Predstava „Hleb teatra“ „Marija Ručara“ u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin – Kulturni centar

Podelite vest

U sredu, 2. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina sa početkom u 20 časova, publika će imati priliku da pogleda scensku interpretaciju zaboravljenog i zabranjivanog dela srpskih nadrealističkih pesnika Dušana Matića i Aleksandra Vuča nastalog tridesetih godina XX veka.

Reč je o poemi „Marija Ručara“ koja se bavi radničkim temama u pravom smislu te reči. Danas, scenska interpretacija poeme, predstava „Hleb teatra“ pravi vezu između položaja radnica tridesetih godina 20. veka i radnica današnjice,  okruženih   neoliberalnim kapitalizmom i njegovim modifikacijama.

Režiju i dramaturgiju predstave je uradila Sanja Krsmanović Tasić a u predstavi igraju: Marta Keler, Jugoslav Hadžić, Danilo Karapandža i Sanja Krsmanović Tasić. Predstavu su podržavali fondacija „Rekonstrukcija ženski fond“ (RŽF) i MKM.

marija rucara foto 3

Kako se navodi: „Marija Ručara“ je scenska interpretacija nepravedno zaboravljenog dela srpskih nadrealističkih pesnika Dušana Matića i Aleksandra Vuča. Poema je izašla u Knjižarnici „Svetlost“ Lazara P. Vukićevića u Beogradu, 1935. godine kao prva knjiga edicije „Poezija i kritika“, ali je još pre puštanja u prodaju bila zabranjena, a nepovezani primerci uništeni.

„Marija Ručara“ i u sadašnjem vremenu snažno progovara o položaju žene, radnice i predstavlja jasan krik obespravljene žene, kao svih nas koji smo ućutkani i čije se mišljenje i stav o gradu i zemlji u kojoj živimo ne uvažava, već je najglasniji zov profita a surovo ekspoloatatisanje ljudi, prirode, zemlje vidljivo na svakom koraku.

Iz “Hleb teatra” navode da  “Kroz ovu temu, želimo da ukažemo na potencijalne perspektive prevazilaženja i revolucionarizovanja uslova svakodnevnog života u vreme globalnog neoliberalnog kapitalizma, njegovih paradigmi, politika, tehnika kontrole, zastrašivanja, uslova rada, migracijskih režima i demokratije.”

Predstava se organizuje u saradnji beogradskog Centra za dramu u edukaciji i umetnosti – CEDEUM, zrenjaninskog CEKOM-a i Kulturnog centra. Ulaz je slobodan.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022