Predavanje Mirka Ilića „Dizajn aktivizam“ nedelja, 23.04.2023. Narodni muzej

Zrenjanin – Mirko Ilić „Dizajn aktivizam“

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u nedelju, 23. aprila 2023. godine, sa početkom u 13 časova predavanje pod naslovom „Dizajn aktivizam“ održaće Mirko Ilić, jugoslovensko-američki strip-crtač, ilustrator, pedagog i dizajner svetske reputacije koji od 1986. godine živi i radi u Nјujorku (SAD).

Mirko Ilić je objavlјivao ilustracije u Tajmu, Nјujork tajmsu, Vol Strit žurnalu i drugim uticajnim američkim novinskim listovima i časopisima. Godine 1991. postaje umetnički direktor Tajm Internešnala, a 1992. umetnički direktor stranica nasuprot uredničke (op-ed) u Nјujork tajmsu. Dobitnik je brojnih nagrada, a dela mu se čuvaju u zbirkama Muzeja Smitsonijan i MoMa u Nјujorku.

Saradnja Mirka Ilića sa Narodnim muzejom Zrenjanin započela je početkom 2020. godine kada je u izložbenom salonu i na panoima na Trgu Slobode organizovana izložba plakata „Projekt Tolerancija“. Ove godine ona će biti proširena predavanjem Mirka Ilića na temu „Dizajn aktivizam“ koje govori o neophodnosti slobode izražavanja i umetničkog aktivizma. Organizator predavanja u ime Narodnog muzeja Zrenjanin je Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti, dok će izložba „Projekt Tolerancija“ biti organizovana u Belom Blatu od strane Marte Aničić (AirMarta) i Salaša Lujza.

mirko ilic autor fotografije robert gojević

Mirko Ilić je čest i rado viđen gost Beograda i Srbije, gde je sarađivao na brojnim projektima, nekoliko puta izlagao svoje radove i držao više predavanja na temu grafičkog dizajna. Godine 2000, u saradnji sa Umetničkom grupom FIA dizajnirao je vizuelni identitet Publikumovog kalendara Antizid za 2001. godinu. Nakon ovog projekta, usledila je velika retrospektivna izložba u Muzeju istorije Jugoslavije 2005. godine.

Ovo je bila prva izložba Mirka Ilića u Beogradu nakon 28 godina. Potom je usledilo Mirkovo angažovanje na izradi novih identiteta i logotipa za Ministarstvo kulture (2005), Muzej istorije Jugoslavije (2006; sa Aleksandrom Maćaševim), bend Darkvud Dab (2006), Fond dr Zorana Đinđića (2006), Memorijal Nadežde Petrović (2007), srpsko-američki film Tamo o ovde (2008–2009), Memorijalni centar Sajmište (2010; sa Miltonom Glejzerom) i dr. Godine 2011. radio je vizuelni identitet sa Sandrom Milanović u vidu logotipa i bilborda za 52. Oktobarski salon u realizaciji Kulturnog centra Beograd, a iste godine imao je i retrospektivnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine pod nazivom Mirnodopski radovi.

Godine 2015. sarađuje sa dr Jelenom Banjac, kustosom Muzeja grada Novog Sada na publikaciji Antimasonski plakati 1941–1942. Godine 2017. Mirko pokreće projekat Plakati Tolerancije. Izložba sa plakatima koji su dizajnirali umetnici iz celog sveta je prenela poruku društvene prihvatlјivosti u 46 država i videlo ju je blizu pola miliona lјudi. Svoju premijeru u Srbiji Tolerancija je imala na Mikser festivalu u Beogradu 2017. godine, a potom je nekoliko puta predstavlјena publici u Novom Sadu i Beogradu na različitim festivalima i manifestacijama. Od sezone 2017/2018. godine Mirko Ilić je angažovan od strane Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda na izradi plakata za predstave.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px