Program Kulturnog centra Zrenjanina do 25. maja 2023.

Zrenjanin – Kulturni centar Zrenjanina

Mesec Matice srpske u Zrenjaninu

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Matica srpska organizuju manifestaciju „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“.

Manifestacijom je predviđeno da se u Kulturnom centru od 9. do 30. maja održe četiri predavanja članova i saradnika Matice srpske eminentnih stručnjaka, profesora univerziteta i akademika na temu očuvanja identiteta srpskog naroda u Vojvodini sa posebnim osvrtom na Banat.

Utorak, 16. maj – 19 časova

U utorak, 16. maja održaće se predavanje na temu „ Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“. Predavač je Jelena Veselinov,  upravnik poslova Matice srpske. Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

Jelena Veselinov master pravnih nauka, rukovodilac naučno –  istraživačkog projekta „Pravni položaj zadužbina Matice srpske od njihovog osnivanja do aktuelnog zakona o zadužbinama i fondacijama“ predstaviće nam zadužbine i zadužbinare Matice srpske u Banatu, ciljeve njihovih zadužbina i ukazaće na značajne ličnosti čije je školovanje potpomognuto zadužbinskim sredstvima, kao i da osvetli kakva je bila sudbina ovih zadužbina.

Utorak, 23. maj – 19 časova

U utorak, 23. maja održaće se predavanje:  „Srpska jezička slika Banata u prošlosti i danas“. Predavač: Prof. dr Isidora Bjelaković redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

Prof. dr Isidora Bjelaković šef Odseka za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održaće predavanje o istorijskoj upotrebi srpskog jezika u Banatu, njegovoj standardizaciji u prošlosti, do danas.

Edukativni blok – predavanja o vinu – Tema: “ Primena drvenih alternativa u proizvodnji vrhunskih vina i jakih alkoholnih pića“ 

Stručno predavanje  koje se održava u sklopu niza edukativnih tribina o vinu ovaj put na temu „Primena drvenih alternativa u proizvodnji vrhunskih vina i jakih alkoholnih pića“  biće   održano u sredu, 17. maja u Maloj sali  Kulturnog centra Zrenjanina. Predavači su Nikola Malićanin i Siniša Savić iz kompanije «Enovitis». Predavanje  se organizuje u okviru tribinskog programa Kulturnog centra u saradnji sa Klubom vina iz Zrenjanina a ujedno je i  odlična prilika za sve vinogradare i ljubitelje vina da prisustvuju i debatuju o važnim temama za njih.

Predavanje počinje u 18 časova. Moderator izlaganja je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa.

18. završna izložba likovnih radova učenika srednjih škola

Osamnaesta završna izložba likovnih radova učenika zrenjaninskih srednjih škola biće održana u Kulturnom centru Zrenjanina od 18. do 30. maja.

Publici se predstavlja preko 100 radova, 50 autora – učenika iz HPTŠ „Uroš Predić“, Zrenjaninske gimnazije, Muzičke škole „Josif Marinković“, Srednje poljoprivredne škole, Tehničke škole, EGŠ „Nikola Tesla“, Medicinske škole, Srednje škole “Vuk Karadžić” iz Sečnja i Doma učenika srednjih škola “Angelina Kojić – Gina“.

Radovi su urađeni u različitim likovnim tehnikama i medijima: olovka, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera, kolaž, fotografija, digitalna slika i skulptura i predstavljaju rasnovrsnost učeničkih interesovanja i savladavanja likovnih tehnika.

Pripremu i realizaciju izložbe pomogli su mentori učenika: Ana Stanar, Mira Topličević, Branko Đukić, Predrag Lojanica i Jovana Solomun, profesori likovne kulture u srednjim školama i domu učenika. Koordinatorka i autorka izložbe je profesorka likovne kulture Dušanka Đorđević koja u svojoj biografiji beleži organizaciju i realizaciju niza značajnih događaja i projekata vezanih za likovnu kulturu, mlade i celokupno umetničko stvaralaštvo.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je u četvrtak, 18. maja u 18 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra. U sklopu otvaranja predviđeno je da se održi i modna revija učenika obrazovnoh profila – Modelar odeće HPTŠ «Uroš Predić».

Program otvaranja može da se prati i na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina. Organizatori izložbe su HPTŠ “Uroš Predić” i Zrenjaninska gimnazija u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina. Izložbom se afirmiše likovno stvaralaštvo učenika srednjih  škola.

Dečja radionica

U subotu, 20. maja sa početkom u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra održaće se ekološka radionica.

