O projektu – Projekat digitalizacije malih operskih formi je deo istraživanja u okviru doktorske disertacije. Cilj projekta je da se omogući digitalna distribucija manjih opera u cilju širenja kulturnog nasleđa i dostupnosti ovih umetničkih dela publici širom sveta.

Za uspešnu digitalizaciju malih opera, istraživanje obuhvata proces digitalizacije audio i video zapisa, digitalizaciju libreta i muzičkih partitura, kao i izradu digitalnih scenskih elemenata.

U današnjem digitalnom dobu, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u oblikovanju našeg iskustva i pristupa umetnosti. Jedna od oblasti umetnosti koja se suočava sa izazovima i potrebama savremene publike jeste opera. Tradicionalno gledajući, opera je složena i grandiozna forma izvođenja koja je često bila predstavljena u okvirima elitizma. Međutim, razvojem tehnologije i digitalizacijom, otvara se mogućnost da opera postane dostupna i privlačna širem krugu ljudi.

Bioskop Kulturnog centra Zrenjanina

U bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 5. novembra u 11 časova u okviru matinea prikazuje se dečji animirani film «Trolovi – bend na okupu» a u večernjem terminu od 20 časova «Bučerov prelaz» sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulazi. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra za dečji film po ceni od 250 a za igrani u večernjem terminu po ceni od 300 dinara, radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova kao i pre početka projekcije.

Film: „ Bučerov prelaz“

Smeštena u sedamdesete godine 19. veka, adaptacija književnog dela Džona Vilijamsa prikazuje Nikolasa Kejdža kao lovca na bivole koji primamljuje naivnog mladića u ambicioznu ekspediciju na Stenovitim planinama Kolorada.

Režija: Gabe Polsky

Scenario: Gabe Polsky, Liam Satre-Meloy

Uloge: Nicolas Cage, Fred Hechinger, Rachel Keller, Xander Berkeley, Jeremy Bobb, Paul Raci

Trejler na linku.

Film: „Trolovi – bend na okupu“

Budite spremni za uzbudljivo, šareno porodično okupljanje, kao nikada do sada. Ana Kendrik i Džastin Timberlejk vraćaju se svojim ulogama u novom poglavlju blokbaster muzičke franšize studija DrimVorks Animejšn – TROLOVI – BEND NA OKUPU.

„Nakon dva filma o prijateljstvu i zaljubljivanju Maka (Ana Kendrik) i Zakeralo (Džastin Timberlejk) sada su zvanično, konačno, par! Dok se zbližavaju, Maka otkriva da Zakeralo ima tajnu prošlost. Nekada je, sa svoja četiri brata, bio deo njenog omiljenog benda Brozon. Bend, ali i cela porodica, raspali su se kada je Zakeralo bio beba, a on od tada nije video svoju braću. Ali, kada je njegovog brata Flojda, zbog neverovatnog muzičkog talenta, kidnapovao par podlih pop zvezda zlikovaca, Zakeralo i Maka kreću na izazovno i emotivno putovanje, kako bi ujedinili braću i spasili Flojda od sudbine, koja je gora čak i od mračne pop kulture. Pored neobuzdane radosti karakteristične za TROLOVE i u ovom filmu čućemo neke nove ali i klasične pop hitove i imaćemo priliku da čujemo neke od najvećih zvezda muzičke industrije i najtalentovanije komičare.“

Trejler na linku.

Promocija knjige „Autobiografija sa poezijom“ Slavomira Gvozdenovića

Promocija knjige izabranih pesama Slavomira Gvozdenovića „Autobiografija sa poezijom“ biće održana u sredu, 8. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina. Slavomir Gvozdenović ovom knjigom izabranih pesama obeležava 70 godina života i 50 godina književnog rada.  Na promociji pored autora  govore književnici Radivoj Šajtinac i Dušan Milićev. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra. Promocija počinje u 18 časova.

