Ivana Arađan održala predavanje na temu „Korespondencije: Predić, Aleksić, Pomorišac” u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

Podeli vest:

Sinoć je u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin Ivana Arađan, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti, održala predavanje pod nazivom „Korespondencije: Predić, Aleksić, Pomorišac – predavanje inspirisano izložbom Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“.

Na ovom predavanju je bilo reči o stvaralaštvu srpskih slikara Uroša Predića, Stevana Aleksića i Vase Pomorišca, kao i korelacijama u umetničkom i životnom putu. Vođenje je urađeno na primerima dela iz stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin i dela predstavljenih na izložbi „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“.

“Ovo veče je zamišljeno kao jedan prateći program izložbe “Slike svetlosti i sene” koje je svečano otvoreno u Noći muzeja, tokom maja meseca, a zapravo predstavlja jedan izbor iz porodične kolekcije porodice Janićević iz Beograda. Konkretno, na ovoj izložbi ima 53 umetnička dela, od 34 autora, što srpskih što jugoslovenskih, najznačajnijih, za nas i našu kulturnu istoriju i istoriju umetnosti. Ono što mi je na samom početku skrenulo pažnju i bilo veoma inspirativno jeste to što postoje neka umetnička dela i autori, koji se tematski podudaraju sa nekim delima koja imamo u našoj stalnoj postavci.“

„Za potrebe ovog predavanja htela sam da istaknem trojicu naših zavičajnih umetnika, koji su nama možda najznačajniji i koji su najviše zastupljeni u našoj postavci a to su, hronološki gledano, Uroš Predić, Stevan Aleksić i Vasa Pomorišac. Tema su korespodencije, koje ukazuju na sama dela koja se tematski podudaraju sa onima koja su na izložbi i onima koje imamo u stalnoj postavci. Kroz tu naraciju o delima nemoguće je da ne spomenemo i neke korespodencije u njihovim umetničkim biografijama i životima koji su se preplitali neminovno. ”, rekla je Ivana Arađan, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti.

Podsećamo da je na izložbi „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“ predstavljeno 50 dela značajnih srpskih i jugoslovenskih slikara poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Aleksića, Nadežde Petrović, Vase Pomorišca, Ignjata Joba, Petra Dobrovića, Ivana Radovića, Marka Stupara i mnogih drugih, u tehnikama ulja na platnu, ulja na kartonu, crteža olovkom, linoreza i dr.

Kroz nekoliko tematskih celina, publika može da vidi portrete, aktove, vedute i kadrove gradova, primorske motive, mrtvu prirodu i teme iz socrealizma. Svi radovi predstavljaju deo zaostavštine porodice Janićević iz Beograda i često su izlagani u okviru značajnijih monografskih i tematskih izložbi u zemlji.

Dela pojedinih autora tematski korespondiraju sa delima istih koje Narodni muzej Zrenjanin čuva i prezentuje u okviru stalne postavke Likovne zbirke, a publika ima priliku da vidi i izuzetna slikarska dela srpskih i jugoslovenskih autora koji su znatno ređe bili predstavljani.

Autorka postavke je Ivana Arađan, viši kustos – istoričar umetnosti, a saradnici na izložbi su istoričari umetnosti Vladimir Janićević i Milan Janićević. Izložba će biti dostupna publici do 17. jula 2024. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px