Program Kulturnog centra Zrenjanina do 23. novembra 2023.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Veče Miloša Crnjanskog

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine ,, Miloš Crnjanski“  u utorak, 14. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina organizuje veče posvećeno književnom stvaralaštvu našeg čuvenog pisca i pesnika Miloša Crnjanskog.

Program se organizuje  u okviru manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog“, izvođenjem oratorijuma „Apoteoza Crnjanskog“, urađenog u režiji Filipa Markovinovića, i pesničke večeri gde će pesnici Simon Grabovac, Franja Petrinović i pesnikinja Gordana Đilas govoriti svoje stihove inspirisane  poezijom i književnim stvaralaštvom Miloša Crnjanskog. Moderator programa je Đorđo Prstojević, urednik programa.

Program počinje u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 17 časova.

Izložba radova učenika Zrenjaninske gimnazije

Izložba radova učenika Zrenjaninske gimnazije pod nazivom „Moje Ja. Skriveno, zapreteno…“ biće otvorena u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 16. novembra u 19 časova.

Izložbom će se predstaviti oko 22 likovna rada učenika prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda gimnazije različitih smerova. Prilikom nastanka radova likovno izražavanje učenika je bilo potpuno slobodno kroz različite tehnike i slikarske pravce.

Osnovna ideja izložbe je afirmacija dece, njihovih potencijala i razvijanja kreativnosti u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti koje neguju autentičnost i kreativne različitosti – naveo je Edi Daruši profesor gimnazije i organizator velikog broja vannastavnih programa, javnih časova, radionica i događaja.

Pozorišna predstava „Čorba od kanarinca“

„Čorba od kanarinca“ pozorišna predstava Amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 16. novembra u 19 časova. Predstava je urađena po tekstu Miloša Radovića a u režiji Milana Martinovića i ulogama koje igraju Ivana Mileusnić, Goran Budisavljević i Petar Novaković.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od ponedeljka, 13. novembra  od 10 do 12 i od 18 do 20 časova kao i pre početka izvođenja (predstave) po ceni od 200 dinara.

O predstavi – „Jeca i Meda se vole. Vole se već trinaest godina, iskreno i potpuno. Jeca želi da se venčaju da bi se voleli još više. Meda nikako ne želi da se venčaju, kako se posle ne bi voleli manje. Pet minuta pred zakazan termin u opštini, njih dvoje pronalaze kompromis – u tih pet minuta će se igrati braka, videti kako im ide i onda odlučiti.“

O glumačkom ansamblu – „Amatersko pozorište ,,Jovica Jelić” iz Banatskog Karađorđeva pod ovim imenom postoji od novembra 1997. godine. Do sada, naš ansambl pripremio je oko 70 predstava koje smo igrali širom Srbije i regiona. Pozorište danas broji oko 40 stalnih članova raznih uzrasta. Učestvovali smo na raznim festivalima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini.“

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Tokom novembra nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra. Svake subote pratioci i posetioce  naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…

U subotu, 18. novembra na Fejsbuk strani Kulturnog centra od 10 časova biće održana  radionica animacije udruženja Cekom.

Podsetnik – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

Koncertna turneja Amire Medunjanin

Pripremite se za magičnu muziku, more suza, smeh, istinsku ljubav. Amira Medunjanin stiže u Srbiju i održaće pet koncerata – 18. novembra u Zrenjaninu

U Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 18. novembra biće održan koncert Amire Medunjanin. Koncert se održava u okviru turneje koja će se održati od 15. do 20. novembra a Zrenjanin je jedan pet gradova u kojima će nastupiti ova poznata muzičarka na čijem se repertoaru nalaze muzičke numere, poznati hitovi i autorske kompozicije urađene u sevdah maniru sa elementima džeza.  

Za Amiru se navodi da je «kraljica sevdaha» ili «bosanska Bili Holidej» koja svojim jedinstvenim glasom i muzikom koju stvara dugih 20 godina, širi neku magiju da joj se publika vraća iz koncerta u koncert…

Koncert počinje u 20 časova.

