Premijera: „Pradevojčica“, lutkarska scena NP „Toša Jovanović“

Zrenjanin – NP „Toša Jovanović“

Podelite vest

Lutkarska scena NP „Toša Jovanović” imaće premijeru u petak, 25. novembra, u 18 časova na velikoj sceni.

U pitanju je komad rađen prema motivima istoimenog romana Desanke Maksimović PRADEVOJČICA, za čiju je dramatizaciju zaslužna Mina Petrić, dok režiju potpisuje Sonja Petrović. Dizajnerka scenografije, kostima i lutaka je Irina Somborac, kompozitor Nenad Kojić, a stručna saradnica za zemljanu arhitekturu je Dragana Kojičić.

Igraju: UNA BEIĆ, PREDRAG GRUJIĆ, NATAŠA MILIŠIĆ, DANILO MIHNjEVIĆ, SNEŽANA POPOV, OLGICA TRBOJEVIĆ KOSTIĆ i MIROSLAV MAĆOŠ.

Inspicijentkinja i suflerka je Aleksandra Šalamon.

Neka ostane ovde upisano da je Pradevojčica moja prva lutkarska predstava.  U nadi da će ih biti još mnogo, jer mi je lutka otvorila neki potpuno novi svet u kojem bi se moglo živeti.

Sonja Petrović

Reč rediteljke

Boraviti u Pradevojčici znači živeti u vremenu koje je bilo u suživotu sa prirodom. Raditi ovu predstavu za mene je podsetnik koliko smo se udaljili od sunca, meseca, zemlje, vode, vatre, biljki, životinja… Koliko smo se udaljili od realnih dodira i susreta sa prirodom. U zajednici koju smo u ovoj predstavi konstruisali priroda je događaj, lik, trenutak, lepota, prijatelj, ubica, roditelj, stanodavac… Ona je istovremeno izvor lepote, ali i užasa. Zato priroda nije nešto što „treba čuvati“ nego deo nas, ponekad do te mere da su naša bića ustvari refleksije njenog stanja. To je osnovna stvar na koju treba da nas podseti ova zajednica. Međutim, i ovo za nas napredno društvo ima svoje mane. Ima svoja pravila koja su podređena dečacima i muškarcima. Ali, da nema ali, ne bi bilo ni priče!  U toj zajednici živi jedna devojčica Gava koja se nameračila da ta pravila promeni. Pored njenog najvećeg saveznika prirode, jer to što ona traži jeste prirodna stvar, njena podrška je i dečak Buk. Zato je pomalo ovo priča i o velikoj ulozi dečaka u ženskoj borbi za prihvatanje prave prirode žene i prirode uopšte.

Reč dramaturškinje

Roman Pradevojčica Desanke Maksimović odnedavno je u izbornoj lektiri osnovnih škola. Dramatizovati lektiru, za mene, posebno je uzbudljivo, jer predstava pruža deci sliku moguće interpretacije pročitanog dela i razmaštavanja njegovih motiva. Ona ima moć, čini mi se, da produbi ljubav prema čitanju, kao i prema pozorištu. A neminovno poređenje literarnog predloška i scenskog dela, u slučaju Pradevojčice može dodatno da doprinese kritičkom promišljanju sadržaja. Naime, Desanka, u duhu ženskih romana o odrastanju odlučuje da završi Pradevojčicu venčanjem devojčice Gave. Mi biramo da ispričamo drugačiju priču.

Onu u kojoj rešenje za srećnu budućnost nije venčanje već suživot sa prirodom, radoznalost i borba za samoostvarenje. 

Mina Petrić

O ekologiji procesa

Ekološko pozorište nije samo pozorište koje se bavi ekološkim temama, nego i ono koje se trudi da u što većoj meri koristi prirodne materijale: pa tako, svetom u kome odrasta devojčica Gava dominira gušter od jute postavljen na drvenu pokretnu konstrukciju; lutke su napravljene od starih kartona za jaja koju je cela ekipa predstave sakupljala, a bojene su prirodnim ručno ceđenim pigmentima iz zemlje; šišarke – kosa žena stigle su sa Ostrva Krk i Malog Lošinja; slama i kanapi – brada Vrača iz sela Vizić; grane – noge životinja birali smo po raznim šumama i baštama Zrenjanina; u svojoj jutanoj pećini Gava crta vojvođanskom zemljom pretežno sa Titelskog brega.

Na sceni se pojavljuje i voda – žuta zrenjaninska, čime rediteljka skreće pažnju i na dugogodišnji problem grada sa pijaćom vodom. Tim je radio sa ciljem da u toku stvaranja predstave pokuša da ostavi što manji otisak na planetu Zemlju, a elementi predstave nakon svog života mogu biti ponovo iskorišteni, reciklirani ili vraćeni prirodi.

Irina Somborac i Dragana Kojičić

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px