Program Kulturnog centra Zrenjanina do 26. oktobra 2023.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Konkurs za izlaganje u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina za 2024. godinu

Kulturni centar Zrenjanina raspisao je konkurs za samostalne i grupne izložbe za izlagačku 2024. godinu. Pravo učešća na konkursu imaju svi akademski likovni, primenjeni i multimedijalni umetnici, grupe i udruženja umetnika.

Konkurs je otvoren do 15. novembra. 2023. godine. Više informacija o konkursu, konkursnim propozicijama i prijavni formular možete pogledati i preuzeti na sajtu Kulturnog centra https://kczr.org/konkurs-za-izlaganje-u-izlozbenom-salonu-kczr-a-za-2024-godinu/

konkurs izlagacka 2024.godine

Pozorišna komedija „Celo telo tu me boli“

Pozorišna komedija „Celo telo tu me boli“ biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 17. oktobra. Režiju i scenario  potpisuje Nikala Pejaković a u glavnim ulogama nalaze se Radovan Vujović, Andrijana Oliverić i Svetlana Bojković. Kako se navodi predstava se poigrava sa aktuelnim savremenim „bolestima“ društva i uvek aktuelnim problemima koji prate odnos dominantne majke i sina jedinca. Predstava počinje u 20 časova.

Karte se prodaju  na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1500 i 1300 dinara (u zavisnosti od mesta sedenja).

Informacije o prodaji karata: 023/566712 i 063/562783.

Reč reditelja: „Komedija ‘Celo telo tu me boli’, poigrava se sa aktuelnim, savremenim bolestima društva, kombinujući ih sa svevremenskim problemima koji prate odnos dominantne majke i sina jedinca; odnos koji se kreće od žestokih sukoba do krajnje prisnih odnosa u kojima dominira majčina malograđanština i sinovljeva razmaženost.

Majka odlučuje da tajno, bez sinovljevog znanja, napiše oglase i polepi ih po Košutnjaku i Banovom brdu kako njezin sin daje časove iz matematike, ne bi li ga pokrenula i trgnula iz apatije i krajnje depresije u koju je upao. Njih dvoje žive u velikoj kući na Banovom brdu. Njihov otac i suprug, Živan, davno je umro, a njih dvoje su ostali da žive jedan mlitav i dosadan život, u zajednici koja ni po čemu nije prirodna. Sin ništa ne radi, samo duva travu i gleda TV, tonući u krajnju nezainteresovanost za život i svet napolju. U tu kuću, jedno jutro, ulazi mlada žena, kojoj trebaju instrukcije iz matematike. Ona pokreće čitav niz situacija koje, na kraju, uz obilje komičnih obrta, dramatično utiču na njihove živote. Posle tog jutra, u njihovim životima ništa neće biti isto.

Komad je nastao po motivima Lekcije, Ežena Joneska, i priča jednu apsurdnu priču o našem vremenu koje se, po mnogo čemu, može nazvati – vreme apsurda.

Iako se čini kao gotovo dnevno-politički aktuelna, ova priča zahvata probleme koji su stari koliko i ljudski rod. Društvo tone u greh i prostakluk, bez obzira što se određeni delovi društva, nazigled, snažno opiru tome. Publika će prepoznati događaje i karaktere iz svoje okoline, smejaće se i podsmevati onima na sceni, ali će moći i da oseti sebe kao deo tog problema. Ovaj komad ne abolira nikoga, svi su krivi, nema nevinih. Ostaje nam samo da se tome smejemo.“

Izložba „Najduže putovanje: Prvo oplovljavanje sveta“

Izložba Instituta Servantes iz Beograda pod nazivom «Najduže putovanje: Prvo oplovljavanje sveta» koja govori o čuvenoj  pomorskoj (istorijskoj) avanturi koju je započeo Magelan i koja je izmenila tok istorije,  otvara se u četvrtak 19. oktobra u 19 časova u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Više o izložbi: Pre pola milenijuma u Sevilji je započelo putovanje o kome je čovečanstvo dugo sanjalo: trebalo je stići do mitskog istoka i Ostrva začina na neistraženoj strani sveta. Putovanje je 1519. godine započeo Fernando Magelan, a tri godine kasnije postaće najduže putovanje toga doba: prvo oplovljavanje sveta koje su 1522. godine dovršili Huan Sebastijan Elkano i posada broda „Viktorija“.

Ova značajna izložba prikazuje glavna svedočanstva ovog izuzetnog putovanja: cilj joj je da osim datuma, činjenica i brojki otkrije i ljudsku stranu pomoraca koju su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se. Iscrtavši mapu sveta i njegove dimenzije, oni su istovremeno izmenili i tok istorije. Postavka pruža priliku da se čuje glas protagonista ekspedicije, a objedinjuje pisana svedočanstva moreplovaca koji su planirali, pripremali i izveli ovo putovanje. 

