Pregled programskih aktivnosti Kulturnog centra do 26. januara 2023.

Zrenjanin – Kulturni centar

Podelite vest

Plivanje za časni krst

Gradska manifestacija „Plivanje za časni krst“ u organizaciji Grada Zrenjanina, Srpske pravoslavne crkvene opštine i Kulturnog centra održaće se u četvrtak, 19. januara u 12 časova na jezeru kod Kulturnog centra.

Ove godine organizuje se 14.  put  kao deo obeležavanja hrišćanskog praznika – Bogojavljenja.

Tribina „Doprinos Ludvika Kube istraživanju tradicionalne muzike slovenskih naroda“

U okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 17. januara biće održana tribina pod nazivom „Doprinos Ludvika Kube istraživanju tradicionalne muzike slovenskih naroda“.  Uvodničar je prof. dr Nice Fracile etnomuzikolog, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik programa.

Tribina počinje u 18 časova.

O tribini: Predavanje o Ludviku Kubi pejzažnom slikaru, muzičaru, folkloristi i etnologu, profesoru na Umetničkoj akademiji u Pragu, održaće prof. dr Nice Fracile redovni profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, jedan od naših najboljih etnomuzikologa i poznavaoca umetničkog i istraživačkog rada Ludvika Kube. Predavanje će biti ilustrovano video snimcima tradicionalnih višeglasnih pesama, kao i pojedinim slikama Ludvika Kube urađenih u raznim tehnikama.

Francuski filmski karavan – Ciklus animiranih filmova „Dani zanimacije“

U saradnji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra u toku januara organizuje se Francuski filmski karavan u okviru kojeg će se  emitovati ciklus pod nazivom „Dani zanimacije“. U četvrtak, 19. januara prikazuje se animirani dečji film „Kalamiti“.

Projekcija počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan.

Film: „Kalamiti“ (2020, 82’)

Režija: Remi Šaje

Sinopsis: „Godina 1863. u Sjedinjenim Američkim Državama. Otac Marte Džejn strada u konvoju kojim su se uputili na Daleki zapad u nadi za boljim životom. Ona je prinuđena da upravlja zaprežnim kolima i brine o konjima. Nije joj lako, ali joj nova situacija pruža do tada nepoznati osećaj slobode. Da bi joj bilo lakše, počela je da nosi pantalone kako bi joj bilo udobnije da jaše, što je vođa konvoja, Abraham, smatrao veoma drskim. Optužena za krađu, Marta je primorana da pobegne. Kreće u istragu kako bi dokazala svoju nevinost i tokom procesa otkriva jedan potpuno novi svet i gradi svoju ličnost.“

Trejler na linku.

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Tokom januara nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra, svake subote pratioci naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, veštine, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima… U subotu, 21. januara na programu je snimak posete izložbi „Agrarno nasleđe Banata“ i postavci „Zrno po zrno“ zrenjaninskog muzeja.

Radionica se prikazuje na Fejsbuk stranici Kulturnog centra sa početkom u 10 časova.

Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

Bioskopska projekcija – Film „Oluja“

U subotu, 21. januara u bioskopu Kulturnog centra prikazuje se domaći igrani film „Oluja“. Film je urađen u režiji i po scenariju Miloša Radunovića.  Projekcija počinje u 20 časova.

O filmu: “OLUJA“ je film – drama o ratu ispričana iz ugla običnog čoveka koga maestralno glumi Jovo Maksić u ulozi Ilije, čiji je jedini cilj da zaštiti i sačuva svoju porodicu, ognjište i selo u kom je odrastao sa drugovima koji su mu silom prilika postali saborci, a čije se životne priče  prepliću. U želji da spreči dalje napade na selo, gde je zamalo ostao bez sina Petra, Ilija formira diverzantsku jedinicu, sa ciljem da uništi neprijateljsko gnezdo odakle se napada selo. U toj bitci za opstanak, naši junaci vode i svoje lične bitke, a njihove porodice bivaju primorane da napuste svoje domove i potraže spas u nepreglednoj koloni koja kreće ka matici, ka Srbiji.”

Uloge: Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Marija Pikić, Novak Bilbija, Davor Janjić, Slavko Labović, Ivan Vujić i drugi.

Filmski matine – Dečji animirani film „Ko se boji vuka još 2“

U okviru filmskog matinea u nedelju, 22. januara u Kulturnom centru prikazuje se dečji animirani film „Ko se boji vuka još 2“, sinhronizovan na srpski jezik. Početak projekcije je u 11 časova a karte se prodaju po ceni od 250 dinara na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije.

Sadržaj:

„U gradiću u kome ovce i vukovi žive u miru, pojavljuju se dva gosta, polarna lisica i mala ovca. Niko ne očekuje u kakav problem će ih oni dovesti, a moraće da se udruže da bi prebrodili opasnost. Samo timski rad može da reši probleme i pomogne im da se suoče sa izazovima, jer su zajedno jači.“

Francuski filmski karavan – Ciklus animiranih filmova „Dani zanimacije“

U saradnji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra u toku januara organizuje se Francuski filmski karavan u okviru kojeg će se  emitovati ciklus pod nazivom „Dani zanimacije“. U četvrtak, 26. januara prikazuje se animirani dečji film „Vonjavi pas u Parizu“.

Projekcija počinje u 20 časova. Ulaz  je besplatan.

Film: „Vonjavi pas u Parizu“ (2019, 62’)

Režija: Davi Duron, Vensen Patar i Stefan Obije

Sinopsis:

«Bio jednom jedan povodljiv i živahan pariski pas, po imenu Vonjavi pas. Sa Šaplaplaom, svojim vernim drugom iz oluka, Vonjavi pas luta ulicama Pariza uzdignute glave. Uprkos svim nezgodama koje pravi, Vonjavi pas se uvek dočeka na noge! Međutim, drugim psima tu nešto biva sumnjivo…Ova luda avantura Vonjavog psa i njegovih prijatelja otkriva najmlađima poeziju Pariza!“

Trejler na linku.

Stručna tribina o vinu

Stručno predavanje za vinogradare, proizvođače vina i sve one koji žele da saznaju nešto više o samoj proizvodnji vina sa osvrtom na svetska iskustva kada je ta problematika u pitanju sa temom „Vezani sumpor i oksidisano vino“ održaće se u okviru tribinskog programa Kulturnog centra u utorak, 24. januara sa početkom u 18 časova u Maloj sali.

Predavač je Šandor Šomođi, diplomirani tehnolog. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik programa.                      

plakat vezani sumpor i oksidisano vino 24. januar 2023.godine

Organizatori predavanja su Klub vina Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina. Program sadrži uvodno predavanje sa multimedijalnom projekcijom, diskusiju na temu izlaganja a nakon diskusije sledi degustacija uzoraka vina koja pokazuje predmetne probleme i njihovo rešenje.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px