Usvojen Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije

Beograd - Vlada Republike Srbije

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, a kojim se uređuje način sprovođenja politike državnog vlasništva i upravljanje u javnim preduzećima, koja su u vlasništvu Republike.

Reč je o novom Predlogu zakona, s obzirom na to da je prethodni bio u skupštinskoj proceduri, ali je nakon inicijative predsednika Republike Aleksandra Vučića povučen i organizovane su javne konsultacije o Nacrtu zakona u tri runde pregovora – sa predstavnicima javnih preduzeća, nevladinih organizacija, civilnog društva, kao i posebno sa medijima, preciznije svim ekonomskim i privrednim novinarima.

Sve ovo urađeno je kako bi se odbacile sumnje u vezi sa neistinitim navodima u javnosti, da se tim zakonom prodaju nacionalni parkovi, vodoizvorišta, kao i da njime Vlada Srbije želi da privatizuje javna preduzeća.

Razlog zbog kojeg se donosi ovaj zakon nije privatizacija postojećih javnih preduzeća, naprotiv, cilj je njihovo osnaženje, korporatizacija i bolje upravljanje, sa namerom ostvarivanja boljih poslovnih rezultata.

Takođe, Zakonom o privatizaciji propisano je da predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, kao ni dobra od opšteg interesa.

Predlog zakona se primenjuje na AD ili DOO u kojem Republika Srbija ima svojstvo člana, odnosno akcionara sa više od 50 odsto osnovnog kapitala društva, odnosno ima kontrolno vlasništvo u društvu po drugom osnovu.

Takođe, pojedine odredbe ovog predloga zakona se primenjuju na manjinsko društvo kapitala – odnose se na prava i obaveze predstavnika Republike Srbije u skupštini manjinskog društva, uslove koje mora da ispunjava da bi bio imenovan, uslove za razrešenje, obavezu stručnog usavršavanja i td.

Najznačajnije novine odnose se na centralizovano vlasničko upravljanje, a Ministarstvo privrede će biti organ državne uprave koji obavlja centralizovanu vlasničku funkciju, uz izuzetke u oblasti energetike.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, sa ciljem jačanja ženskog preduzetništva, povećanja broja privrednih subjekata i daljeg podsticanja zapošljavanja.

Za podsticanje ženskog preduzetništva namenjeno je 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, a program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Na ovaj način Vlada želi da pruži sistemsku podršku ženskom preduzetništvu, kako bi se dala podrška ženama za nastavak i razvoj njihovih biznisa, a time podstaklo i jačanje preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, koja su kičma razvoja privrede.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim i postojećim preduzetnicama, kao i mikro i malim privrednim društvima, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena.

Sredstva su namenjena, između ostalog, za kupovinu mašina/opreme/alata, nove računarske opreme i softvera, vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i pružanje usluga (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina).

Članovi Vlade usvojili su Odluku o proglašenju elementarne nepogode, kojom je vanredna situacija proglašena u 28 jedinica lokalne samouprave.

Ova odluka doneta je zbog štete koja je nastala na objektima javne namene u javnoj svojini, porodičnim stambenim objektima u svojini građana i poljoprivrednim usevima, nakon jakog olujnog vetra, obilnih kišnih padavina i grada u julu ove godine.

S obzirom na to da je za sprovođenje ove odluke potrebna pomoć iz državne kase, Ministarstvo privrede će predložiti Vladi donošenje državnih programa obnove, kojima će biti precizirana finansijska sredstva potrebna za njihovu realizaciju, a nastojaće se da se u što kraćem roku započnu radovi na saniranju oštećenja na svim objektima.

Izvor: srbija.gov.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px