Program Kulturnog centra Zrenjanina do 16. novembra 2023.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Promocija knjige „Autobiografija sa poezijom“ Slavomira Gvozdenovića

Promocija knjige izabranih pesama Slavomira Gvozdenovića „Autobiografija sa poezijom“ biće održana u sredu, 8. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina. Slavomir Gvozdenović ovom knjigom izabranih pesama obeležava 70 godina života i 50 godina književnog rada. Na promociji pored autora  govore književnici Radivoj Šajtinac i Dušan Milićev. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra. Promocija počinje u 18 časova.

O autoru – Slavomir Gvozdenović je vrstan književnik, profesor, društveni radnik. Rođen je u Rumuniji u Belobreški,  danas živi i radi u Temišvaru. Diplomirao je srpski jezik i jugoslovensku književnost na univerzitetu u Bukureštu gde je i doktorirao 2000 godine. Član je Saveza pisaca Rumunije, počasni član udruženja pisaca Srbije. Jedan od osnivača Saveza Srba u Rumuniji, bio je poslanik Srba u Parlamentu Rumunije u dva saziva. Bio je izabran za prvog predsednika Skupštine dijaspore i Srba u regionu. Glavni je urednik časopisa,, Književni život“. Predavao je srpsku književnost na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru. Objavio je četrdeset knjiga u Rumuniji , Srbiji i Evropi. Priredio je dvadesetak antologija srpske književnosti. Prevodi srpsku i rumunsku poeziju, prevođen je na petnaest jezika. Za svoju angažovanost u kulturi dobio je Orden za zasluge Predsednika Rumunije 2002. godine a 2016 godinu i Zlatnu medalju Predsednika Srbije.

Izložba slika Jelene Vragović „Carevo novo odelo“

Izložba slika Jelene Vragović iz ciklusa  „Carevo novo odelo“ predstaviće se zrenjaninskoj publici u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina. Celina sadrži oko 18 radova muškog akta sa kojom autorka promoviše klasično slikarstvo na savremen način. Prema navodima autorke osim slikarske vrednosti izložba prikazuje  i muškarca u aktuelnom društvenom trenutku. Svečano otvaranje  zakazano je u izložbenom salonu Kulturnog centra u četvrtak, 9. novembra u 19 časova.

O svojoj slikarskoj celini autorka je navela sledeće:

„Projekat, ciklus slika muškog akta „Carevo novo odelo“, promoviše klasičan slikarski čin na savremeni način.  Koncept projekta je da se prikaže, osim slikarske vrednosti, muškarac u aktuelnom društvenom trenutku. Savremeni svet donosi sve više novih izazova, zahteva i očekivanja od nas, što današnjicu često čini neizvesnom, opasnom, što donosi usamljenost, otuđenost i nesigurnost. Nije neobično da se u pokušaju odgovora na zahteve uzburkane stvarnosti  remeti samopouzdanje, greši se u samoproceni, luta se u traženju svog mesta i svrhe. Tako, i iskonska uloga muškarca, sa utvrđenim pravilima i poznatim modelima  ponašanja postaje prevaziđena, a uloga nejasna.  Dileme koje donosi , vrli novi svet, prikazala sam slikama na kojima su figure u različitim grčevitim položajima, u traženju, borbi, ili pak, u položajima koji ukazuju na nesigurnost i potrebu za zaštitom. «Carevo novo odelo» govori o odnosu nas samih prema društvu, pokazujući podjednako otvorenost, poverenje i naivnost.

Ovim projektom nameravam  da naglasim  lepotu muškog tela, slikarstva, da personifikujem čoveka.“

Kraći biografski zapis

Jelena Vragović rođena je u Vršcu 1973. godine. Članica je ULUS-a. Samostalno  je izlagala u Beogradu, Vršcu, Pančevu i Nišu. Učesnica je briojnih kolektivnih  žiriranih  izložbi i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Njen likovni opus obuhvata pejzažno i figuralno slikarstvo. Dobitnica je više nagrada i priznanja od kojih se ističe nagrada na izložbi minijatura “VoVa“mini Art Balaton, Mađarska 2011. Članica je Mense. Živi i radi u Vršcu.

Više o radu Jelene Vragović, izložbenoj celini  i mišljenje likovne kritike  pogledajte na www.kczr.org

Izložba će biti otvorena do 21. novembra svakog dana od 8 do 20 časova.

