Program Kulturnog centra Zrenjanina do 12. oktobra 2023.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Nedelja arhitekture

U Kulturnom centru Zrenjanina od 2. do 8. oktobra biće održana „Nedelja arhitekture“. U okviru programa održaće se niz događaja posvećenih unapređenju, afirmaciji arhitekture, urbanizma i kulture prostora. U nedelji arhitekture obeležiće se i 25 godina od osnivanja Društva arhitekata Zrenjanina (DAZ), održati niz strukovnih predavanja na temu stanovanja, izgradnji turističkih  kompleksa i održati dečja radionica. Postavka izložbe predstaviće  javnosti značajnije realizovane i nerealizovane arhitektonske projekte u gradu, zemlji i inostranstvu, izrađene od strane zrenjaninskih arhitekata članova Društva arhitekata Zrenjanina u periodu od 1970-2023.

„Nedelju arhitekture“ organizuje Društvo arhitekata Zrenjanina u saradnji sa Kulturnim centrom.

Teme „Nedelje arhitekture“, učesnike i satnicu programa pogledajte u nastavku:

PROGRAM NEDELjE ARHITEKTURE

Utorak, 3. oktobar – Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 19 časova – Strukovno predavanje  „Savremena stambena arhitektura“ – predavač: Lazar Kuzmanov, dipl. inž. arh. (Novi Sad, RS)

Sreda, 4. oktobar – Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 19 časova – Autorsko vođenje kroz izložbu „DAZ – Retrospektiva“, izlagači: članovi DAZ-a

Četvrtak, 5. oktobar – Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 19 časova – Strukovna tribina „Savremeno višeporodično stanovanje“ – izlagači: Stevan Šušak, dipl. inž. arh. i Milica Kovač, dipl. inž. arh.

Petak, 6. oktobar – Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 19 časova – Strukovno predavanje „Arhitektura turističkih kompleksa“ – predavač: cav. Mladen Krekić dot. arh. (Milano, IT) 

Subota, 7. oktobar – Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – 10 časova – Strukovna radionica „Grad po našoj meri“ – instruktor: Aleksandra Jevtić, dipl. inž. arh.

Nedelja, 8. oktobar – Proslava srebrnog jubileja DAZ-a – Kulturni centar Zrenjanina – 19 časova – projekcija DAZ-ovog dokumentarnog filma i koktel parti

Tribina – „Zdrave granice – zdrava igra“

U okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 3. oktobra u Velikom salonu  sa početkom u 17 časova biće održana tribina „Zdrave granice – zdrava igra“.

Na tribini će se postaviti pitanja i pružati odgovori o granicama, problemima, pomoći i prevencijama bolesti zavisnosti od igara na sreću. O toj temi govoriće Milica Čkautović, psihoterapeut iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu, Dragan Škrbić, predsednik udruženja „Agos“ a moderator  je Đorđo Prstojević, urednik programa.

Organizator tribine je udruženje priređivača igara na sreću „Agos“ u saradnji sa Kulturnim centrom.

Izuzetno važna tema o bolesti zavisnosti od kockanja. Kako postaviti zdrave granice, kako prepoznati problem u svakoj fazi, kako pružiti konstruktivnu pomoć sebi i drugima i na koji način uspešno preventirati zavisnost od igara na sreću.

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Tokom oktobra nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra.  Svake subote pratioci  naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, uputstva za savladavanje određenih veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima. U subotu, 7. oktobra biće održana radionica studija «Cekom».

Podsetnik – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na  elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Bioskopske projekcije Kulturnog centra Zrenjanina

Nakon letnjeg prikazivanja filmova u Gradskoj bašti, na otvorenom, u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u oktobru nastavljamo  sa projekcijama najnovijih (filmskih) igranih hitova domaće i strane produkcije i dečjih animiranih filmova u okviru matinea. Dečji filmovi će se prikazivati nedeljom u 11 časova a istog dana u večernjem terminu od 20 časova na programu su igrana ostvarenja. U nedelju, 8. oktobra na matineu prikazuje se animirana avantura «Ričard roda» a od 20 časova domaći igrani film «3211».

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije  za «Patrolne šape» po cenio d 250 a za film «Pored tebe» po ceni od 300 dinara.

Više o filmovima:

8. oktobar /11 č. /“Ričard roda“/sinhronizovan na srpski jezik

Žanr: dečji animirani

Režija: Benjamin Quabeck, Mette Tange

„Ričard, neustrašivi vrabac kog je usvojila porodica roda, zimu provodi uživajući na Velikom jezeru na severu Afrike. Kada shvati da on neće biti taj koji će predvoditi svoje jato nazad na sever, odlučuje da pobegne i da leti sam. Na svom putu, upoznaće Samiju i njeno jato vrabaca, koje u zatočeništvu drže zli marabui, kojima upravlja pohlepni paun Zamano. Jedina šansa da se vrapci oslobode jeste da reše zagonetku i pronađu Veliki dragulj, a to zahteva timski rad, poverenje i pre svega spretnost.“

8. oktobar/20 č. / „3211“

Žanr: Biografija

Režija: Andrijana Stojković, Danilo Bećković

Igraju: Goran Sultanović, Milan Čučilović, Radomir Rale Milenković, Slaviša Čurović, Stefan Đurić Rasta

Film “3211” je istinita priča o Stefanu Đuriću, uspešnom muzičaru koji jednog dana gubi sve i odlazi u zatvor gde od njegovog ranijeg života ostaju samo njegove pesme. Ovo je priča o pravdi, otuđenosti, prepoznavanju životnih prioriteta, o životnoj snazi koja prevazilazi sve prepreke i žudnji za slobodom koja je iznad svega, ali najpre se izdvaja po tome što Rasta kroz ovu situaciju proživljava suočavanje sa vlastitim radom, svojim pesmama i načinom na koje one obogaćuju život njihovih slušalaca. 

