Do 7. aprila prijave za podršku pri apliciranju na StarTech konkurs i 100.000 evra

Beograd/NALED – StarTech konkurs

Svi zainteresovani inovatori imaju još mesec dana da konkurišu za StarTech program i osvoje grant do 100.000 evra, i još nekoliko dana, do 7. aprila, da se prijave za program podrške u izradi aplikacije. StarTech program je projekat kompanije Philip Morris, vredan pet miliona dolara, koji sprovodi NALED, uz podršku Vlade Srbije.

Na info danu StarTech programa, posvećenom saradnji nauke i privrede, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović rekla je da se nada da će broj inovacija koji dolaze iz naučne zajednice i instituta biti veći nego u prethodna dva ciklusa. Ona je dodala da je ohrabrujuće što je StarTech program najveću podršku dao timovima koji se bave veštačkom inteligencijom, biotehnologijom, poljoprivredom i ekologijom što su, kako je ocenila, teme koje su danas najbitnije.

– U Srbiji trenutno posluje oko 500 startap kompanija, ali se nadamo da će njihov broj biti još veći.

Za ceo ekosistem zato je veoma značajan Startech program koji pokazuje koliko je bitno da svi zajedno sarađujemo – država, privreda i nevladin sektor. Zahvaljujem se kompaniji Philip Morris i NALED-u na ovako dobrom projektu i pozivam i druge kompanije u Srbiji da podrže inovatore jer je to veoma važno za razvoj nauke i inovacija kod nas. Prioritet Vlade biće komercijalizacija i internacionalizacija naših domaćih rešenja, kako bismo uhvatili korak sa svetskim trendovima – objasnila je Begović.

dušan vasiljević, naled

Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova Philip Morris Srbija, rekao je da je ova internacionalna kompanija pre nekoliko godina napravila vrlo hrabar zaokret ka novim proizvodima i potpuno novim tehnologijama.

– Rešili smo da se baziramo na inovacijama, ali onda smo počeli da se suočavamo sa problemima za koje nismo znali da postoje. Pre dve godine najveći biznis problem kompanije PMI  bio je nestašica mikročipova na svetskom tržištu. Inovatori iz auto-industrije rešili su ovaj izazov jer su se setili da svaka veš mašina ima čip, te su kupili 30.000 veš mašina i tako rešili nestašicu na tržištu. Ovaj inovativni način razmišljanja, mi vidimo i negujemo kod timova iz StarTecha – rekao je Miletić.

startech info dan beograd govornici

Vlada Srbije formirala je prošle godine Centar za četvrtu industrijsku revoluciju sa idejom da se osim novčane podrške inovacijama, pruži i regulatorna, razvojem javnih politika kako bi implementacija inovacija bila mnogo lakša u svakodnevnom životu, rekla je direktorka centra Jelena Bojović.

– Vidimo da se dugi niz godina ulaže u inovacije i to je put kojim treba i dalje da idemo. Broj patenata je povećan 3,6% u odnosu na prošlu godinu. Ono što je sledeći korak je povezivanje inovativnog i komercijalnog i pronalaženje načina da te inovacije stignu do svih nas – zaključila je Bojović.

Propozicije konkursa

Inovatori mogu da apliciraju za grantove od 15.000 do 100.000 dolara. Osim novca, korisnici grantova moći će da računaju i na 1.000 sati mentorske podrške za registraciju patenata, podršku izlasku na nova tržišta, pravne savete i dr. U okviru LOT-a 1 namenjenog startapovima i biznisima osnovanim nakon 1. januara 2021. moguće je dobiti grantove od 15.000 do 25.000 dolara u cilju razvoja inovativne ideje (uz sufinansiranje od 10%). LOT 2 donosi grantove od 25.000 do 50.000 dolara (uz sufinansiranje od 20%) za mikro, mala i srednja preduzeća osnovana najkasnije do kraja 2020. za plasiranje proizvoda na tržište. Firme iz sektora MMSP mogu da apliciraju i za LOT 3 ukoliko planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, za šta će dobiti bespovratna sredstva od 50.000 do 100.000 dolara (uz sufinansiranje od 30%). 

Informacije o programu, uslovima i dokumentaciji za učešće, aplikanti mogu da nađu na internet sajtu www.startech.org.rs, kao i putem kontakt centra na adresi info@startech.org.rs i broju 0800 000020.

Izvor: NALED

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px