Program Kulturnog centra Zrenjanina do 5. oktobra 2023.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Humanitarni koncert – “Za malu Lenku”

Poznati zrenjaninski sastav ABBA Real Tribute Band u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina i udruženjem “Budimo ljudi” organizuje humanitarni koncert – “Za malu Lenku”. Koncert će se održati u sredu, 27. septembra na Velikoj sceni Kulturnog centra sa početkom u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od   10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka koncerta po ceni od 800 dinara. Prikupljena novčana sredstva namenjena su za lečenje devojčice Lenke Lazarević kojoj je dijagnostikovana akutna leukemija limfoblastnih ćelija.

Lenki Lazarević je u junu 2022. godine dijagnostikovana akutna leukemija limfoblastnih ćelija. Lečenje citostatskom terapijom je odmah započeto u Novom Sadu, a nakon 9 meseci intenzivnog bolničkog lečenja, po završetku indukcione faze, terapiju održavanja počinje u februaru 2023. godine. Samo dva meseca nakon toga, u aprilu 2023. godine, Lenka je ponovo hospitalizovana i tom prilikom je potvrđen recidiv koštane srži i CNS recidiv. Lenka sa nepune dve godine ponovo prima citostatsku terapiju, a nada za izlečenje je transplantacija koštane srži.

Budući da je Lenka svrstana u grupu visoko rizičnih pacijenata zbog malog uzrasta, vrlo ranog relapsa i s obzirom da nema srodnog donora koštane srži u porodici, Lenkini roditelji su odlučili da se nastavak lečenja i transplantacija koštane srži obavi u inostranstvu.

Pozorišna predstava „Sin“

Predstava „Sin“ beogradskog pozorišta „Atelje 212“ biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra u četvrtak, 28. septembra u 20 časova. Komad je urađen po tekstu Florijana Zelera francuskog romansijera i dramskog pisca dobitnika mnogih prestižnih priznanja za dramsko stvaralaštvo između ostalih –  Molijerove nagrade. Časopis «Gardijan» ga je proglasio “najuzbudljivijim dramskim piscem našeg vremena”.

Predstavu je režirala Ana Tomović a glumački sastav čine Luka Grbić, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Tamara Dragičević, Branislav Zeremski i Relja Janković.  Kako se navodi komad pažnju usmerava na porodične odnose i adolescentsku depresiju sina koji pati nakon razvoda svojih roditelja. Pisac vešto i precizno istražuje osećanja svojih junaka, unutrašnja previranja i njihove međusobne odnose.

Karte će se prodaju  na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1700 i 1500 dinara (u zavisnosti od mesta sedenja).

Informacije o prodaji karata: 023/566712 i 063/562783.

Međunarodni festival tradicionalnih instrumenata – „Rog Banata“

U petak, 29. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina biće  održan  peti festival  tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“. Nastupi muzičara počinju u 19.30 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Prema  festivalskoj satnici od 17 časova u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ održaće se edukativna radionica posvećena tradicionalnim instrumetnima. Festival je revijalnog karaktera, organizuje se u tri festivalska dana u tri grada – Vršcu, Zrenjaninu i Novom Sadu. Organizator festivala je  udruženje „Banatske gajde“ koje u saradnji sa  Kulturni centarom organizuje zrenjaninski večernji (festivalski)  program. 

Ulaz je slobodan.

Tri festivalska dana, tri grada, nastupi izvođača na tradicionalnim instrumentima, radionice…

Trodnevni međunarodni festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“ koji se bavi očuvanjem, prezentacijom,  interpretacijom (tradicionalne) muzike i igre koji čine važan deo nematerijalnog kulturnog nasleđa, biće održan od 28. do 30. septembra u Vršcu, Zrenjaninu i Novom Sadu nastupom umetnika – izvođača na tradicionalnim instrumentima,  folklornih grupa i organizacijom edukativnih radionica. 

plakat rog banata

Ove godine festival  će ugostiti profesore, izvođače, svirače, graditelje starih instrumenata i etnomuzikologe iz Španije, Belorusije, Slovačke, Mađarske, Rumunije i Srbije. Prvog festivalskog dana – 28. septembra,  učesnici festivala nastupiće u Gradskom muzeju u Vršcu. Radionica će se održati od 17 časova a koncert zvaničnog dela programa počinje u 19 časova. U petak, 29. septembra, drugog dana festivala, zrenjaninska publika će imati priliku kako na radionicama od 17 časova koje će se održati u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ tako i na zvaničnom muzičkom programu od 19.30. u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina  da pogleda nastup umetnika i doživi zvukove tradicionalnih instrumenta.

Učesnici programa/gosti festivala:

Sergi Llena (Španija) – profesor trube, koji je  skoro dve decenije posvetio izučavanju i prezentovanju tradicionalnih duvačkih instrumenata, među kojima na prvom mestu nekoliko tipova gajdi iz Španije. Napisao je četiri knjige o tradicionalnim instrumentima, i takođe, izrađuje gajde.

