Predavanje u okviru izložbe „Život u Banatskoj vojnoj granici” – „Kuće od naboja”

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanina

Predavanje pod nazivom „Kuće od naboja” biće održano u utorak, 4. aprila 2023, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u okviru izložbe „Život u Banatskoj vojnoj granici”.

Predavanje će održati Dragana Kojičić, samostalna arhitektkinja, specijalistkinja za zemljanu arhitekturu, doktorantkinja Scenske arhitekture, tehnike i dizajna, koja se već 15 godina, u saradnji sa brojnim institucijama i organizacijama, bavi promocijom zemljane arhitekture. Dragana je predsednica Kluba finih zanata iz Mošorina, sa kojim organizuje brojne radionice, kampove, treninge za majstore, škole zemljane arhitekture, Regio Earth i Lala Earthland festival. 

Na predavanju će biti reči o kućama od zemlje u svetu i kod nas, različitim tehnikama gradnje zemljom, a fokus će biti na vojvođanskim kućama od naboja: načinu na koji su građene, problemima sa kojima se danas suočavamo živeći u njima, kao i mogućim rešenjima. Predavač će se osvrnuti i na naboj kao tehniku u savremenom kontekstu. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Da podsetimo: U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin aktuelna je izložba pod nazivom „Život u Banatskoj vojnoj granici” čiji je autor Ivan Radić iz Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice.

Ova izložba po mnogo čemu je nesvakidašnja, u prvom delu prikazana su istorijska dešavanja pre i oko samog Požarevačkog mira. Deo o razvoju predela i naselja predstavljen je preko prikaza Prvog vojnog, tajnog premera čiji je autor profesor dr Mlađen Jovanović. Evolucija stanovanja i izgleda kuća objašnjena je pomoću maketa i tlocrta od najjednostavnijih privremenih staništa do Jozefinske kuće sa kraja 18. veka. Plovidba Dunavom tokom kolonizacije Banata i u vreme rata 1716–1718. godine,  kao i plovidba Šajkaške flotile, prikazana je i u maketama brodova koje je načinio brodomodelar Zlatko Pajić. 

Uticaj narodnog odela srpskog stanovništva na razvoj uniforme graničara Banatske vojne granice prikazuje se kroz rekonstrukciju uniformi 18. veka, koje je u saradnji sa kostimografima uradila profesorka mr Maja Studen sa Fakulteta primenjenih umetnosti na odseku Kostim.

Studenti treće godine navedenog fakulteta su 2018. godine prikazali svoja likovna promišljanja na temu rekonstrukcije odevnih formi – uniforme Banatske vojne granice koje su izrađene na malim i velikim formatima.

Svi eksponati su reprodukcije i rekonstrukcije originala brojnih institucija koje su nesebično izašle u susret, prepoznale i podržale ovu ideju, a ova izložba nastaviće da živi kao deo stalne postavke Muzeja Banatske vojne granice, čije je osnivanje i organizovanje planirano do kraja 2024. godine.

Autor fotografija u prilogu: Nemanja Delja 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022