Pojačano prisustvo policajaca i u zrenjaninskim školama, pomoć pružile lokalne ustanove

Zrenjanin – Zrenjaninske škole

Povodom tragedija koje su prethodnih dana uznemirile javnost u našoj zemlji, a posebno učenike i njihove roditelje, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sazvao je juče sastanak kome su, pored njegovih saradnika, prisustvovali članovi Saveta za obrazovanje Grada Zrenjanina, u kome su predstavnici Predškolske ustanove Zrenjanin, osnovnih i srednjih škola, Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu i Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin, a prisutni su bili i predstavnici Doma učenika i Studentskog doma, Policijske uprave Zrenjanina, Centra za socijalni rad, centra „Most“ i Crvenog krsta.

Kako je gradonačelnik Salapura naveo, cilj današnjeg razgovora jeste sagledavanje već preduzetih mera, aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu, ali i da se u neposrednom razgovoru omoguće još bolja komunikacija i koordinacija.

– Tragedije koje su potresle Srbiju svima nama su dale zadatke koje moramo da sprovedemo na svim nivoima. Mere koje je predložio predsednik Aleksandar Vučić, a usvojila Vlada Srbije su usmerene na zaštitu svih građana, a prvenstveno generacija koje tek stasavaju.

Osnovne i srednje škole treba da budu mesto u kome će naša deca da se osećaju sigurno, bez bojazni od vršnjačkog nasilja ili krivičnih dela. Grad Zrenjanin podržava sve aktivnosti koje će doprineti razoružanju Srbije, povećanju bezbednosti i ujedinjenju društva oko porodičnih vrednosti – rekao je gradonačelnik Salapura.

On je dodao da je Zrenjanin pre ovih nemilih događaja formirao Savet za obrazovanje čiji je cilj da poboljša uslove rada u osnovnim i srednjim školama, a koje bi u saradnji sa lokalnom samoupravom mogli da se primene.

– Savet će sarađivati i sa stručnim organima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Centru za socijalni rad kako bi se zajedničkim rešenjima i bezbednost u školama podigla na viši nivo. Preventivno delovanje je prva aktivnost, pa planiramo da formiramo i Koordinaciono telo za praćenje i procenu bezbednosti u osnovnim i srednjim školama u gradu – rekao je još gradonačelnik Salapura.

Na današnjem sastanku predočeno je da su od danas, po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova, pojačane mere obilaska škola i da svaku školu od danas obilaze po dva policijska službenika kako bi na taj način povećali bezbednost dece, a što će svakako uticati i na to da roditelji budu sigurniji.

Policajci će obilaziti škole u vreme početka nastave, za vreme velikog odmora  i po završetku nastave. U narednom periodu biće doneto i trajnije rešenje i o tome će javnost biti obaveštena.

Rečeno je i da su škole u saradnji sa Školskom upravom preduzele određene mere i da postoji odlična saradnja sa Policijskom upravom Zrenjanin.

I u Predškolskoj ustanovi sprovodi se stroža kontrola prilascima dvorištima i ulasku u objekte, a kako je i praksa od 2000. godine, ulazna vrata na objektima su zaključana i preko dana dok su deca u vrtićima.

Takođe, Centra za socijalni rad ima mobilnu ekipu stručnjaka koji dežuraju 24 časa, a pomoć pružaju i stručnjaci Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina – Most gde je zabeleženo i drastično povećanje broja poziva u prethodnim danima.

Pomoć pružaju i vršnjački edukatori Crvenog krsta Zrenjanin, koji se u nedelji Crvenog krsta, posebno trude da promovišu humanost i empatiju.

Inače, Grad Zrenjanin je i prethodnih godina bio uključen u sprovođenje projekata koji su se ticali bezbednosti, mentalnog zdravlja mladih i sprečavanja vršnjačkog nasilja, a u Domu zdravlja, pri Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, funkcioniše i Savetovalište za mlade u kome radi multidisciplinarni tim sastavljen od pedijatara, ginekologa, psihologa i medicinskih sestara.

Gradonačelnik Salapura je najavio da će na narednoj sednici Skupštine grada, po hitnom postupku, biti oformljen i  Tim za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px