Predavanje „Dizajn aktivizam“ Mirka Ilića u Narodnom muzeju oduševilo Zrenjanince

Zrenjanin – Narodni muzej

U prepunom Velikom Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin juče je održano predavanje pod naslovom „Dizajn aktivizam“, koje je održao Mirko Ilić, jugoslovensko-američki strip-crtač, ilustrator, pedagog i dizajner svetske reputacije koji od 1986. godine živi i radi u Nјujorku (SAD).

O tome koliko je Mirko velika ličnost, govori činjenica da Veliki izložbeni Salon nije mogao da primi sve posetioce, a neki su čak ostali i ispred zgrade.

mirko ilic dizajn aktivizam 012
Mirko Ilić

„Ja mislim da je vrlo važno da umetnici pokazuju potrebu za istinom i slobodom, ali i umetničkom kreativnošću, što je već očito po tome da sve vaše zemlje imaju Ministarstva kulture, jer to pokušavaju kontrolisati.

Nažalost, zbog toga se dešava da, vrlo često, oni koji su vlasti dragi su nešto uspešniji u dobivanju nekih fondova itd. Ja sam prvi put ovde i prošao sam kroz ovaj divan grad, koji je delimično uništen grafitima navijača. I onda ako razmislite, da li vi znate ko je bio najuspešniji sportista pre 200 godina? A da li znate ko je bio najbolji pisac pre 200 godina? Ovo su trenutne vrednosti, a umetnost ostaje. Prema tome, trebalo bi uvek finansirati umetnost, pa i onu koja će govoriti protiv vas.

Na pitanje koliko je važno umetnike podsećati na njihovu slobodu i kreativnost koja je neophodna da bi se potražila istina, rekao bi da zavisi koju vrstu umetnosti radite. Ako vi radite velike skulpture, to neko trebati platiti. Toj vrsti umetnika je malo teže biti samostalan. Onima koji rade na nešto jeftinijem formatu je nešto lakše. Međutim uvek treba zadržati sebe zato što će nas na kraju na osnovu te istorije ceniti ili ne ceniti, a ne na osnovu onoga što se trenutno dešava. Za jedno 100-200 godina, nikome neće biti važno da li ste se vi vozili u BMW-u, Mercedesu ili Škodi.

Umetnički bunt je vrlo logičan kad ste mladi, jer se tada bunite protiv svega i svačega, čak i najčešće protiv sebe, a to je jedan od razloga zašto možete raditi dve noći uzastopno bez spavanja i bez hrane. Kad dođete u određene godine to se više ne može tako lako.

Prva sentenca koju kažem svojim studentima jeste da ne smeju nositi kapu u učionici i da ne smeju jesti u učionici. Ne smeju nositi kapu zato što, ako smo vizuelni umetnici, trebamo pokazati sebe i svoje lice. Druga stvar, pošto dugo i teško rade, većina studenata donese nekakvu hranu što je loše za njih i za one koji predaju, ako neko jede naročito nešto što miriše dosta čudno. Dalje, još jedna bitna stvar je ne studirati nešto što te ne zanima.

Ja ne znam puno o drugim vrstama umetnosti, znam nešto malo o teatru, o dizajnu i o ilustraciji, ali trenutnu scenu ovde bih ocenio kao neverovatno a to procenjujem po tome što vidim te radove objavljene u inostranstvu. Dakle naši umetnici su vrlo često cenjeniiji u inostranstvu, jer kako kažu niko nije prorok u svom selu.

Ja se nadam da će biti ljudi koji nisu umetnici. Ovo je relativno malo predavanje, a čak i kad su veća predavanja ja ih držim radi te jedne ili dve osobe kojima nešto mogu reći. Ostali čuju, odu popiju kafu i zaborave, međutim uvek postoji ta jedna ili dve osobe koje to zapamte i onda mi se pojave u životu 20 godina kasnije.“, rekao je autor izložbe Mirko Ilić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px