Program Kulturnog centra Zrenjanina do 15. februara 2024.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Pozorišna predstava „Dečije povrede“ – nov termin 6. februar

Obaveštavamo vas da je došlo do izmene datuma igranja predstave «Dečije povrede» koja je prvobitno zakazana u četvrtak, 8. februara u 20 časova. Nov termin igranja je utorak, 6. februar u isto vreme. Do sada prodate karte važiće za predstavu u novom terminu. Inače,  reč je o duodrami u kojoj igraju Vuk Kostić i Sloboda Mićalović. Komad je urađena po tekstu američkog dramskog pisca Džozefa Radživa a u režiji Ivana Vukovića.  Publika će imati priliku da pogleda toplu ljubavnu priču i platonski (emotivni) odnos junaka,  prateći razvojni put poznanstva i veze od osme do 38. godine života  i njihovih susreta, najviše u čekaonicama ambulanti. Predstava se svrstava u žanr crne i romantične komedije i melodrame.

Karte se prodaju po ceni od 1500 i 1300 dinara (u zavisnosti od mesta sedenja) na biletarnici Kulturnog centra  radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Informacije o prodaji karata: 023/566712 i 063/562783.

XVIII vojvođanski bras festival

Gradski duvački orkestar Zrenjanin, i Aktiv limenih duvača muzičkih škola Vojvodine u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina, Muzičkom školom „Josif Marinković“ – Zrenjanin i Fúvószenekarok és Együttesek Hungarian and East Central European Association Közép-Kelet-Európai Szövetsége WASBE – Tagszervezet  – WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles) ove godine organizuju „XVIII  Vojvođanski Brass festival“ koji će se održati 7. februara u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin sa početkom u 15 sati.

Na festivalu će učestvovati učenici limenih duvačkih odseka iz skoro svih Vojvođanskih muzičkih škola. Festival je revijalnog karaktera i jedini je ovakvog tipa za limene duvače u Vojvodini i šire. Nastupaju najbolji učenici muzičkih škola iz Vojvodine (Novi Sad, Pančevo, Subotica, Apatin, Sombor, Vršac, Senta, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Zemun, Novi Kneževac…).

Na programu su dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Bartoka i drugih autora, kao i kompozicije iz drugih žanrova: popularna – evergrin muzika, džez standardi, starogradska i narodna muzika.

Ulaz je besplatan.

Tribina „Zašto kažeš ljubav“

„Zašto kažeš ljubav“ naziv je tribine udruženja „Krokodil“ koja će se održati u okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 8. februara u 18 časova. Udruženje  „Krokodil“ iz Beograd pokrenulo je seriju razgovora u gradovima u Srbiji o tome kako se mladi osećaju u našem društvu? Koje vrste nasilja mladi identifikuju kao dominantne? Iz kojih izvora to nasilje najčešće dolazi? Na koje prepreke nailaze u prevazilaženju takvih situacija i kako mi odrasli u tome možemo da im pomognemo? Gde vide ključne tačke podrške –u porodici, lokalnoj zajednici, institucijama, vršnjačkoj grupi. 

Kako umetnost i aktivizam mogu da nam pomognu da poboljšamo kako lične, tako i kapacitete zajednice u pogledu prevazilaženja nasilja i netrpeljivosti? Učesnici tribine su Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra koji će otvoriti razgovor, Roberto Grujačić, dečji psihijatar na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Tatjana Tabački osnivačica udruženja“ Skaska“, bibliotekarka u Gradskoj narodnoj biblioteci u Zrenjaninu, Smiljana Tucakov, dramska pedagoškinja, osnivačica CEKOM-a i Tamara Marković iz udruženja „ Krokodil“ moderatorka razgovora.