O autoru – Slavomir Gvozdenović je vrstan književnik, profesor, društveni radnik. Rođen je u Rumuniji u Belobreški,  danas živi i radi u Temišvaru. Diplomirao je srpski jezik i jugoslovensku književnost na univerzitetu u Bukureštu gde je i doktorirao 2000 godine. Član je Saveza pisaca Rumunije, počasni član udruženja pisaca Srbije. Jedan od osnivača Saveza Srba u Rumuniji, bio je poslanik Srba u Parlamentu Rumunije u dva saziva. Bio je izabran za prvog predsednika Skupštine dijaspore i Srba u regionu. Glavni je urednik časopisa,, Književni život“. Predavao je srpsku književnost na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru. Objavio je četrdeset knjiga u Rumuniji , Srbiji i Evropi. Priredio je dvadesetak antologija srpske književnosti. Prevodi srpsku i rumunsku poeziju, prevođen je na petnaest jezika. Za svoju angažovanost u kulturi dobio je Orden za zasluge Predsednika Rumunije 2002. godine a 2016 godinu i Zlatnu medalju Predsednika Srbije.

Koncert Nine Badrić

Koncert Nine Badrić čuvene pop pevačice sa velikim brojem objavljenih albuma i rado slušanih hitova biće održan na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 9. novembra.  Koncert počinje u 20 časova.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni  (u zavisnosti od mesta sedenja) od 2500 i 2800 dinara.

Informacije o prodaji karata: 023/566712 i 063/562783

Izložba slika Jelene Vragović „Carevo novo odelo“

Izložba slika Jelene Vragović iz ciklusa  „Carevo novo odelo“ predstaviće se zrenjaninskoj publici u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina. Celina sadrži oko 18 radova muškog akta sa kojom autorka promoviše klasično slikarstvo na savremen način. Prema navodima autorke osim slikarske vrednosti izložba prikazuje  i muškarca u aktuelnom društvenom trenutku. Svečano otvaranje zakazano je u izložbenom salonu Kulturnog centra u četvrtak, 9. novembra u 19 časova.

O svojoj slikarskoj celini autorka je navela sledeće:

„Projekat, ciklus slika muškog akta „Carevo novo odelo“, promoviše klasičan slikarski čin na savremeni način. Koncept projekta je da se prikaže, osim slikarske vrednosti, muškarac u aktuelnom društvenom trenutku. Savremeni svet donosi sve više novih izazova, zahteva i očekivanja od nas, što današnjicu često čini neizvesnom, opasnom, što donosi usamljenost, otuđenost i nesigurnost. Nije neobično da se u pokušaju odgovora na zahteve uzburkane stvarnosti  remeti samopouzdanje, greši se u samoproceni, luta se u traženju svog mesta i svrhe. Tako, i iskonska uloga muškarca, sa utvrđenim pravilima i poznatim modelima  ponašanja postaje prevaziđena, a uloga nejasna.  Dileme koje donosi , vrli novi svet, prikazala sam slikama na kojima su figure u različitim grčevitim položajima, u traženju, borbi, ili pak, u položajima koji ukazuju na nesigurnost i potrebu za zaštitom. «Carevo novo odelo» govori o odnosu nas samih prema društvu, pokazujući podjednako otvorenost, poverenje i naivnost.

Ovim projektom nameravam da naglasim lepotu muškog tela, slikarstva, da personifikujem čoveka.“

Kraći biografski zapis – Jelena Vragović rođena je u Vršcu 1973. godine. Članica je ULUS-a. Samostalno  je izlagala u Beogradu, Vršcu, Pančevu i Nišu. Učesnica je briojnih kolektivnih  žiriranih  izložbi i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Njen likovni opus obuhvata pejzažno i figuralno slikarstvo. Dobitnica je više nagrada i priznanja od kojih se ističe nagrada na izložbi minijatura “VoVa“mini Art Balaton, Mađarska 2011. Članica je Mense. Živi i radi u Vršcu.

Više o radu Jelene Vragović, izložbenoj celini  i mišljenje likovne kritike  pogledajte na www.kczr.org

Izložba će biti otvorena do 21. novembra svakog dana od 8 do 20 časova.

Koncertna turneja Amire Medunjanin

Pripremite se za magičnu muziku, more suza, smeh, istinsku ljubav. Amira Medunjanin stiže u Srbiju i održaće pet koncerata – 18. novembra u Zrenjaninu

U Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 18. novembra biće održan koncert Amire Medunjanin. Koncert se održava u okviru turneje koja će se održati od 15. do 20. novembra a Zrenjanin je jedan pet gradova u kojima će nastupiti ova poznata muzičarka na čijem se repertoaru nalaze muzičke numere, poznati hitovi i autorske kompozicije urađene u sevdah maniru sa elementima džeza. 

Za Amiru se navodi da je «kraljica sevdaha» ili «bosanska Bili Holidej» koja svojim jedinstvenim glasom i muzikom koju stvara dugih 20 godina, širi neku magiju da joj se publika vraća iz koncerta u koncert…

Koncert počinje u 20 časova.

