Preporuke veterinarske ambulante Laki Vet o preventivi i terapiji protiv srčanog crva

Zrenjanin - Veterinarska ambulanta Laki Vet

Srčani crv (dirofilarija imitis) je parazit koji kod pasa i mačaka izaziva bolest pod nazivom bolest srčanog crva. Bolest srčanog crva nastaje usled ujeda zaraženog komarca. Parazit se u zaraženoj životinji nalazi u malom krvotoku (krvne sudove koji povezuju srce i pluća) i srcu. Kod pasa odrasli srčani crv može da živi od 5 do 7 godina, dok kod mačaka od nekoliko meseci do 3 godine.

Takozvani prvi stadijum bolesti najčešće u početku prolazi bez simptomatologije ali se može otkriti testiranjem životinje. Prvi stadijum bolesti predstavlja period kada je životinja obolela ali nema dovoljno odraslih crva da bi se ispoljili simptomi bolesti.

Drugi stadijum bolesti počinje kada se nakupi dovoljan broj odraslih crva koji  počinju polako da oštećuju plućne alveole, parenhim i smanjuju cirkulaciju krvi u plućima.Prvi znaci bolesti mogu biti kašalj, pojačano dahtanje, kijanje, blagi zamor prilikom fizičke aktivnosti vašeg kućnog ljubimca.

Treći stadijum bolesti se manifestuje jakim kašljem koji može da prati beli ispljuvak, zamaranje pri fizičkoj aktivnosti, abnormalni nalaz pri askultaciji srca, naglo dobijanje ili naglo gubljenje kilaže kod životinje.

Kod četvrtog stadijuma dolazi do letargije, kada se uzbudi životinja može da se onesvesti sa pojavom cijanoze, pojava ascites (nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji), abnormalni nalaz pri askultaciji srca.

Terapija prilikom lečenja životinje od bolesti srčanog crva je dugotrajna, i traje od 6 meseci pa i duže. Postoje dva protokola lečenja ove bolesti. Prvi tip prtokola je  „FAST KILL“ adulticidni tretman i „SLOW KILL“ dugotrajni tretman. U Srbiji se koristi protokol „SLOW KILL“ zbog registrovanih lekova za ovaj vid protokola. Svaki veterinar ima svoj tempo lečenja u samom protokolu. Doziranje lekova procenjuje veterinar na osnovu težine životinje. Prilikom pružanja terapije, u toku lečenja pas se svaki dolazak pregleda kako bi se pratio tok lečenja, kako podnosi terapijui da li je potrebno uvoditi dodatni lek ili suplementaciju.

Preventiva je definitivno osnovno rešenje protiv ove bolesti. Kod mladih životinja preventiva može da se daje i bez testiranja ali samo do 7 meseci starosti životinje jer se smatra da do tog uzrasta pas ne može da oboli od bolesti srčanog crva. U koliko je Vaš ljubimac stariji od 7 meseci, potrebno je izvršiti testiranje psa ili mačke, i tek u koliko je test negativan može se uvesti neki vid zaštite protiv oboljevanja od srčanog crva.

Kod nas na tržištu postoji više preparata koji vrše tu funkciju. U koliko se odlučite za preventivni vid zaštite protiv bolesti srčanog crva, bitno je da znate da je potrebno redovno davati preparate na svakih mesec dana odnosno 5 nedelja.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati veterinarsku ambulantu Laki Vet putem telefona 0600563004 ili ih posetiti na adresi Topličina 13a, Šumica, Zrenjanin.

Radno vreme ambulante je ponedeljak-petak od 8 do 20 časova, subotom od 8 do 15 časova, a nedeljom na poziv.
Sve informacije i savete možete dobiti putem telefona 060/0563-004.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px