Ulaznice za koncert Amire Medunjanin možete kupiti putem servisa Tickets.rs i na biletarnici Kulturnog centra  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1500 dinara.

Više na: https://kczr.org/18-11-koncert-amire-medunjanin/

Berza gramofonskih ploča

U nedelju, 19. novembra od 10 do 14 časova u  Kulturnom  centru  biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592

Bioskop Kulturnog centra Zrenjanina

U bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 19. novembra u 11 časova u okviru matinea prikazuje se dečji animirani film «Elemental» a u večernjem terminu od 20 časova domaće igrano ostvarenje «JU grupa – Trenutak sna» Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra za dečji film po ceni od 250 a za igrani u večernjem terminu po ceni od 300 dinara, radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova kao i pre početka projekcije.

Nedelja, 19. 11. /11 č. /dečji animirani film „Elemental“

Radnja filma:

„Diznijev i Piksarov „Elemental” je potpuno novi, originalni igrani film smešten u Element Sitiju, gde stanovnici u obliku vatre, vode, zemlje i vazduha žive zajedno. Priča prati Žišku, žilavog, oštroumnog i vatrenog ženskog lika, čije prijateljstvo sa zabavnim, ali opuštenim poput vode tipom, koji se zove Izvor, dovodi u pitanje njena uverenja o svetu u kome žive. 

Suprotnosti se privlače!“

Trejler:

Nedelja, 19. 11. /20 č. /dokumentarni film: „YU grupa – Trenutak sna“

O filmu:

„U ovaj jedinstven film, sniman  sedam godina, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. Montaža i istraživanje arhive su trajali dve i po godine. Film “Yu Grupa – Trenutak sna” je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime ali je i priča o jednoj porodici. O porodici u kojoj vlada slogan „Svi za jednog, jedna za sve“. Film prati braću Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom. Ovaj istovremeno epski i duboko intiman film, kreativno koristi arhivski materijal i dosada neviđene porodične Super 8 filmove da ispriča priču o trajanju, ljubavi i intimnoj borbi za porodici. Za razliku od uobičajenih muzičkih dokumentarnih filmova koji samo prate karijeru, ovo je i intiman pogled na to šta znači biti porodica, šta znači žrtvovati se, ali i šta znači biti deo istorije. Tokom sedam godina snimanja filma , životi članova grupe su se promenili, cela planeta se promenila, ali kako Žika Jelić na koncertu kaže „I dalje bez promena u Ju grupi…“ „Film kog ne bi bilo da nije muzike, ali koji je više od muzičkog filma. 

Film koji je metafora jednog prostora i vremena, ali koji time nije nimalo izgubio od svoje ljudskosti i osećajnosti. Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo”. Obrazloženje žirija 70. Martovskog festivala za film Darka Lungulova  „Ju grupa – Trenutak sna“, koji je dobio Grand Pri za najbolji film festivala i još dve nagrade: za najbolju montažu i najbolji dizajn zvuka.“

Trejler na linku.

Godišnja izložba zrenjaninskog Foto kluba CD13 „Zrenjaninska fotografska scena 2023.“

Jedanaesta godišnja izložba Foto-kluba CD13 pod nazivom: „Zrenjaninska fotografska scena 2023.“,  biće otvorena 23. novembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

O izložbi: „Izložba se organizuje sa namerom da prezentuje radove zrenjaninskih fotografa koji su nastali tokom prethodne dve godine. Tim povodom iz foto kluba navode da je ovo  jedinstvena prilika da se  fotografi, svojim najboljim radovima, predstave (našim) sugrađanima. Fotografija je u poslednjih 10-ak godina sve prisutnija na zrenjaninskoj umetničkoj sceni a Zrenjaninci umeju i znaju da cene dobru fotografiju…“

Izložbi će prethoditi konkurs koji klub raspisuje krajem oktobra.

Proglašenje najuspešnijih učesnika biće upriličino u okviru ceremonije svečanog otvaranja.

Izložba će biti otvorena do 5. decembra svakog dana od 8 do 20 časova u salonu KCZR.

Izložbu organizuje Foto klub CD13 u saradnji sa zrenjaninskim Kulturnim centrom.