Film „3211“ prikazuje jedno transformativno iskustvo koje je dinamično, traumatično i zaključuje se iskupljenjem i jednom izoštrenom slikom sveta.

Koncert  – „Neki novi tango“

Koncert Libercuatro tango ansambla biće održan u sredu, 11. oktobra u Baroknoj sali  Gradske kuće. Ansambl  Libercuatro zrenjaninskoj publici će se predstaviti  programom  „Neki novi tango““ koji je baziran na savremenim tango kompozicijama kompozitora Juliana Peralte, Edu Lombarda, Juana Iriartea i Juana Serena, ali i poznatim kompozicijama koje smo imali priliku da čujemo u filmovima „Tango“  Carlosa Saure i „Historia de un amor“ Roberta Gavaldóna. Kompozicije Astora Piazzolle i tradicionalne tango numere su sastavni deo programa. Ansambl nastupa u sastavu: Ksenija Ristić – klavir,  Martina Dimić Radovanović – violina, Aleksandar Mišović – vokal, Branko Džinović – bandoneon i Nikola Buljančević – kontrabas. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan. Koncert se realizuje uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Više o koncertu i ansamblu

Cilj ansambla Libercuatro  je da širi auditorijum upozna sa tango muzikom i ovom specifičnom kulturom koja je oktobra 2009. godine uvrštena na UNESKO-vu listu kulturnog nasleđa, a koja na našim prostorima kreće u širu popularizaciju. 

Na redovnom repertoaru ansambla nalaze se kompozicije tradicionalnog tanga, tango nuevo pravca, savremene tango kompozicije, kao i kompozicije domaćih kompozitora. Posebno mesto zauzimaju kompozicije Astora Pjacole, s obzirom da je Pjacola fuzijom džeza, tradicionalnog tanga, neobaroknog stila i teatra stvorio novi stil – tango nuevo, stil koji je uneo revolucionarne promene u muzici.

Izložba Radivoja Markovića „Pregled enterijera za kabinet ministra vojnog“

„Pregled enterijera za kabinet ministra vojnog“ naziv je izložbe koja se otvara u Kulturnom centru Zrenjanina  u četvrtak, 12. oktobra u 19 časova

Izložbu čini niz radova – skulptura,  nastalih u poslednjih nekoliko godina koje u sebi nose antiratnu poruku. Radivoje Marković je rođen u Kraljevu, završio je Građevinski fakultet u Beogradu a slikarstvo je učio u ateljeu Nenada Damjanovića. Slika od 1984, skulpture, funkcionalne skulpture i umetnički nameštaj pravi od 1993. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. 

Svoje radove predstavljao je na velikom broju samostalnih izložbi kako u zemlji tako i u inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.  Izložba je otvorena do 24. oktobra.

Više o Radivoju Markoviću i njegovom radu pogledajte na www.kczr.org

Pozorišna komedija „Celo telo tu me boli“

Pozorišna komedija „Celo telo tu me boli“ biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 17. oktobra. Režiju i scenario  potpisuje Nikala Pejaković a u glavnim ulogama nalaze se Radovan Vujović, Andrijana Oliverić i Svetlana Bojković. Kako se navodi predstava se poigrava sa aktuelnim savremenim „bolestima“ društva i uvek aktuelnim problemima koji prate odnos dominantne majke i sina jedinca. Predstava počinje u 20 časova.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1500 i 1300 dinara (u zavisnosti od mesta sedenja).

Informacije o prodaji karata: 023/566712 i 063/562783.

Reč reditelja: „Komedija ‘Celo telo tu me boli’, poigrava se sa aktuelnim, savremenim bolestima društva, kombinujući ih sa svevremenskim problemima koji prate odnos dominantne majke i sina jedinca; odnos koji se kreće od žestokih sukoba do krajnje prisnih odnosa u kojima dominira majčina malograđanština i sinovljeva razmaženost.

Majka odlučuje da tajno, bez sinovljevog znanja, napiše oglase i polepi ih po Košutnjaku i Banovom brdu kako njezin sin daje časove iz matematike, ne bi li ga pokrenula i trgnula iz apatije i krajnje depresije u koju je upao. Njih dvoje žive u velikoj kući na Banovom brdu. Njihov otac i suprug, Živan, davno je umro, a njih dvoje su ostali da žive jedan mlitav i dosadan život, u zajednici koja ni po čemu nije prirodna. Sin ništa ne radi, samo duva travu i gleda TV, tonući u krajnju nezainteresovanost za život i svet napolju. U tu kuću, jedno jutro, ulazi mlada žena, kojoj trebaju instrukcije iz matematike. Ona pokreće čitav niz situacija koje, na kraju, uz obilje komičnih obrta, dramatično utiču na njihove živote. Posle tog jutra, u njihovim životima ništa neće biti isto.

Komad je nastao po motivima Lekcije, Ežena Joneska, i priča jednu apsurdnu priču o našem vremenu koje se, po mnogo čemu, može nazvati – vreme apsurda.

Iako se čini kao gotovo dnevno-politički aktuelna, ova priča zahvata probleme koji su stari koliko i ljudski rod. Društvo tone u greh i prostakluk, bez obzira što se određeni delovi društva, nazigled, snažno opiru tome. Publika će prepoznati događaje i karaktere iz svoje okoline, smejaće se i podsmevati onima na sceni, ali će moći i da oseti sebe kao deo tog problema. Ovaj komad ne abolira nikoga, svi su krivi, nema nevinih. Ostaje nam samo da se tome smejemo.“

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px