Podsetnik – U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Banatski festival vina

Banatski festival vina, četvrti po redu, održaće se ove godine 20. maja u zrenjaninskoj Gradskoj bašti.

 Predstaviće se više od 50 vinarija, a gosti će moći da uživaju i u vinima i u razgovorima sa ljudima koji su ih stvorili.

Uz dobru hranu i bogat muzički program, ljubiteljima vina predstaviće se vinogorja iz Šumadije, Srema, Župe, Banata, Subotice i ostalih vinogorja Srbije, uz goste iz Severne Makedonije, Hrvatske, Rumunije i Slovenije, među kojima su i neka slavna imena, prave zvezde regionalne, ali i svetske vinske scene.

U periodu od 15 do 21h, posetioci će moći da probaju različite vrste vina: šardone, kaberne, grašac, vranac, tamjanika, malvazija, prokupac i druga izvanredna vina iz naše zemlje i celog regiona. Posetioce, takođe očekuje selekcija autentičnih zalogaja sa geografskim poreklom u okviru 23. Banatskih vrednih ruku, manifestacije od značaja za grad Zrenjanin. U okviru festivala biće proglašeni i pobednici izbora za najbolja vina Banata u organizaciji lokalnog Kluba vina iz Zrenjanina.

Čaše za degustaciju iznajmljivaće se na samom ulazu na Festival.

Organizatori manifestacije su Grad Zrenjanin, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina, uz podršku magazina Vino & Fino.

 Otvaranje manifestacije zakazano je za 15 časova. Posetiocima će se obratiti gradonačelnik i organizatori manifestacije. U okviru programa otvaranja nastupiće vokalna solistkinja Milica Dosković i glumac Jovica Jašin. U 15.30 č. počinje proglašenje pobednika u izboru za „Najbolje vino Banata“. U 17 časova nastupa vokalni solista Zoran Petrović a u 19 časova počinje nastup Tarantino tribjut benda.

Bioskopska projekcija KCZR – Film: „Kajmak“

Dugoočekivani film „Kajmak“ Milča Mančevskog, poznatog makedonskog reditelja, koji je prikazan na ovogodišnjem FEST-u prikazuje se u bioskopu Kulturnog centra u nedelju, 21. maja sa početkom u 20 časova.

O filmu – Milčo Mančevski reditelj filma je o „Kajmaku“ rekao da je u pitanju jedna bezobrazna priča o bogatima i siromašnima, i naglasio:

„Znajući da je svaki film politički film, hteo sam da ispričam ljubavnu priču za odrasle. Život je prebogat, prepun mogućnosti, ljudi vole na previše različitih načina da bismo prihvatili licemernu bajku o momku koji je upoznao devojku, momku koji je izgubio devojku, momku koji je dobio devojku, a zatim su živeli srećno do kraja života (u misionarskom položaju). Ko odlučuje šta je ispravno, a što pogrešno? Što je normalno? Je li to društvo, porodica, pojedinac? „Progresivni“ Zapad ili „primitivni“ Istok?”

„Kajmak“ priča priču dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Film je smešten u moderno Skoplje i to na mestu gde se nova staklena zgrada izdigla pored male, trošne kuće i na taj način besramno približila dva različita sveta. 

U novoj zgradi živi bogati bračni par bez dece koji smisle (i plate) svoj način da prošire porodicu. U staroj, malenoj kući, živi drugi bračni par, naizgled bez ljubavi. I jedne i druge put vodi do treće osobe.

Izvanrednu glumačku podelu čine Sara Klimoska (dobitnica nagrade Evropska zvezda u usponu u Berlinu 2021), Kamka Točinovski, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska, Ana Stojanovska, Filip Trajković. Publika ovogodišnjeg 51. FEST-a je prepoznala lepotu njihove igre i nagradila ih je dirljivo izuzetno dugim aplauzom.

Svetska premijera filma održana je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju. Na premijeri u Makedoniji film je dočekan ovacijama i imao rekordno prikazivanje u 30 gradova. Film će tokom 2023. godine biti prikazan u 40 zemalja.

Trejler na linku.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.

