U Gradskoj kući održan prijem povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Zrenjanin - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, zamenik gradonačelnika Saša Santovac sa saradnicima, upriličio je prijem za predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom, a prisustvovale su i predstavnice „Fondacije Ana i Vlade Divac“, „Foruma mladih sa invaliditetom“, „Karitas Srbije“ i Karijernog centra za osobe sa invaliditetom koji je nedavno otvoren u našem gradu.

Santovac je ukazao i da je istim povodom, u holu Gradske kuće organizovana i prodajna izložba rukotvorina Dnevnog boravka za decu i mlade sa telesnim invaliditetom odnosno intelektualnim teškoćama „Alternativa“, Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, OSŠ „9. maj“ i centra „Most“.

Istakao je i da su ovakvi prijemi postali tradicionalni budući da se pokazalo da su odlična prilika za razgovor, a posebno što su na današnjem prisustvovale i predstavnice organizacija koji se bave pitanjima osoba sa invaliditetom i podsetio da je, pored podrške koju osobama sa invaliditetom pruža Grad Zrenjanin, u našem gradu nedavno otvoren Karijerni centar.

Centar je otvoren u okviru projekta “Posao po meri; Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koji finansira USAID, a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom, dok su partneri na projektu i Karitas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Slađana Lević iz Foruma mladih sa invaliditetom predstavila je aktivnosti tog udruženja i izrazila zadovoljstvo što je u Zrenjaninu otvoren Karijerni centar i ukazala da je svrha Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom upravo afirmisanje prava tih osoba, posebno ekonomska ravnopravnost i ostvarivanje prava na rad koji su ključni za samostalnost osoba sa invaliditetom.

– Sve to još nije u punom obimu, predrasude o njihovoj radnoj sposobnosti  i dalje su prisutne i zato je zadatak svih nas da o toj temi govorimo. Zaista je lepo što su danas izloženi radovi i što rezultati nečijeg rada mogu da se vide i kupe  – kazala je ona.

Marina Kostić iz Karitasa Srbije i u ime Karitasa Zrenjanin zahvalila je Gradu Zrenjaninu na prilici da ovaj značajan datum bude zajednički obeležen.

Navela je i da se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava pod sloganom „Ujedinjeni u akciji za spašavanje i postizanje Ciljeva održivog razvoja za OSI, sa OSI i od strane osoba sa invaliditetom (OSI)“ i podsetila da se Karijerni centar nalazi na adresi Ljubljanska 15 i radi svakog dana 8 do 16 časova.

Sanja Vukelić iz Fondacije Ana i Vlade Divac podsetila je da Grad Zrenjanin partner toj fondaciji na projektu i da je prošle godine u ovo vreme potpisan Memorandum o saradnji kojim je dogovorena međusobna podrška u realizaciji projekta „Posao po meri; Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“ i da će ta saradnja trajati i narednih godina.

Jelena Dragić načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Zrenjanin čestitala je osobama sa invaliditetom njihov dan i predočila mere i aktivnosti koje Grad sprovodi, a koji se tiču davanja podrške i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

Tokom današnjeg prijema predstavnici nekoliko udruženja postavljali su pitanja i predlagali konkretne aktivnosti koje bi se mogle organizovati u narednom periodu, a koje bi, kako su naveli, bile od velikog značaja za funkcionisanje njihovih organizacija. 

Tekst: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px