Izložba stripa „Tup tup Tupko“ Nedeljka Dragića

U Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 8. februara u 19 časova biće otvorena izložba stripa pod nazivom „Tup, tup, Tupko“  Nedeljka Dragića hrvatskog autora crtanih filmova, karikatura, stripova i brojnih ilustracija. Na izložbi se predstavljaju radovi nastali u periodu od 1969. godine  kada je autor počeo sa osmišljavanjem crtanog lika Tupka, pa do 2018/19. kada je odlučio da stari crtani lik oživi u priči „Tupko u 21. veku“. Publici će se predstaviti 28 crtanih radova. Izložbu su priredili akademski slikar i autor stripova Branko Đukić iz Zrenjanina  i novinar i publicist Veljko Krulčić iz Zagreba u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

Više o izložbi pročitajte u tekstu Jedan i jedini „Tupko“ Veljka Krulčića

“Zahvaljujući svojoj jedinstvenosti, originalnosti, avangardnosti (ili „modernizmu“ kako vam drago) u svojem strip-izričaju, ali i po komunikacijskoj snazi, šarmantnosti, identifikacijskom alter egu (junaka i njegovog tvorca), po univerzalnosti i planetarnom značenju „Tupko“ Nedeljka Dragića je,  nakon ostvarenja Andrije Maurovića, najvažniji autorski strip nastao na ovim geografskim prostorima. 

Jednako je „savršen u svojoj nesavršenosti“ kada se premijerno objavljivao s latiničnim pismom (u zagrebačkom „Večernjem listu“ i „Vjesniku u srijedu“), ali i kada je imao svoj novi život na ćiriličnom pismu (u beogradskom „Ježu“), na talijanskom, njemačkom ili pak engleskom jeziku. Osim samih čitatelja listova u kojima je izlazio, od kunsthistoričara prva je iza „Tupka“ stala dr Vera Horvat – Pintarić, od kolega- stripaša Mirko Ilić, od europskih strip-autoriteta Rinaldo Traini (kustos Dragićeve izložbe na festivalu u Lucci 1972. godine). Između toga, „Tupko“ je 1971. na međunarodnom festivalu u Montrealu dobio Gran pri kao najbolji strip u svijetu u svojoj kategoriji. O tome, kao i još ponečemu drugome što se odnosi na Dragića i na „Tupka“ na ovoj izložbi, koja obuhvaća razdoblje od pola stoljeća i koju smo s zadovoljstvom zajednički pripremili Branko Đukić i potpisnik ovih redaka.“

Veljko Krulčić

Zagreb, 20. januara 2024.

Više o autoru na www.kczr.org

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

U subotu, 10. februara u okviru dečjeg programa  u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra biće održana radionica  „Čitanjac sa bibliotekarima“ Gradske biblioteke.

Podsetnik – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

Bioskopske projekcije Kulturnog centra Zrenjanina

U nedelju, 11. februara u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u 11 časova u okviru matinea na programu je dečji animirani film  „Ružica i kamena trolica“ ,  u večernjem terminu od 20 časova  igrani film „Nostalgija“ a povodom Dana zaljubljenih u sredu,  14. februara prikazuje se film: „Bob Marli: Jedna ljubav“/ Bob Marli: One Love Karte po veoma popularnoj ceni od 250 dinara za dečji i 300 dinara za  film od 20 časova, prodaju se radnim danima na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina  od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije.

Nedelja, 11. februar – 11 časova – film: «Ružica i kamena trolica»/

O filmu:

«Ružica je cvetna vila koja je uvek živela sama u svom grmu. Više od svega sanja da ima prijatelja, ali je previše uplašena da bi ikada napustila svoj grm i zato ga nikada nije pronašla. Međutim, porodica miševa koja živi ispod grma Ružica veruje da imaju rešenje. Gospodin i gospođa Maus žele da se Ružica uda za njihovog sina Karla. Iako ne želi da se uda za miša, kada joj zaprete da  će se odseliti, ona oseća da mora da kaže “da” za brak. Na sreću, pre venčanja spašava je leptir Svila i njih dvoje brzo postaju prijatelji. Kada je Silk kidnapovan od strane kamenog trola, Ružica konačno mora da prevaziđe svoje strahove od svega i usuđuje se da spase svog prijatelja.»

