Program Kulturnog centra Zrenjanina do 29. juna 2023.

Zrenjanin – Kulturni centar Zrenjanina

Tribina „Istorija kulturne politike Srbije: Borba protiv šunda i kiča“ i projekcija filma „Kongres zaborava“

„Istorija kulturne politike Srbije: Borba protiv šunda i kiča“, multimedijalno predavanje dr Vladimira Paunovića kulturologa i dokumentariste biće održano u Kulturnom centru Zrenjanina u  utorak, 20. juna u 19 časova. U okviru predavanja biće prikazan i Paunovićev prvi dugometražni igrano-dokumentrani film „Kongres zaborava“ koji je posvećen najvećem skupu u oblasti kulturne politike u SFRJ – Kongresu kulturne akcije iz 1971. godine.

Trejler na linku.

Nakon projekcije održaće se razgovor sa autorom, debata o temama u filmu: decentralizaciji kulture, umetničkim slobodama, cenzuri i odnosu prema kiču i šundu…

O autoru: Vladimir Paunović je doktorirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na temu decentralizacije u kulturi, a od početka devedesetih se kao istraživač, organizator i producent bavi popularnom kulturom. Osnivač je ŠRAF-a, kum Arsenal festa i realizator više stotina programa i manifestacija, autor knjiga, filmova i predstava…

Izložba dečjih radova Ateljea Luča

Godišnja izložba dečijih radova nastalih u Ateljeu Luča u periodu od septembra 2022. do juna 2023. godine otvara se u četvrtak, 22. juna u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Ovaj likovni atelje u okviru radionica upoznaje decu sa različitim tehnikama crtanja, slikanja, vajanja, starim zanatima i novim materijalima,  u nastanku svojih radova upotrebljavaju i reciklažni materijal. Likovna sekcija ateljea broji oko sedamdeset članova uzrasta od treće do šesnaeste godine koji   će se  predstaviti publici do 4. jula 2023.

O ateljeu:

„Luča Atelje“ je projekat dve sestre, Sanele Dunđerski koja  je diplomirani dizajner tekstila i profesor u školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu i Jovane Solomun  – master primenjeni umetnik i vaspitač u Domu učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ u Zrenjaninu.

Udruženje je osnovano 2021. i iza sebe ima dve izložbe i stotinak polaznika radionica koje se realizuju u Luča Ateljeu. Radionice su  prilagođene deci uzrasta od 3 do 16 godina i vodi ih Sanela, a radionice keramike koje su  namenjene odraslima vodi Jovana.

Izložbe:

Maj 2021. –galerija ALUZ – „Izložba upotrebnih predmeta od gline“ (30 izlagača polaznika);

Jun 2021.- izložbeni salon Istorijskog arhiva – „Godišnja izložba dečijih radova 2021/22.“ (74 izlagača polaznika).

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Svake subote sa početkom u 10 časova u okviru onlajn radionica Kulturnog centra pratioci  naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, prezentaciju veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…

U subota, 24. juna održaće se informatička radionica Vladimira  Tota.

Podsetnik  – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

“Život je mjuzikl” koncert baletskog studija „Stejdž“

Završni koncert baletskog studija “Stejdž” (Stage)  pod nazivom “Život je mjuzikl” održaće se na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 24. juna u 18 časova. Pored članova baletskog studija na koncertu će nastupiti  i gosti, baletski igrači iz Beograda i Novog Sada. Na koncertu će biti izvedene koreografije sa muzikom iz filmova. Koncert je ujedno i proslava, obeležavanje još jedne uspešno završene baletske sezone ovog studija.

Cena ulaznice: 300 dinara.

Koncert sastava Dusha Connection

Koncert džez grupe Dusha Connection održaće se u Gradskoj bašti u nedelju, 25. juna.  Grupa nastupa u različitim sastavima u Beču i inostranstvu,  poslednjih godina predstavljala je Austriju i učestvovala na renomiranim džez festivalima (Hong Kong, Kina, Kuba, Nepal, Meksiko i u mnogim zemljama Evrope). Zrenjaninskoj publici izvešće deo svog muzičkog opusa sa dosada objavljenih albuma. Nastupaju: Urg Hager (klavir), Clemens Rofner (kontrabas), Esad Halilović (bubnjevi).

Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan.

O muzici i načinu izvođenja sastava navodi se sledeće:

Trojica instrumentalista izvode blistavu  predstavu koja začara slušaoca; uvek otvorenog uma, oni neponovljivo kombinuju najrazličitije muzičke teme crpeći iz široke istorije džeza. Igrajući se svim vrstama stilova i nikada ne zaboravljajući svoje – balkanske – korene, oni prate komponovano delo i ostavljaju prostor za vešte improvizacije. Zvuk koji kreiraju Esad Halilović i njegovi partneri prepun je uzbudljivih melodija, hrabrih virtuoznih sola, iznenađujućih obrta i brejkova, nekonvencionalnih eksperimenata i naelektrisanih nadogradnji…

Više o Dusha Connection pogledajte na: https://www.dushaconnection.com,

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma.

Napomena: U slučaju kiše, koncert će se održati u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Manifestacija – Banatska bajka- leto u Gradskoj bašti 2023.

Manifestacija „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“, sedma po redu,  ove godine se održava od subote, 10. juna do nedelje, 27.avgusta. Svakog dana posetioci će već po tradiciji imati priliku da uživaju u raznovrsnom programu koji će se održavati   u Gradskoj bašti.  

Predviđena je organizacija  70 programa. 

Ponedeljak, petak i subota rezervisani su za  muzičke večeri, utorkom su vinske i pivske priče i degustacije uz muziku, sredom su zakazani multimedijalni programi, četvrtkom programi za decu koji se završavaju projekcijom dečjih  filmova a filmovi za najmlađe organizvaće se i nedeljom u večernjem terminu. Programi su besplatni, većina počinje  u 20 časova osim dečijih koji su od 18 č.  i filmske projekcije, nedeljom  od 21 sat. Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, IP Media 023 i Turistička organizacija a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.   U toku leta predviđena je i organizacija Karavana Bantske bajke u četiri naseljena mesta. U subotu,  17. juna  program karavana predstavlja se u  selu Knićanin…

PROGRAM MANIFESTACIJE

– U narednom periodu:

  1. 6. (utorak) – 20 č. Vinske priče – Vinarija „Molovin“ iz Šida  i muzika tria „Hand Made“ 
  2. 6. (sreda) – 20 č. Ženska pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanina
  3. 6. (četvrtak) – 18 č. Likovna radionica dečjeg centra „Smajli“

                                19 č.  Koncert muzičkog zabavišta „Sanjalice“

                                21 č.  Crtani film : „Najbolji rođendan“

  1. 6. (petak) – 19 časova Veče francuskog filma – početak degustacije sireva kompanije „Mlekoprodukt“ koja je i pokrovitelj večeri i Petog festivala francuskog filma, degustacija vina „Taraških vinograda“ i koncert vokalne solistkinje Milice Dosković.

                               – 21 č. – obraćanje gostiju i domaćina i projekcija francuskog filma „Pod zvezdama“.

  1. 6. (subota) – 20 časova – Koncert „Bid benda“ – Gagić i prijatelji.
  2. 6. (nedelja) – 21 sat – projekcija dečjeg animiranog filma koji je sinhronizovan na srpski jezik – „Mačke u muzeju“.

26.6. (ponedeljak) –  20 č. – Kocert Miroslav Mile Dojkov, violinista, popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romansa, džez.

  1. 6. (utorak) – 20 č. – Vinske priče Vinarija “ Gnezdo“ iz Bečeja uz muziku trio „Hand Made“
  2. 6. (sreda) – 20 č. – Promocija  Zbornika književnog stvaralaštva sa konkursa „Slobodna tema“, novog izdanja Kulturnog centra Zrenjanina.
  3. 6. (četvrtak) – 18 č. – Kreativna radionica „Sovice mudrice“ sa Otilijom Buheker Ilić.

19 č. –  Radionica centra “ Todorović“ sa dečijim psihologom Tanjom Todorović.

21 č.  – Crtani film “ Kikoriki i već viđeno“.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022