– Vital Voranau (Belorusija) – svirač i graditelj beloruskih gajdi-duda. Organizator prvog međunarodnog festivala gajdaša u Belorusiji. Napisao je dve knjige o gajdama, i prezentije ih po celom svetu.

Andrej Veleslav Babiar (Slovačka) – etnomuzikolog, svirač na više tradicionalnih instrumenata, predavač.

Dobos Levente (Mađarska) – profesor muzike i svirač na mađarskim gajdama i drugim tradicionalnim instrumentima

Lavinius Nikolaevic (Rumunija) – profesor dr na fakultetu u Temišvaru. Između ostalog, predaje i tradicionalne instrumente Rumunije.

– Dalibor Todorović (Srbija) – nosilac majstorkog pisma za tradicionalno sviranje na svirali sa Golije. Programski direktor takmičenja frulaša u Prislonici.

– Ognjen Ognjanović (Srbija) – svirač na velikim troglasnim vojvođanskim gajdama. Osnivač Velikog narodnog orkestra“Gajde“ u Bačkoj Palanci i prezentera srpskih gajdi.

– Vanja Ilijev (Srbija) – strukovni vaspitač za tradicionalne igre, folklorni pedagog i svirač na više tradicionalnih instrumenata.

Festival organizuje UG „Banatske gajde“ u saradnji sa Narodnim muzejom iz Vršca, Kulturnim centrom Zrenjanina,  Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, Kulturnim centrom iz Futoga i Muzičkom školom „Josif Marinković“ iz Zrenjanina. Pokrovitelji festivala su: Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

U subotu, 30. septembra u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra biće izvedena predstava dramskog studija „Cekom“.  Program se organizuje u okviru dečjeg programa Kulturnog centra.

Podsetnik – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Celovečernji koncert Muške vokalne grupe Panonika

Celovečernji koncert zrenjaninske Muške vokalne grupe Pannonica biće održan u subotu, 30. septembra na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Grupa će se predstaviti domaćoj publici sa programom pod nazivom: “Muzika, ružičasto i plavo”. Koncert je premijerno izveden avgusta ove godine, u Kragujevcu na 15. Međunarodnom festivalu kamernih horova i vokalnih ansambala gde je grupa osvojila tri vredne nagrade: nagradu za kvalitetan zvuk ansambla i najuspešniju komunikaciju sa publikom i nagradu za najuspešnijeg solistu  koju je dobio Miloš Gavrilov. Konferansu koncerta vodiće Đorđe Miladinović. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan.

„Program je metaforički inspirisani ružičastom i plavom, muško-ženskim odnosima u raznim emocionalnim varijacijama i umetničkim parovima koje povezuje uzajamno kreativno nadahnuće, blisko prijateljstvo, romantična veza i podrška koju su pronalazili jedno u drugom. Ljubav, patnja, čežnja, zanos, razočarenje, strast….su osećanja snažno utkana u njihov međusobni odnos  i umetnost kojim su se bavili. Muzički „naslikati“ spektar emocija između nje i njega, od ružičaste do plave, i svim nijansama između, bio je izazov u odabiru  repertoara za koncert. 

Stilski raznovrsnih 18 kompozicija, pisanih na različitim jezicima, vremenski i geografski udaljene, nacionalno obojene: klasične,  tradicionalne, makedonske, klapske, starogradske, vojvođanske, pop… vibriraju energijom ljubavi, bila ona platonska, zabranjena ili strasna i čine ovaj orginalan repertoar izuzetno dinamičnim, emocionalnim i prijemčivim za publiku.“ – navela je Zorica Kozlovački, dirigentkinja grupe Pannonica.

Bioskopske projekcije Kulturnog centra Zrenjanina

Nakon letnjeg prikazivanja filmova u Gradskoj bašti, na otvorenom, u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u oktobru počinjemo sa projekcijama najnovijih (filmskih) igranih hitova domaće i strane produkcije i dečjih animiranih  filmova u okviru matinea. Dečji filmovi će se prikazivati nedeljom u 11 časova a istog dana u večernjem terminu od 20 časova na programu su igrana ostvarenja. U nedelju, 1. oktobra na matineu prikazuje se animirana avantura «Patrolne šape – Moćni» a od 20 časova domaći igrani film «Pored tebe».

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije za «Patrolne šape» po ceni od 250 a za film «Pored tebe» po ceni od 300 dinara.