Pruža nam priliku da razumemo ne samo kako je izvedeno prvo oplovljavanje sveta, već i kakav je bio tadašnji svet, kao i koje su, prethodno postojeće stvarnosti, prvi put tada došle u dodir objedinivši se u globalnu stvarnost.

Zrenjaninsku izložbu „Najduže putovanje: Prvo oplovljavanje sveta“ predstavlja Institut Servantes iz Beograda u saradnji sa Kulturnim centrom.

Izložba je otvorena do 1. novembra.

Bioskop Kulturnog centra Zrenjanina – Film: „Ubistva pod cvetnim mesecom“

„Ubistva pod cvetnim mesecom“/Killers Of The Flower Moon najnoviji film Martina Skorsezea  prikazuje se u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 19. oktobra u 20 časova. Glavne uloge tumače Leonardo Dikaprio, Robert de Niro i Brendan Frejzer. Film je urađen po motivima istoimenog romana Dejvida Grena,  govori  o rasizmu, ubistvu, izdaji i pohlepi, navodi se da je epska krimi saga i prvi Skorsezeov vestern film koji će se naći u konkurenciji i kandidovati za veliki broj filmskih nagrada.

Više o filmu: „Na prelazu u dvadeseti vek, otkriće nafte donelo je veliko bogatstvo narodu Osejdž, učinivši neke od članova zajednice najbogatijim ljudima na svetu, preko noći. Bogatstvo ovih Indijanaca odmah je privuklo bele uljeze, koji su manipulisali, iznuđivali i ukrali onoliko novca koliko su mogli, pre nego što su pribegli ubistvu. Zasnovan na istinitoj priči i ispričan kroz neverovatnu romansu Ernesta Burkharta (Leonardo Dikaprio) i Moli Kajl (Lili Gledston), „Ubistva pod cvetnim mesecom“ je epska krimi saga, gde se prava ljubav ukršta sa neizrecivom izdajom. U filmu takođe glume Robert De Niro i Džesi Plemons, dok režiju potpisuje dobitnik Oskara Martin Skorseze po scenariju Erika Rota i Martina Skorsezea, zasnovanog na bestseleru Dejvida Grana.

Trejler na linku.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije po ceni od 300 dinara.

U nedelju, 22. oktobra na repertoaru bioskopa Kulturnog centra od 11 časova je dečji film  „Mala sirena“ a u večernjem terminu od 20 časova filmski hit„Openhajmer“.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije za  film „Mala sirena“ po ceni od 250 a za igrani film „Openhajmer“ po ceni od 300 dinara.

Više o filmovima

22. oktobar/11 č./ „Mala sirena“

Žanr: avantura, porodični, fantazija

Režija: Rob Marshall

Scenario: Jane Goldman, David Magee, Rob Marshall

Uloge: Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Melissa McCarthy, Javier Bardem

„Mala sirena“ je omiljena priča o sireni koja žudi da iskusi život na kopnu i, protivno želji svog oca, kralja Tritona, posećuje površinu, gde se zaljubljuje u čoveka, princa Erika.

22. oktobar /20 č. /“Openhajmer“

Žanr: epski triler

Režija: Christopher Nolan

Igraju: Benny Safdie, Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Josh Hartnett i Kenneth Branagh, Jr., Matt Damon, Michael Angarano, Rami Malek, Robert Downey Po scenariju i u režiji Kristofera Nolana, OPENHAJMER je epski triler sniman IMAX tehnologijom, koji publiku uvodi u paradoksalni život jednog zagonetnog čoveka. Kako bi spasao svet, moraće da rizikuje njegovo uništenje. U ulozi Džeja Roberta Openhajmera gledaćemo Kilijana Marfija, dok Emili Blant tumači lik njegove supruge, biologa i botaničarke Ketrin Kiti Openhajmer. Dobitnik Oskara, Met Dejmon, glumi generala Lezlija Grouvsa Džuniora, direktora projekta Menhetn, dok je Robert Dauni Džunior u ulozi Luisa Strausa, osnivača Američkog komiteta za atomsku energiju. Nominovana za Oskara, Florens Pju glumi psihijatra Džin Tetlok, Beni Safdi igra teoretičara fizike Edvarda Telera, Majkl Angarano glumi Roberta Serbera, A Džoš Hartnet pionira američke nuklearne nauke, Ernesta Lorensa.

U filmu OPENHAJMER takođe glumi i dobitnik Oskara Rami Malek, kao i osam puta nominovan za Oskara glumac, scenarista, producent i reditelj Kenet Brana, koji je ranije sarađivao sa Nolanom. 

Radnja filma zasnovana je na knjizi koja je osvojila Pulicerovu nagradu – Američki Prometej – trijumf i tragedija Džeja Roberta Openhajmera koju su napisali Kai Berd i pokojni Martin Džej Šervin. Producenti su Ema Tomas, Čarls Roven iz Atlas Entertejnmenta i Kristofer Nolan.