Ulaznice za koncert Amire Medunjanin možete kupiti putem servisa Tickets.rs i na biletarnici Kulturnog centra  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1500 dinara.

Koncert Bojane Peković i Zrenjaninskog kamernog orkestra

Koncert Bojane Peković sa muzičkom grupom Umetnička porodica, Zrenjaninskim kamernim orkestrom i pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića biće održan u petak, 24. novembra u Kulturnom centru  Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Publici će se predstaviti program pod nazivom «Prožimanje» koji je inspirisan viševekovnim nematerijalnim blagom naših prostora, guslarskom praksom a  kroz prizmu današnjeg vremena, kao i brojnih muzičkih nadahnuća.  Prožimanje spaja poetske, vokalne, instrumentalne, pa i žanrovske oblike Bojaninog stvaralačkog identiteta kojim već duže vreme otvara nove prostore guslarske prakse u zemlji i svetu.

Publika će imati priliku da čuje epiku, liriku, klasičnu muziku i druge muzičke uplive i njehove prelazne oblike koji pripadaju žanru globalne muzike – world music. Pored  Bojaninih najpoznatijih pesama, kao i onih novijih, specijalno aranžiranih za ovu priliku od strane kompozitora Aleksandra Beljakovića, veče će biti obeleženo i sa dve svetske premijere za gusle, glas, harmoniku i orkestar domaćih kompozitora Vladimira Tošića i Dragane Jovanović. Na harmonici će se predstaviti solista Nikola Peković, Bojanin brat sa kojim je i započela duo 2012. godine, a ubrzo potom i osnovala grupu Umetnička porodica koju čine i Nikola Cvetković (klavir), Đorđe Hartl (bubnjevi i perkusije), Andrija Minčić (klarinet), Pavle Popović (čelo), David Saramandić (violina) i Aleksandr Beljaković (kompozicija i bas gitara). Ovim koncertom  Bojana simbolički proslavlja i završetak petogodišnjih studija na Sibelius muzičkoj akademiji u Helsinkiju, Finska, te zrenjaninskoj publici predstavlja i prožima zvuk i iskustva koja je sticala na severu.

Pokrovitelji koncerta: Ministrastvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Zrenjanin uz podršku Kulturnog centra Vojvodine «Miloš Crnjanski» i Kulturnog centra Zrenjanina.

Karte po ceni od 700 i 500 dinara (u zavisnosti od mesta sedenja) prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Pozorišna komedija „Ženski razgovori“

Urnebesna komedija „Ženski razgovori“ sa Svetlanom Bojković, Vesnom Čipčić i Milanom Cacom Mihailovićem u naslovnim ulogama, biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 29. novembra sa početkom u 20 časova. Komedija je nastala po tekstovima Duška Radovića na temu muških i ženskih razgovora. Reč je o šarmantnom igrokazu troje naših vrhunskih glumaca koji dovode do toga da publika uvek nasmejana napusti salu.

Karte po ceni od 1200 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Više o predstavi

Predstava pod nazivom „Ženski razgovori“  nastala je po tekstovima Duška Radovića. Ova predstava slovi za jednu od onih koja nikoga na ostavlja ravnodušnim i koja će vas nasmejati do suza. 

U pitanju je urnebesna komedija koja redovno puni dvorane i uspešno zabavlja publiku. Uz antologijske rečenice Duška Radovića, muške razgovore, ženske razgovore, šarmantan i zabavan igrokaz troje naših vrhunskih glumaca dovodi do toga da publika uvek nasmejana napusti salu. «Igrati jednu predstavu 10 godina mnogo je, a 29 godina biti na sceni sa istim partnerima, u istom komadu i kostimu, na ivici je čuda! E to se meni desilo sa predstavom ‘Ženski razgovori“ Koliko zadovoljstva i radosti, interesantnih gradova, zemalja, ljudi i utisaka. Da sam posle svake predstave napisala samo po jednu rečenicu sklopila bi se respektabilna knjiga, ali avaj… Publika nam se beskrajno radostila. Uživali smo i mi glumci i to istinski. Reakcije su bile gotovo kao na rok koncertima. Razgovor nakon predstave dirljiv. Samo trajanje od gotovo 30 godina potvrda je da smo odličan tim – dobitna kombinacija», napisala je komentarišući predstavu u svom blogu Vesna Čipčić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px