Koncert Nine Badrić

Koncert  Nine Badrić čuvene pop pevačice sa velikim brojem objavljenih albuma i rado slušanih hitova biće održan na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 9. novembra. Koncert počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni  (u zavisnosti od mesta sedenja) od 2500 i 2800 dinara.

Informacije o prodaji karata: 023/566712 i 063/562783

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Tokom novembra nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra. Svake subote pratioci i posetioce  naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…

U subotu, 11. novembra na Fejsbuk strani Kulturnog centra od 10 časova biće održana kreativna  radionica grupe „Sovice mudrice“.

Podsetnik – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Bioskop Kulturnog centra Zrenjanina

U bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 12. novembra u 11 časova u okviru matinea prikazuje se dečji animirani film «Kantervilski duh» a u večernjem terminu od 20 časova domaće igrano ostvarenje «Ovuda će proći put» Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra za dečji film po ceni od 250 a za igrani u večernjem terminu po ceni od 300 dinara, radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova kao i pre početka projekcije.

Nedelja, 12. 11. /11 č. / dečji animirani film «Kantervilski duh»

Radnja filma:

«Engleska s kraja devetnaestog veka, kada naučni pronalazak donosi nove poglede na svet, moderna američka porodica useljava se u svoju tek kupljenu seosku kuću kako bi saznala da li je okružuju duhovi. Ser Simon Kantervil uspešno pohodi terenom više od tri stotine godina, ali u momentu kada pokušava da uplaši nove ukućane susreće se sa novim izazovima.»

Trejler:

Nedelja, 12. 11. / 20 č. /domaći igrani film „Ovuda će proći put“

Radnja filma:

„U odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput, stiže stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.“

Režija: Nina Ognjanović

U glavnim ulogama: Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Trejler na linku.

Veče Miloša Crnjanskog

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine ,, Miloš Crnjanski“  u utorak, 14. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina organizuje veče posvećeno književnom stvaralaštvu našeg čuvenog pisca i pesnika Miloša Crnjanskog.

Program se organizuje  u okviru manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog“, izvođenjem oratorijuma „Apoteoza Crnjanskog“, urađenog u režiji Filipa Markovinovića,  i pesničke večeri gde će  pesnici  Simon Grabovac, Franja Petrinović i pesnikinja Gordana Đilas govoriti svoje stihove inspirisane poezijom i književnim stvaralaštvom Miloša Crnjanskog. 

Moderator programa je Đorđo Prstojević, urednik programa.

Program počinje u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 17 časova.

Izložba radova učenika Zrenjaninske gimnazije

Izložba radova učenika Zrenjaninske gimnazije pod nazivom „Moje Ja. Skriveno, zapreteno…“ biće otvorena u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 16. novembra u 19 časova.

Izložbom će se predstaviti oko 22 likovna rada učenika prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda gimnazije različitih smerova. Prilikom nastanka radova likovno izražavanje učenika je bilo potpuno slobodno kroz različite tehnike i slikarske pravce.

Osnovna ideja izložbe je afirmacija dece, njihovih potencijala i razvijanja kreativnosti u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti koje neguju autentičnost i kreativne različitosti – naveo je Edi Daruši profesor gimnazije i organizator velikog broja vannastavnih programa, javnih časova, radionica i događaja.

Koncertna turneja Amire Medunjanin

Pripremite se za magičnu muziku, more suza, smeh, istinsku ljubav. Amira Medunjanin stiže u Srbiju i održaće pet koncerata – 18. novembra u Zrenjaninu

U Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 18. novembra biće održan koncert Amire Medunjanin. Koncert se održava u okviru turneje koja će se održati od 15. do 20. novembra a Zrenjanin je jedan pet gradova u kojima će nastupiti ova poznata muzičarka na čijem se repertoaru nalaze muzičke numere, poznati hitovi i autorske kompozicije urađene u sevdah maniru sa elementima džeza. 

Za Amiru se navodi da je «kraljica sevdaha» ili «bosanska Bili Holidej» koja svojim jedinstvenim glasom i muzikom koju stvara dugih 20 godina, širi neku magiju da joj se publika vraća iz koncerta u koncert…

Koncert počinje u 20 časova.

