Poziv preduzetnicima, javnim preduzećim i organizacijama za seminar „Mobing na radu“

Zrenjanin - Seminar "Mobing na radu"

Sanja Nikolić licencirani medijator iz Zrenjanina u saradnji sa pravnicom Violetom Stamenković poziva sve zainteresovane ,javna preduzeća ,institucije ,preduzetnike ,organizacije da se prijave na seminar obuku za mobing na radu. Prijave za seminar  i kotakt Sanja Nikolić 0604866661 i na mail medijator.sanjanikolic@gmail.com

I STRES NA POSLU BIĆE U SRBIJI JOŠ JEDAN RAZLOG ZA BOLOVANjE

Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je stres na poslu u 11. izdanje priručnika Međunarodne klasifikacije bolesti, a njenu primenu najavila od naredne godine. Države članice SZO u zdravstvenim ustanovama treba da primenjuju ovu odluku od 1. januara 2022. a to znači i nova, veća prava za radnike kod lekara. Kako je Srbija inače, članica Svetske zdravstvene organizacije, znači da će se primena ove odluke o „Burnout sindrom“ objektivno primenjivati u praksi i u našoj zemlji.

Stamenković: U SRBIJI NOVA DIJAGNOZA OD IDUĆE GODINE

Svi su jedinstveni, stres na poslu kao dijagnozu treba uvrstiti u „šifarnik bolesti“ – jer je  reč o dijagnozi koju treba lečiti.

TO ZNAČI: VEĆA PRAVA ZA RADNIKE KOD LEKARA

„Da pojasnim, „Burnout“ sindrom je jedan od modernijih termina u organizacijskoj psihologiji i podrazumeva stanje psihičke i emocionalne iscrpljenosti, koje dovodi do smanjene efikasnosti na poslu“, kaže za list, diplomirana pravnica, Violeta Stamenković, medijator, Specijalista u oblasti zlostavljanja na radu-mobing.
Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, ukupan broj zaposlenih u drugom kvartalu 2021. godine, iznosi 2 270 394 lica, od toga broj zaposlenih u javnom sektoru 603894 lica. Važno je znati da svi imaju pravo na zaštitu od mobinga i zaposleni u radnom odnosu i ugovorno angažovani van radnog odnosa.

„Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu u primeni je preko 10 godina, a pokazalo se da zaposleni kao i poslodavci i pored jasno predviđenih pravila ponašanja nemaju sve potrebne informacije o ovoj pojavi“ objašnjava Stamenković.

„Korisno je organizovati edukacije na temu mobinga za zaposlene u organima lokalne samouprave, tačnije u gradskim upravama, javnim preduzećima, ustanovama, službama i drugim organima čiji je osnivač Grad. Na ovu temu imala sam jednodnevnu edukaciju krajem septembra za zaposlene u organima uprave Grada Novog Sada“ ističe Stamenković.

Ona apeluje na značaj  prevencije kao najvažnijom i to: kroz podizanje svesti same javnosti i edukacija,  javnih kampanja i informisanja, do pružanje pravne podrške i pomoći žrtvama mobinga kroz organe lokalne samouprave koja je organizovala pružanje besplatne pravne pomoći.

„Dobar način prevencije je i potez Republičke agencija za mirno rešavanje radnih  sporova, koja je uvela novu telefonsku uslugu koja je dostupna 24 časa, „SOS MOBING“ i besplatan info broj  0800-300-601“ kaže  Stamenković.

Treba podići nivo svesti i znanja kod zaposlenih u gradskim organima o potrebi obezbeđenja zdrave i bezbedne radne okoline, odnosno bolje radne atmosfere čime će se doprineti unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Violeta Stamenković, diplomirani pravnik
Sanja Nikolić medijator

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022