Berza gramofonskih ploča

U nedelju, 21. maja od 10 do 14 časova na platou Kulturnog  centra Zrenjanina  biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

Tribina o horskom pevanju

U susret  10. Horskom festivalu “Slobodan Bursać” u četvrtak, 25. maja biće održana tribina pod nazivom “Tradicija horskog pevanja i problemi opstanka horova u gradu”. Na tribini govore Vladimir Stojković, direktor festivala i dirigentkinje Senka Milosavljević, Zorica Kozlovački, Andrea Poša, Daniela Avram i Sanja Popović. Moderatorka tribine je Ankica Dostanić. Tribina počinje u 19 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Dan slovenske pismenosti – Predstava „Bedemi ćirilice“

Povodom Dana slovenske pismenosti u četvrtak, 25. maja na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena predstava „Bedemi ćirilice“. Predstava je urađena po tekstu Vladimira Đorđevića a u režiji Milića Jovanovića. U predstavi igraju Predrag Jovanović iz Paraćina i Aleksandar Jelenić iz Topole koji su ujedno i idejni tvorci ovog projekta. „Bedemi ćirilice“ govore o životu i radu Svete braće Ćirila i Metodija, o njihovoj borbi i ljudskoj drami na putu ka pismenosti, prosvećenosti, oduhovljenosti,  jeziku i pismu.

Predstava počinje u 19 časova. Ulaz je slobodan.

O predstavi se navodi sledeće:

„Bedemi ćirilice“ su istorijska i duhovna priča stavljena u okvire nadasve neobičnog čitanja i tumačenja pozorišne umetnosti. Raznolikost dramskog izraza i režijska inovativnost publiku vodi u neispričane borbe u dušama svete braće. Sve to obojili su tonovi  frule virtuoza Milinka Ivanovića Crnog a zanimljiv sloj boja ovoj priči dali su kostimi i scenografija umetnice Ane Kolbjanove…

Predstava je, do sada, zabeležila uspešne nastupe u Srbiji i Crnoj Gori.

Program se organizuje u saradnji Kulturnog centra Zrenjanina  sa udruženjima „Svetosavlje“, „Hilandar“, Društvom članova i prijatelja Matice srpske Zrenjanin, udruženjem „Petrovgrad“ i SNP „Svetozar Miletić“.

Hit predstava “Đurologija”

Autorska hit predstava “Đurologija”, Branka Đurića – Đure,  biće izvedena  u ponedeljak, 15. maja u Kulturnom centru Zrenjanina. Sa svojim prepoznatljivim bosanskim šarmom i dugogodišnjim glumačkim iskustvom koje se posebno ogleda u kultnim projektima “Top lista nadrealista“ i “Audicija“, “Đurologija“ donosi jednog novog, drugačijeg, a opet prepoznatljivog Đuru koji kroz 90 minuta trajanja šoua izvlači ono najbolje iz svakog gledaoca i izaziva salve osmeha na licima.

Ovaj svojevrsni (anti) stendap šou, kako ga i sam Đuro voli nazivati, u stvari je zbirka Đurinih razmišljanja koja na zabavan način predstavljaju sve ono što ga nasmejava, ali i nervira u današnjem životu.

“Na svakoj predstavi svi se prepoznaju u situacijama o kojima govorim. Bilo da se dotaknem jutarnjeg tuširanja ili vožnje tramvajem… na sceni demistifikujem i sebe samog pa ljudima iskreno govorim kakve osećaje imam, o čemu razmišljam, šta me dekoncentriše, itd“, kaže Đuro.

Predstava počinje u 20 časova. Karte se prodaju  na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1200 i 1400 dinara (u zavisnosti od mesta sedenja). Informacije o prodaji karata:023/566-712.

Predstava „Frenki i Džoni“

Romantična komedija “Frenki i Džoni” u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 31. maja sa početkom u 20.30 časova. Predstava je urađena je po tekstu Terensa Mek Nelija, rediteljka je Tea Puharić a dramaturg, Jelena Paligorić. 

O predstavi – Reč reditelja:

“Frenki i Džoni je aktuelan i neophodan komad, jer se svi ponašamo kao da smo samim rođenjem toliko emotivno povređeni da bi do kraja života trebalo od nečeg da se branimo sopstvenim iluzijama iza svojih štitova nedodirljivosti, a to neminovno vodi ka praznini. Ovaj komad govori o skidanju oklopa i gardova. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo voljeni. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo povređeni. Svi tražimo ljubav, ali da li smo sposobni da volimo? Ova partija šaha dvoje inteligentnih i atraktivnih, ali emocionalno osakaćenih ljudi, ipak je dirljiva jer oni pristaju da daju šansu vezi koja od starta izgleda osuđena na propast i osvajaju nas idejom da i „autsajderi“ mogu jednostavno uploviti u luku ljubavi. Jer, kao što Džoni kaže: Nikada ne biraš ljubav. Ona bira tebe.”

Karte se prodaju  na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1200 dinara.

Dodatne informacije o prodaji karata: 023/566-712 i 063/562-783

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px