Ulaznice za koncert Amire Medunjanin možete kupiti putem servisa Tickets.rs i na biletarnici Kulturnog centra  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1500 dinara.

Koncert Bojane Peković i Zrenjaninskog kamernog orkestra

Koncert Bojane Peković sa muzičkom grupom Umetnička porodica, Zrenjaninskim kamernim orkestrom i pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića biće održan u petak, 24. novembra u Kulturnom centru  Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Publici će se predstaviti program pod nazivom «Prožimanje» koji je inspirisan viševekovnim nematerijalnim blagom naših prostora, guslarskom praksom a  kroz prizmu današnjeg vremena, kao i brojnih muzičkih nadahnuća.  Prožimanje spaja poetske, vokalne, instrumentalne, pa i žanrovske oblike Bojaninog stvaralačkog identiteta kojim već duže vreme otvara nove prostore guslarske prakse u zemlji i svetu.

Publika će imati priliku da čuje epiku, liriku, klasičnu muziku i druge muzičke uplive i njehove prelazne oblike koji pripadaju žanru globalne muzike – world music. Pored  Bojaninih najpoznatijih pesama, kao i onih novijih, specijalno aranžiranih za ovu priliku od strane kompozitora Aleksandra Beljakovića, veče će biti obeleženo i sa dve svetske premijere za gusle, glas, harmoniku i orkestar domaćih kompozitora Vladimira Tošića i Dragane Jovanović. 

Na harmonici će se predstaviti solista Nikola Peković, Bojanin brat sa kojim je i započela duo 2012. godine, a ubrzo potom i osnovala grupu Umetnička porodica koju čine i Nikola Cvetković (klavir), Đorđe Hartl (bubnjevi i perkusije), Andrija Minčić (klarinet), Pavle Popović (čelo), David Saramandić (violina) i Aleksandr Beljaković (kompozicija i bas gitara). Ovim koncertom  Bojana simbolički proslavlja i završetak petogodišnjih studija na Sibelius muzičkoj akademiji u Helsinkiju, Finska, te zrenjaninskoj publici predstavlja i prožima zvuk i iskustva koja je sticala na severu.

Pokrovitelji koncerta: Ministrastvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Zrenjanin uz podršku Kulturnog centra Vojvodine «Miloš Crnjanski» i Kulturnog centra Zrenjanina.

Karte po ceni od 700  i 500  dinara (u zavisnosti od mesta sedenja) prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina  radnim danima  od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Pozorišna komedija „Ženski razgovori“

Urnebesna komedija „Ženski razgovori“ sa Svetlanom Bojković, Vesnom Čipčić i Milanom Cacom Mihailovićem u naslovnim ulogama, biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 29. novembra sa početkom u 20 časova. Komedija je nastala po tekstovima Duška Radovića na temu muških i ženskih razgovora. Reč je o šarmantnom igrokazu troje naših vrhunskih glumaca koji dovode do toga da publika uvek nasmejana napusti salu.

Karte po ceni od 1200 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Više o predstavi – Predstava pod nazivom „Ženski razgovori“  nastala je po tekstovima Duška Radovića. Ova predstava slovi za jednu od onih koja nikoga na ostavlja ravnodušnim i koja će vas nasmejati do suza. U pitanju je urnebesna komedija koja redovno puni dvorane i uspešno zabavlja publiku.

Uz antologijske rečenice Duška Radovića, muške razgovore, ženske razgovore, šarmantan i zabavan igrokaz troje naših vrhunskih glumaca dovodi do toga da publika uvek nasmejana napusti salu. «Igrati jednu predstavu 10 godina mnogo je, a 29 godina biti na sceni sa istim partnerima, u istom komadu i kostimu, na ivici je čuda! E to se meni desilo sa predstavom ‘Ženski razgovori“ Koliko zadovoljstva i radosti, interesantnih gradova, zemalja, ljudi i utisaka. Da sam posle svake predstave napisala samo po jednu rečenicu sklopila bi se respektabilna knjiga, ali avaj… Publika nam se beskrajno radostila. Uživali smo i mi glumci i to istinski. Reakcije su bile gotovo kao na rok koncertima. Razgovor nakon predstave dirljiv. Samo trajanje od gotovo 30 godina potvrda je da smo odličan tim – dobitna kombinacija», napisala je komentarišući predstavu u svom blogu Vesna Čipčić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px