Potpisan ugovor u Ministarstvu zaštite životne sredine – finalna faza sanacije nekadašnje deponije

Zrenjanin - Sanacija gradske deponije

Potpisan ugovor u Ministarstvu zaštite životne sredine: obezbeđena sredstva za drugu, završnu fazu projekta sanacije nekadašnje gradske deponije

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisali su danas u tom ministarstvu ugovor o finansiranju radova u okviru druge, finalne faze projekta zatvaranja i sanacije nesanitarne deponije u Zrenjaninu koja je i nakon zatvaranja uzrokovala ekološke probleme i predstavljala potencijalnu opasnost po životnu sredinu .

ugovor deponija faza ii 001
Nekadašnja gradska deponija pored Linglong-a

Vujović je navela da je reč o kompleksnom projektu koji ulazi u finalnu fazu, što je još jedna potvrda odlučnosti države da rešava višedecenijske probleme, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Rešavamo veliki ekološki problem Zrenjanina koji postoji već 40 godina, a deponija se prostire na pet hektara i to uz saobraćajnicu Zrenjanin-Beograd. Prva faza radova je završena, a sada nastavljamo dalje. Ovim ugovorom smo stvorili uslove za prelazak na drugu fazu radova, kojom ćemo kompletno rešiti ovu lokaciju. Cilj ministarstva koje vodim, kao i celog tima u Vladi Srbije jeste Srbija bez nesanitarnih deponija i nastavićemo iz dana u dan, iz projekta u projekat da se približavamo tom cilju“, rekla je ona.

ugovor deponija faza ii 002
Gradonačelnik Simo Salapura i ministarka Irena Vujović

Ukupna vrednost radova u drugoj fazi projekta „Sanacija nesanitarne deponije na trasama cevovoda i retenzije u industrijskoj zoni „Jugoistok 2″, faza 1 – izvođenje radova sanacije na poziciji retenzije i faza 2 – izvođenje radova sanacije na trasi cevovoda“ iznosi 346, 3 miliona dinara, od čega Ministarstvo zaštite životne sredine današnjim ugovorom obezbeđuje 277 miliona dinara, a ostatak Grad Zrenjanin.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura  ukazao je da je uspešno završena prva faza realizacije ovog projekta i da je to samo jedna od aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine koju Grad Zrenjanin finansira uz pomoć resornog ministarstva i pokrajinskih sekretarijata. Podsetio je još jednom da budžetski fond Grada Zrenjanina za zaštitu životne sredine u ovom trenutku iznosi preko milijardu dinara i čini 15 odsto od ukupnog budžeta, njegove rashodne strane.

Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznalo je naše napore koje činimo u okviru strateškog ekološkog programa „Zeleni Zrenjanin“ i ovim sredstvima, praktično, omogućilo da u potpunosti rešimo istorijsko, nasleđeno zagađenje na ovoj lokaciji, na kojoj se do 1986. godine nalazila gradska deponija. Naravno, na ovome se ne zaustavljamo, očekuje nas izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda, zatvaranje, sanacija i remedijacija aktuelne gradske deponije i drugi projekti koji gradu Zrenjaninu i njegovim stanovnicima donose zdraviju životnu sredinu i viši stepen njene zaštite“, poručio je gradonačelnik, nakon današnjeg potpisivanja ugovora u Beogradu.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px