Više o filmovima:

Nedelja,  1.  oktobar /11 č. /„Patrolne šape – Moćni“/sinhronizovano

Žanr: animacija, avantura

„Kada se magični meteor spusti u Grad pustolovina, PATROLNE ŠAPE dobijaju supermoći i postaju MOĆNE KUCE! Za Skaj, koja je najmanja u njihovom timu, nove moći su ostvarenje snova. Ali, stvari će postati loše kada Hamdinger, njihov najveći neprijatelj, pobegne iz zatvora i udruži se sa ludim naučnikom, kako bi ukrao supermoći za dva zlikovca. Dok sudbina Grada pustolovina visi o koncu, Moćne Kuce moraju da zaustave zlikovce pre nego što postane kasno, a Skaj će morati da nauči da čak i oni najmanji mogu da naprave najveću promenu.“

Nedelja, 1. oktobar /20 č./ „Pored tebe“

Žanr: Triler/Drama

Režija: Stevan Filipović

Igraju: Mina Nikolić, Miriam Margolyes (transkribuje se Miriam Margolis), Branislav Trifunović, Darko Ivić, Goran Jevtić, Nikola Rakočević, Isidora Simijonović, Nikola Glišić, Milica Majkić, Andrej Pipović, Svetlana Bojković, Miloš Petrović Trojpec…

Pored tebe je direktan nastavak filmova Pored mene (2015) i Šišanje (2010).

„Da bi rešila misteriju nestanka druga iz razreda, tabloidna novinarka Ksenija (Mina Nikolić) će morati da uđe u mutan svet kriminala, estrade i politike, gde bivši prijatelji iz razreda ođednom postaju – osumnjičeni. Osumnjičena postaje i Ksenija, kad policijski inspektor Vuk (Branislav Trifunović) počinje svoju istragu o slučaju. Ksenija će sad morati da bira između života jedine porodice koju ima, baka Vere (Miriam Margolyes) i istine za kojom traga.“

Nedelja arhitekture

U Kulturnom centru Zrenjanina od 2. do 8. oktobra biće održana „Nedelja arhitekture“. U okviru programa održaće se niz događaja posvećenih unapređenju, afirmaciji arhitekture, urbanizma i kulture prostora. U nedelji arhitekture obeležiće se i 25 godina od osnivanja Društva arhitekata Zrenjanina (DAZ), održati niz strukovnih predavanja na temu stanovanja, izgradnji turističkih  kompleksa, održati dečja radionica  i organizovati autorsko vođenje kroz izložbu «DAZ – Retrospektiva»  sa kojom se u ponedeljak, 2. oktobra na Svetski dan arhitekture u 19 časova u Velikom salonu Kulturnog centra otvara postavka i sa kojom zvanično počinje i manifestacija. Postavka izložbe predstaviće  javnosti značajnije realizovane i nerealizovane arhitektonske projekte u gradu, zemlji i inostranstvu, izrađene od strane zrenjaninskih arhitekata članova Društva arhitekata Zrenjanina u periodu od 1970-2023.

„Nedelju arhitekture“ organizuje Društvo arhitekata Zrenjanina u saradnji sa Kulturnim centrom.

Teme „Nedelje arhitekture“, učesnike i satnicu programa pogledajte u nastavku:

PROGRAM NEDELjE ARHITEKTURE

Ponedeljak, 2. oktobar –  Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 19 časova –  Otvaranje izložbe „DAZ – Retrospektiva“

Utorak, 3. oktobar – Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 19 časova – Strukovno predavanje  „Savremena stambena arhitektura“ – predavač: Lazar Kuzmanov, dipl. inž. arh. (Novi Sad, RS)

Sreda, 4. oktobar – Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 19 časova – Autorsko vođenje kroz izložbu „DAZ – Retrospektiva“, izlagači: članovi DAZ-a

Četvrtak, 5. oktobar – Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 19 časova – Strukovna tribina „Savremeno višeporodično stanovanje“ – izlagači: Stevan Šušak, dipl. inž. arh. i Milica Kovač, dipl. inž. arh.

Petak, 6. oktobar – Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 19 časova – Strukovno predavanje „Arhitektura turističkih kompleksa“ – predavač: cav. Mladen Krekić dot. arh. (Milano, IT) 

Subota, 7. oktobar – Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 10 časova – Strukovna radionica „Grad po našoj meri“ – instruktor: Aleksandra Jevtić, dipl. inž. arh.

Nedelja, 8. oktobar – Proslava srebrnog jubileja DAZ-a – Kulturni centar Zrenjanina – 19 časova – projekcija DAZ-ovog dokumentarnog filma i koktel parti

Tribina – „Zdrave granice – zdrava igra“

U okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 3. oktobra u Velikom salonu  sa početkom u 17 časova biće održana tribina „Zdrave granice – zdrava igra“.

Na tribini će se postaviti pitanja i pružati odgovori o granicama, problemima, pomoći i prevencijama bolesti zavisnosti od igara na sreću.

O toj temi govoriće Milica Čkautović, psihoterapeut iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu, Dragan Škrbić, predsednik udruženja „Agos“ a moderator  je Đorđo Prstojević, urednik programa. Organizator tribine je udruženje priređivača igara na sreću „Agos“ u saradnji sa Kulturnim centrom.

Izuzetno važna tema o bolesti zavisnosti od kockanja. Kako postaviti zdrave granice, kako prepoznati problem u svakoj fazi, kako pružiti konstruktivnu pomoć sebi i drugima i na koji način uspešno preventirati zavisnost od igara na sreću.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px