Koncert Bojane Peković i Zrenjaninskog kamernog orkestra

Koncert Bojane Peković sa muzičkom grupom Umetnička porodica, Zrenjaninskim kamernim orkestrom i pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića biće održan u petak, 24. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Publici će se predstaviti program pod nazivom «Prožimanje» koji je inspirisan viševekovnim nematerijalnim blagom naših prostora, guslarskom praksom a kroz prizmu današnjeg vremena, kao i brojnih muzičkih nadahnuća. Prožimanje spaja poetske, vokalne, instrumentalne, pa i žanrovske oblike Bojaninog stvaralačkog identiteta kojim već duže vreme otvara nove prostore guslarske prakse u zemlji i svetu.

Publika će imati priliku da čuje epiku, liriku, klasičnu muziku i druge muzičke uplive i njehove prelazne oblike koji pripadaju žanru globalne muzike – world music. Pored Bojaninih najpoznatijih pesama, kao i onih novijih, specijalno aranžiranih za ovu priliku od strane kompozitora Aleksandra Beljakovića, veče će biti obeleženo i sa dve svetske premijere za gusle, glas, harmoniku i orkestar domaćih kompozitora Vladimira Tošića i Dragane Jovanović. Na harmonici će se predstaviti solista Nikola Peković, Bojanin brat sa kojim je i započela duo 2012. godine, a ubrzo potom i osnovala grupu Umetnička porodica koju čine i Nikola Cvetković (klavir), Đorđe Hartl (bubnjevi i perkusije), Andrija Minčić (klarinet), Pavle Popović (čelo), David Saramandić (violina) i Aleksandr Beljaković (kompozicija i bas gitara). Ovim koncertom Bojana simbolički proslavlja i završetak petogodišnjih studija na Sibelius muzičkoj akademiji u Helsinkiju, Finska, te zrenjaninskoj publici predstavlja i prožima zvuk i iskustva koja je sticala na severu.

Pokrovitelji koncerta: Ministrastvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Zrenjanin uz podršku Kulturnog centra Vojvodine «Miloš Crnjanski» i Kulturnog centra Zrenjanina.

Karte po ceni od 700  i 500  dinara (u zavisnosti od mesta sedenja) prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Pozorišna komedija „Ženski razgovori“

Urnebesna komedija „Ženski razgovori“ sa Svetlanom Bojković, Vesnom Čipčić i Milanom Cacom Mihailovićem u naslovnim ulogama, biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 29. novembra sa početkom u 20 časova. Komedija je nastala po tekstovima Duška Radovića na temu muških i ženskih razgovora. Reč je o šarmantnom igrokazu troje naših vrhunskih glumaca koji dovode do toga da publika uvek nasmejana napusti salu.

Karte po ceni od 1200 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Više o predstavi – Predstava pod nazivom „Ženski razgovori“ nastala je po tekstovima Duška Radovića. Ova predstava slovi za jednu od onih koja nikoga na ostavlja ravnodušnim i koja će vas nasmejati do suza. U pitanju je urnebesna komedija koja redovno puni dvorane i uspešno zabavlja publiku. Uz antologijske rečenice Duška Radovića, muške razgovore, ženske razgovore, šarmantan i zabavan igrokaz troje naših vrhunskih glumaca dovodi do toga da publika uvek nasmejana napusti salu. «Igrati jednu predstavu 10 godina mnogo je, a 29 godina biti na sceni sa istim partnerima, u istom komadu i kostimu, na ivici je čuda! E to se meni desilo sa predstavom ‘Ženski razgovori“ Koliko zadovoljstva i radosti, interesantnih gradova, zemalja, ljudi i utisaka. Da sam posle svake predstave napisala samo po jednu rečenicu sklopila bi se respektabilna knjiga, ali avaj… Publika nam se beskrajno radostila. Uživali smo i mi glumci i to istinski. Reakcije su bile gotovo kao na rok koncertima. Razgovor nakon predstave dirljiv. Samo trajanje od gotovo 30 godina potvrda je da smo odličan tim – dobitna kombinacija», napisala je komentarišući predstavu u svom blogu Vesna Čipčić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px