Nedelja, 11. februar – 20 časova – film: «Nostalgija»

O filmu:

«Nakon mnogo godina provedenih u Egiptu, Feliče se vraća u Napulj da vidi staru majku koju je iznenada napustio kad je bio dečak. U rodnom gradu, gubi se među kućama i crkvama, obuzet rečima jezika koji doživljava kao strani, ali koji je zapravo njegov. Obuzima ga i čudna fascinacija i vraćaju mu se sećanja na davne dane koje je proveo sa Orestom, najboljim prijateljem iz detinjstva, sa kojim deli tajnu. Kada postane očigledno da Napulj za njega predstavlja izgubljeni život i da bi što pre trebalo da se vratiti odakle je došao, biva prikovan nepobedivom snagom nostalgije.»

Sreda, 14.  februar – 20 časova – film: „Bob Marli: Jedna ljubav“/ Bob Marli: One Love

O filmu:

«Film slavi život i muziku legende koja je, svojom porukom ljubavi i jedinstva, inspirisala generacije. Otkrijte Marlijevu moćnu priču, po prvi put na velikom platnu, priču o prevazilaženju nevolja i putovanju koje je stajalo iza njegove revolucionarne muzike.»

Film je stvoren u saradnji sa porodicom Marli, Kingsli Ben-Adir tumači lik legendarnog muzičara, a Lašana Linč njegovu ženu Ritu.

Trejler:

Stručno predavanje o vinu – Tema: „Primena drvenih alternativa u proizvodnji vrhunskih vina i jakih alkoholnih pića“

Predavanje na temu „Primena drvenih alternativa u proizvodnji vrhunskih vina i jakih alkoholnih pića“ biće održano u Maloj sali Kulturog centra u ponedeljak, 12. februara u 18 časova. Predavači su Nikola Malićanin i Siniša Savić iz kompanije „Enovitis“, moderator  je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa. Stručno predavanje se održava u sklopu niza edukativnih tribina o vinu u organizaciji zrenjaninskog Kluba vina i Kulturnog centra.

Pozorišna predstava „Stid“ amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva

U nedelju, 25. februara u 18 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina amatersko pozorište „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva izvešće predstavu „Stid“  urađenoj po tekstu Petra Petrovića Pecija i u režiji Milana Martinovića. U predstavi igraju: Simo Bikić, Anastazia Glumac, Goran Budisavljević. Gordana Galović i Nikola Knežević. Karte po ceni od 200 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra od utorka, 13. februara radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

O predstavi

Kako se navodi predstava «Stid»  je priča o ljubavi na selu u staroj Liki u vreme kada je stid još postojao. U strogim moralnim okvirima ljubav je bila još intenzivnija i romantičnija. Ovo je priča o vrednosti koju savremeno društvo nažalost gubi.

Mjuzikl “Vesele devojke“

Mjuzikl  „Vesele devojke“ biće izveden u utorak, 5. marta na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova.  Reč je o svojevrsnom muzičko-scenskom spektaklu koji je adaptacija istoimenog američkog mjuzikla urađenog u  režiji Radeta Vukotića. Kako se navodi to je priča o šest najboljih drugarica iz detinjstva koje se ponovo okupljaju na devojačkoj večeri u čast udaje ćerke jedne od njih. Osim svima dobro znanih muzičkih numera poput “Andrea”, “Apsolutno tvoj”, “Hajde da ludujemo”, “Jutro je”… (muzička saradnja: Vasil Hadžimanov), predstavu čini zanimljivom i dramski sukob između dve drugarice u koji su  upletene,  i sve druge. Prepliću se životne priče pet različitih žena – priče o sreći i ljubavi, prijateljstvu i poverenju, ali i nezadovoljstvu i neostvarenosti.

Uloge tumače: Tijana Dapčević, Maja Brukner, Zorana Pavić, Jelena Đukić, Ivana Peters i Svetlana Sretenović.

Karte po ceni od 1500 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 5. februara radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Informacije o prodaji karata: 023/566712 i 063/562783.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px