Premijerno predstavljen projekat „Mali kustosi – velike priče“ u Narodnom muzeju Zrenjanin

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Podelite vest

„Mali kustosi – velike priče“ naziv je projekta Narodnog muzeja Zrenjanin namenjenog mladima uzrasta od 13 do 19 godina i imao je za cilj njihovo aktivno uključivanje u interpretaciju zavičajnog kulturnog nasleđa prezentovanog na stalnoj postavci Muzeja.

Učenici osnovnih i srednjih škola koji su iskazali interesovanje za učešće najpre su sa muzejskim pedagogom obilazili postavku, a potom su u skladu sa svojim afinitetima birali teme koje su bile fokus njihovog istraživanja i prezentacije u video-formi.

Njihovi rezultati rada su premijerno predstavljeni sinoć u vidu šest kratkih video filmova.

„Projekat „Mali kustosi – velike priče“ je projekat Narodnog muzeja Zrenjanin, pedagoško informativne službe, i on je namenjen mladima, učenicima od 13 do 19 godina

Ovo je prva faza projekta a mi se iskreno nadamo da će to postati programska aktivnost kojom ćemo se mi i narednih godina baviti.

Učesnici ovog projekta bili su učenici osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina i osnovna škola „Uroš Predić“ iz Orlovata, i tri srednje škole iz Zrenjanina, a to su Srednja Poljoprivredna škola, Zrenjaninska gimnazija, Muzička škola „Josif Marinković“.

Najpre smo se upoznavali, a onda smo obilazili stalnu postavku. 

Oni su birali teme koje su po njihovim afinitetima bile nekako najinteresantnije, onda smo intenzivno radili na tim temama, i evo danas ćemo imati premijeru šest kratkih video filmova, koje su oni priredili i na neki način sami i snimili i ti filmovi su zapravo ogledalo višemesešnog rada koji je iza nas.“, rekla je Ivana Arađan, viši kustos – istoričar umetnosti.

„Mi nismo uopšte insistirali na stručnosti učenika, već na njihovoj viziji i ideji, a mi smo praktično bili tu kao neko ko će im dati krila i pomoći im malo i uputiti ih da to i ostvare.

Iz našeg iskustva sa montažom i snimanjem, prosto smo ih samo vodili kroz te ideje i zaista je bilo vrlo interesantno zato što smo to radili tako da deca prate svoju ideju i svoju viziju oko stvari koje su ih zanimale a mi smo to na kraju samo upakovali.

Nismo se uopšte trudili da to izgleda krajnje profesionalno i to nije bila ideja, nego je bila ideja da zainteresujemo mlade ljude da se izraze i na taj način, putem video priloga, koji imaju neku lepotu, i mislim da smo postigli taj cilj.

Snimanje je trajalo otprilike 6 dana, svaki dan smo snimali po jednu temu, a montaža je trajala otprilike isto toliko.

Video će, predpostavljam, biti dostupan na YouTube kanalu Narodnog muzeja. U ovom tehničkom delu smo učestvovali samo Đula Feldeši i ja, iz udruženja „Pečat“. “, rekao je Dušan Udicki iz udruženja „Pečat“.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. u narodnom muzeju u zrenjaninu sinoc je održana predstava mali kustosi koji su se predstavili svojim umećem što je za pohvalu

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px