Prijem za Jovanu Maksić, doktoranta iz oblasti medicinske neuro nauke: Zrenjanin je moj rodni grad, želela bih da motivišem mlade koji ovde žive

Zrenjanin – Jovana Maksić

Podelite vest

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ugostio je danas našu sugrađanku Jovanu Maksić, mladu naučnicu, doktoranta iz oblasti medicinske neuro nauke, koja kao samostalna oblast ne postoji u Srbiji.

Nakon završenog Njujorškog univerziteta u Šangaju, studije je nastavila u Pragu i Njujorku, a doktorsku disertaciju priprema u Frankfurtu, na “Ernst Štruman” institutu, delu Maks Plank sistema u oblasti istraživanja ove nauke koja u Srbiji postoji samo u okviru neuromedicine i neurologije i ne egzistira kao samostalna naučna disciplina.

Jovana je rođena i odrasla u Zrenjaninu, gde se školovala do drugog razreda gimnazije.

Srednje obrazovanje završila je u školi “Ruđer Bošković” u Beogradu, otisnuvši se potom na studije u inostranstvu i naučne vode, a posebno se do sada bavila istraživanjem ponašanja primata, malih divljih majmuna, u njihovom prirodnom okruženju, drugačijem u odnosu na simulirane laboratorijske uslove.

To je činila na ostrvu Kajo Santijago u Portoriku, na kom od pre stotinak godina obitavaju majmuni poreklom iz Indije.

Boravak u rodnom gradu tokom božićnih praznika završava sutra, a danas je iskoristila priliku da, zajedno s momkom iz Francuske, poseti Gradsku kuću, na poziv gradonačelnika.

Razgovarali su o mnogim temama, između ostalog i o tome kako Jovanin primer i put kojim je pošla može pozitivno delovati i motivisati mlade ljude da učine nešto slično. 

– Sutra se vraćam u Frankfurt, gde trenutno radim na jednom naučnom forumu, negde sam između akademskih pozicija, u nekom mirnijem ambijentu, ali uz pripreme za narednu naučnu ekspediciju za koju ne znam tačno gde će se realizovati, volela bih da bude ponovo u Južnoj Americi ili u Africi – kaže mlada naučnica i dodaje da joj je, uz brojne obaveze koje ima, jedna od najvažnijih da tokom godine nađe vremena za dolazak u Zrenjanin.

– Minimalno to činim jednom godišnje, ali uglavnom dolazim dva-tri puta, ovo je grad u kom sam rođena i živela do 16. godine i uvek kada dođem “napunim baterije” i budem spremna za naredne aktivnosti.

S gradonačelnikom sam razgovarala ne samo o istoriji našeg grada, nego i o budućnosti i nekoj perspektivi za mlade ljude, posebno za one koji su zainteresovani za nauku i studije u inostranstvu, o njihovoj motivisanosti i nekoj novoj viziji Zrenjanina.

Volela bih da u nekom narednom periodu i koracima, o čemu smo takođe razgovarali, svojim radom i primerom, koliko god sam u mogućnosti, doprinesem tome i uzvratim gradu, da nekako stimulišem naše ljude i našu omladinu – iznela je svoje utiske o današnjem prijemu Jovana Maksić.    

Iako joj je tek 26 godina – rođena je 1996. godine – Jovana se može podičiti ozbiljnom biografijom i referencama, a naučno-istraživačkim radom bavila se na univerzitetima u Šangaju, Berlinu i Njujorku.

Između ostalog, stažirala je tokom 2016. godine i u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu, u okviru pedijatrijske neurologije EEG laboratorije, gde je asistirala pri kliničkim EEG snimanjima i prijemu pacijenata koji pate od epilepsije.

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. divno je da i zrenjanin ima jovanu amksić mladu naučnicu koja se usavršava u oblasti neurologije i koja se4 uvek vraća u rodmi grad gde želi svojim primerom dastimuliše mlade zrenjanince da je sve moguće ako to i želite divim se ovoj devojci

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px