Trejler na linku.

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Svake subote u okviru dečjeg programa Kulturnog centra pratioci  i posetioci  Fejsbuk strane Kulturnog centra mogu da očekuju nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima. U subotu, 21. oktobra biće održana radionica Gradske biblioteke pod nazivom: „Čitanjac sa bibliotekarima“.

Podsetnik: U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Berza gramofonskih ploča

U nedelju, 22. oktobra od 10 do 14 časova u Kulturnom centru Zrenjanina  biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

Promocija knjige „Ekologija kroz razgovore i saopštenja“

U četvrtak, 26. oktobra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana promocija knjige „Ekologija kroz razgovore i saopštenja“ Vukomana Maksimovića. Ovo je drugo izdanje knjige koja govori o tome kako spasiti Begej i sačuvati zelenilo grada i kako je časopis ekologa „Panonska zora“ postao časopis ekologa Vojvodine. Pored autora na promociji će govoriti dr Zdravko Ždrale i Milosava Stašević, pesnikinja i ekolog. Moderator programa je Đorđo Prstojević. Promocija počinje u 18 časova.

Izložba Beogradske internacionalne nedelje arhitekture „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022.“

Izložba Društva arhitekata Beograda, manifestacije Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) – „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022.“ predstaviće se u Kulturnom centru Zrenjanina od 26. oktobra do 7. novembra. Na izložbi će se predstaviti  40  projekata koji su ušli u uži izbor nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu sa istaknutim radovima finalista i dva nagrađena projekta.

Svečano otvaranje zakazano je u četvrtak, 26. oktobra u 19 časova.

Više o izložbi

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ (Mies Van Der Rohe Award) dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.

Na izložbi u Zrenjaninu biće predstavljeno 40  projekata koji su ušli u uži izbor, a posebno  će biti istaknuti radovi finalista i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu. Ispred Fondacije „Mis van der Roe“ kustos izložbe je Ivan Blasi.

Ova nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva značajna načina: podsticanjem povećanog kretanja profesionalnih arhitekata u celoj Evropskoj uniji, kao odgovor na transnacionalne narudžbine i kroz podržavanje mladih arhitekata koji započinju svoju karijeru. Kandidate za ovu nagradu predlaže velika grupa nezavisnih stručnjaka iz cele Evrope, kao i udruženja arhitekata. Svake dve godine, žiri bira dva pobednika: jednog koji dobija Nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu, kao priznanje konceptualnog, tehničkog i konstruktivnog kvaliteta, i drugog koji dobija Nagradu za mladog arhitektu. Svi nominovani radovi uvršteni su i u katalog nagrade i izložbu.

O Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture (BINA)

BINA je osnovana 2006. godine kao društveno odgovorna manifestacija sa ciljem da  informiše, ukaže na i  edukuje stručnu i opštu publiku o savremenim arhitektonskim praksama. Istovremeno BINA  inicira zaštitu i očuvanje značajnog arhitektonskog nasleđe, i pokreće  inicijative u okviru kojih se unapređuje arhitektonska delatnost. Kroz niz programskih formata: izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji BINA se posvećeno bavi predstavljanjem kvalitenih ostvarenja koja su realizovana u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na doprinos i domete  koji su naši arhitekti kao i inostrani autori postigli  u sferi savremenog.

Koncert Nine Badrić

Koncert  Nine Badrić čuvene pop pevačice sa velikim brojem objavljenih albuma i rado slušanih hitova biće održan na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 9. novembra. 

Koncert počinje u 20 časova.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni  (u zavisnosti od mesta sedenja) od 2500 i 2800 dinara.

Informacije o prodaji karata: 023/566712 i 063/562783

Koncertna turneja Amire Medunjanin

Pripremite se za magičnu muziku, more suza, smeh, istinsku ljubav.

Amira Medunjanin stiže u Srbiju i održaće pet koncerata – 18. novembra u Zrenjaninu

U Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 18. novembra biće održan koncert Amire Medunjanin. Koncert se održava u okviru turneje koja će se održati od 15. do 20. novembra a Zrenjanin je jedan pet gradova u kojima će nastupiti ova poznata muzičarka na čijem se repertoaru nalaze muzičke numere, poznati hitovi i autorske kompozicije urađene u sevdah maniru sa elementima džeza.  Za Amiru se navodi da je «kraljica sevdaha» ili «bosanska Bili Holidej» koja svojim jedinstvenim glasom i muzikom koju stvara dugih 20 godina, širi neku magiju da joj se publika vraća iz koncerta u koncert…

Koncert počinje u 20 časova.

zrenjanin 4 5 (1)

Ulaznice za koncert Amire Medunjanin možete kupiti putem servisa Tickets.rs i na biletarnici Kulturnog centra  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1500 dinara.

Više na: https://kczr.org/18-11-koncert-amire-medunjanin/

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px