Program Kulturnog centra Zrenjanina do 30. maja 2024.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Mesec Matice srpske u Zrenjaninu

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar i Matica srpska organizuju manifestaciju „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“. Manifestacijom je predviđeno da se u toku maja održe tri predavanja. U utorak, 21. maja u Kulturnom centru  od 19 časova održaće se predavanje na temu „Višejezičnost – o jezičkim i kulturnim kontaktima“. Predavač je prof. dr Nataša Kiš, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Manifestacija se završava programom koji je zakazan za utorak, 28. maj u 19 časova u Baroknoj sali Gradske kuće i  rezervisan je za promociju zbirke pesama „Rakije i rane“ Milana Micića, generalnog sekretara Matice srpske. Detaljnije na www.kczr.org

Francuski filmski karavan – Projekcija filma  „Veštice sa Istoka“/Les sorcières de l’Orient i filma „Slalom“

U četvrtak, 23. maja u Kulturnom centru Zrenjanina u okviru  Francuskog filmskog karavana prikazuje se film „Veštice sa Istoka“/Les sorcières de l’Orient a u četvrtak, 30. maja – „Slalom“ .  

U susret Letnjim olimpijskim igrama koje se održavaju u Parizu,  ovogodišnji karavan u okviru kojeg se organizuje ciklus projekcija pod nazivom „Sport na filmu“ posvećen je filmskim ostvarenjima na temu sporta.  Projekcije počinju u 20 časova. Ulaz je slobodan. Organizator programa je  Francuski institut u Srbiji u saradnji za Kulturnim centrom.

  1. maj – film „Veštice sa Istoka“/Les sorcières de l’Orient
  1. maj – film „Slalom“/ Slalom

Više o filmovima  na www.kczr.org

Tribina o neuronauci „Moj učitelj majmun“

U Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 23. maja u 19 časova biće održana tribina pod nazivom „Moj učitelj majmun“. 

Predavač je Jovana Maksić neuronaučnik i primatolog, koja će održati izlaganje o izučavanju primata- majmuna i njihovih osobina koje na slikovit način objašnjavaju njihovu vezu sa saznanjima iz ove naučne oblasti. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik programa.

Više o tribini – Tribina o izučavanju primata-majmuna i njihovih osobina koja na slikovit način objašnjava njihovu vezu sa izučavanjem neuronauke,  oblasti koja se u Srbiji izučava samo u okviru neuromedicine i neurologije i ne egzistira kao samostalna naučna disciplina. 

O neuronauci i primatologiji govoriće mlada zrenjaninska naučnica Jovana Maksić, koja se školovala na Njujorškom univerzitetu u Šangaju, master studije je završila u Berlinu i trenutno  je deo velikog naučnog projekta izučavanja primata i njihovih osobina na Malo ostrvu u Portoriku…

Dečja predstava „Zaleđeno kraljevstvo“

Dečja predstava „Zaleđeno kraljevstvo“ biće izvedena u petak, 24. maja u 18 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. 

Poznati Diznijevi junaci princeze Ana i Elza sa svojim vernim prijateljem sneškom Olfom kreću u novu avanturu. 

Kako se navodi predstava će svojom pričom razgaliti srca kako dece tako i odraslih. Inače, priče vezane za „Zaleđeno kraljevstvo“ u osnovi su inspirisane Andersenovom bajkom „Snežna kraljica“.

Karte  će se prodavati na dan predstave od 16 časova po ceni od 350 dinara. Telefon za informacije i rezervacije: 066/431383

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina – Mjuzikl «Trnova Ružica»

U okviru dečjeg programa Kulturnog centra u subotu, 25. maja na Fejsbuk strani Kulturnog centra od 10 časova prikazuje se mjuzikl „Trnova Ružica„  učenika IV-1 OŠ „Vuk Karadžić‚‚ iz Zrenjanina koji je osmislila i organizovala učiteljica Sonja Ljubotina. Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

„Svedočanstvo“ – veče operskih arija – nastup Saše Vrapca sa gostima

Veče operskih arija pod nazivom “Svedočanstvo” na kom će se predstaviti operski pevač Saša Vrabac, koji je svoje muzičko obrazovanje i pevačku karijeru započeo u Zrenjaninu u Muzičkoj školi i horu „Josif Marinković“ održaće se u subotu, 25.  maja u Reformatskoj crkvi sa početkom u 20 časova. Kao dugogodišnji član hora obišao je sve značajne scene u tadašnjoj Jugoslaviji i inostranstvu. Profesionalnim pevanjem počinje da se bavi u Temišvarskoj operi, nakon toga odlazi u Budimpeštu a kasnije u Štutgardsku operu u kojoj radi i danas. Na koncertu najpoznatijih operskih arija predviđeni je i nastup gostujućih solista i pevačkih ansambala jer je Vrabac pored pevanja pisao aranžmane  i za horove,  koji se i danas izvode. Pored Saše Vrapca, nastupiće Goran Krneta – bas solista opere SNP-a/Novi Sad, Strahinja Đokić – klavirska pratnja SNP/Novi Sad, Ćamil Idrizi – violončelo/Zrenjanin, Jelena Ninković – orgulje/Zrenjanin, Pevačko društvo Prepodobni Rafailo Banatski – dirigent Senka Milisavljević, muški hor Sveti Serafim Sarovski – dirigent Božidar Crnjanski.  Na programu su dela J. S.  Baha, V. A. Mocarta, Đ. Rosinija, Đ. Verdija, P. I. Čajkovskog, Ž. Bizea, M. Glinke i P. G.  Česnikova.

Koncert se organizuje u susret 11. Horskom festivalu „Slobodan Bursać“ (koji se u Zrenjaninu održava od 31. maja – 2. juna 2024.), reč je o trećoj ovogodišnjoj promotivnoj festivalskoj aktivnosti u organizaciji Horskog festivala „Slobodan Bursać“ i Kulturnog centra Zrenjanina.

Ulaz na koncert  je slobodan ali imajući u vidu da je ovogodišnja osnovna humanitarna nit koja povezuje celokupnu publiku i pratioce festivala, podsećamo vas da se na koncertu prikupljaju i sredstva namenjena izgradnji prvog dečjeg muzičkog  igrališta u gradu gde će deca kroz igru i kreativan boravak u datom prostoru moći da spoznaju čaroliju muzike.

Bioskopske projekcije Kulturnog centra Zrenjanina

U redovnom terminu, na filmskom matineu, namenjenom najmlađima,  u nedelju, 26. maja  u 11 časova na  repertoaru je dečji  film „Garfild“  a u večernjem terminu od 20 časova  prikazuje se  najnoviji američki horor „Prvo predskazanje“.

Karte za projekcije od 11 i 20 časova prodaju se po ceni od 250 i 300 dinara na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije.

Detaljne informacije o filmovima možete potražiti na sajtu Kulturnog centra Zrenjanina www.kczr.org

Tribina o bolestima zavisnosti

Centar Reto-ima nade, u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga, Gradom  Zrenjaninom u Kulturnom centru Zrenjanina u ponedeljak,  27. maja u 18 časova organizuje tribinu pod nazivom „Zavisnost među nama i u nama“. Iz udruženja navode da će uz kratko predstavljanje  problematike kako u društvu tako i kod pojedinca, preneti iskustvo koje imaju kao „bivši zavisnici“ a danas kao roditelji i punopravni članovi ovog društva uz kratak video, lična iskustva, teatar, pesmu i veoma važnu poruku koja može da probudi savest svakog roditelja, da  pomogne i bolje razume vreme u kojem živimo i ozbiljnost problema zavisnosti koja je blizu svake osobe.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px