Projekat “Obrazovanjem do uspešne žene” i socijalno preduzetništvo

U okviru projekta usmerenost je bila ka četiri kategorije žena, kako bi im se omogućilo lakše zapošljavanje.

“Projekat “Obrazovanjem do uspešne žene”, smo započeli pre nekih godinu dana, u saradnji sa Narodni univerzitetom u Nišu. Projekat je usmeren u cilju ekonomskog osnaživanja žena. U tom projektu smo se okrenuli prema četiri kategorije žena. Jedna od kategorija se odnosi na žene sa sela. Danas među polaznicama, imamo i žene iz ruralnih područja. Druga kategorija se odnosi na žene koje imaju preko 45 godina starosti, jer se one teško zapošljavaju. Treću kategoriju čine žene sa vidovima invaliditeta, a četvrtu žene koje imaju decu sa invaliditetom. Ono što mi radimo kroz ovaj projekat, je da im pomognemo da dođu do prekvalifikacije. Omogućujemo im da se prekvalifikuju za drugo zanimanje, uz koje će lakše doći do posla. Naše tri polaznice, kojima ćemo uručiti sertifikate, koji su evropski priznati, su završile kurs za geronto domaćice. Pokazalo se da je to veoma traženo kod nas, i mnogo žena koje su to ranije radile, su otišle u inostranstvo. Kod nas je ovo zanimanje veoma traženo”, istakla je koordinatorka projekta Danijela Maletić.

Predsednica foruma žena Vojvodine sps-a Aleksandra Đanković, je naglasila da se sa današnjim danom završava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Cilj kampanje je bio da se podigne društvena svest, a tema socijalno preduzetništvo se uklapa. Kako je istakla osnovno ljudsko pravo, je pravo na rad.

Da bi žena bila samostalna i imala egzistenciju, mora imati stalno zaposlenje. Ovom kampanjom su usmeravale žene i pomagale im da dođu do saznanja, kako samostalno doći do posla.

Željka Milošević je istakla važnost obezbeđivanja posla ranjivim kategorijama.

“Večeras imamo tribinu, u okviru koje će se pričati o temi socijalnog preduzetništva. Moram istaći da mi je velika čast i zadovoljstvo, što posle izvesnog vremena , imamo priliku da se ponovo sastanemo, i nastavimo tamo gde smo stali pre godinu dana. Zrenjanin je prvi grad, gde će se dodeliti diplome Narodnog univerziteta iz Niša. Saradnja se odvijala i sa Gerontološkim centrom iz Zrenjanina, što je od velikog značaja. Veliki je značaj, i kada može da se uradi prekvalifikacija, da se obezbedi posao za ranjive kategorije, i da im se obezbedi budućnost.

Mi želimo da realizaciju ovakvih projekata nastavimo, da sarađujemo i sa forumima žena drugih gradova, da se umrežavamo i osnažujemo žene u narednom periodu. Osnaživanje je cilj tribune, kao i cilj foruma žena sps-a, a mi ćemo u narednom periodu nastaviti sa svim tim aktivnostima”, naglasila je predsednica foruma žena sps, Željka Milošević.

U okviru projekta se za prekvalifikaciju prijavilo 8 polaznica. Njih pet iz određenih razloga, među kojima je izostanak podrške, od strane porodice, nije uspelo da završi. Tri polaznice su uspešno završile i dobile sertifikate.

“Kao zaposlenoj u Gerontološkom centru, ukazala mi se prilika za prekvalifikacijom za geronto domaćicu. Prihvatila sam i evo večeras ću dobiti sertifikat. Prekvalifikacija je bila potpuno besplatna, a meni je omogućila da napredujem na poslu. Veoma sam zadovoljna”, poručila je polaznica Dragica Novakov.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px